Α. Λιάκος: Να διαχωρίσουμε τον λόγο μίσους από τον ιστορικό λόγο
Της Κατρίν Αλαμάνου
Πηγή: Tvxs,6/6/13
Με αφορμή το Κρίση-μο σεμινάριο
που διοργανώνεται σήμερα με θέμα «Ρατσισμός και Αντιρατσισμός: Ποια
πρέπει να είναι η θέση της Αριστεράς», ο γνωστός ιστορικός και καθηγητής
Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, μιλάει στο Tvxs,
για τους όρους «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» καθώς και για την
ποινικοποίηση των ιστορικών απόψεων. «Το πρόβλημα είναι ο λόγος που
υποκινεί σε μίσος», σημειώνει σχετικά, τονίζοντας πως πρέπει να
διακρίνουμε μεταξύ αυτού και του ιστορικού λόγου. Για το ζήτημα της
γενοκτονίας, τονίζει ότι «έχει δημιουργηθεί ένα είδος ορθοδοξίας» και
«όποιος αποκλίνει κινδυνεύει». Της Κατρίν ΑλαμάνουΟ όρος “γενοκτονία” αναφέρεται σε μια πολιτική συστηματικής εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Είναι νομικός όρος και ως τέτοιος επιφέρει συγκεκριμένες συνέπειες», εξηγεί ο κ. Λιάκος. Το νόημα της εθνοκάθαρσης, είναι «να κάνει εθνικά καθαρές χώρες», σημειώνει.
Αναφερόμενος στις περιπτώσεις εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί σε ιστορικό χρόνο, επισημαίνει ότι «αν αναπτύσσεται μία ρητορική μίσους εναντίον των θυμάτων, φυσικά και θα πρέπει να τιμωρείται ως υποκίνηση σε φυλετικό μίσος», όμως «από εκεί και πέρα, η ελευθερία του λόγου σημαίνει και την ελευθερία του λόγου που δεν μας αρέσει».
Ερωτηθείς, εάν το ελληνικό κράτος έχει διαπράξει ή προσπάθησε να διαπράξει εθνοκαθάρσεις, ο κ. Λιάκος απαντά πως ναι. «Μετά την Επανάσταση διώχτηκαν όλοι οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι» εκτός αυτών της Εύβοιας, ενώ «μετά το 1912 βουλγαρικά χωριά κάηκαν», αναφέρει μεταξύ άλλων. Θα πρέπει «να καταλάβουμε το αιματηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναδείχτηκαν τα εθνικά κράτη», τονίζει σε άλλο σημείο.
Για το ενδεχόμενο προσθήκης διάταξης, σχετικά με την απαγόρευση διαφορετικής οπτικής σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων, στο υπό συζήτηση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Λιάκος θεωρεί πως αυτό θα σήμαινε «πολιτικό έλεγχο της ιστορικής επιστήμης».
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου