Χωρίς πυξίδα
Με τον ταυτόσημο σχεδόν τίτλο-διαπίστωση «η Θεσσαλονίκη στη δίνη της κρίσης και της ύφεσης» κυκλοφόρησαν τα αφιερώματά τους για τη ΔΕΘ -«καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας»- οι εφημερίδες της περασμένης Κυριακής.
Οι μόνοι που στρουθοκαμηλίζουν μπροστά σ’ αυτή την εξόφθαλμη πραγματικότητα και συναγωνίζονται σε παραληρήματα μεγαλείου είναι οι ταγοί της πόλης. Μάλιστα ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, στο προπαγανδιστικό φυλλάδιο του υπουργείου του, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε «έξυπνη πόλη»(!) με την εισαγωγή «ψηφιακών εφαρμογών στην καθημερινότητά μας».
Κι όλα αυτά ενώ:
-η περίοδος της « Έκθεσης» αποτελεί το μόνο παράθυρο της πόλης στην επικαιρότητα
-όλες οι επιδιώξεις της συνωστίζονται στο παραδοσιακό προς τον εκάστοτε Πρωθυπουργό Υπόμνημα του Δημάρχου - προϊόν της εθιμοτυπικής συνάντησής του με 53(!) από τους φορείς της
-10 Δήμοι κάνουν κοινή έκκληση από τις εφημερίδες, αφού δεν έχουν άλλο δημόσιο βήμα, για την αναχωροθέτηση μιας τόσο σημαντικής υποδομής της πόλης, όπως η ΔΕΘ
-τα πανεπιστημιακά της ιδρύματα παζαρεύουν μέσα από τις στήλες των κυριακάτικων εφημερίδων τη στέγασή τους σε χώρους που αδειάζουν…
Είναι φανερό ότι η πόλη ταξιδεύει χωρίς πυξίδα με βάρκα την ελπίδα!
Ένα συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε αυθόρμητα όσοι παρακολουθήσαμε τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης την προηγούμενη βδομάδα, όπου διαπιστώσαμε και πάλι πως αγνοούμε προκλητικά τις σύγχρονες στρατηγικές ανάπλασης των πόλεων.
Πόλεις όπως το Μπιλμπάο-«το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος»-η Βενετία, η Αλεξάνδρεια φεύγουν με ταχύτητα μπροστά, ενώ η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει τις «μπαγιάτικες» ιδεοληψίες της συντηρητικής ελίτ της
Οι πόλεις αυτές άλλαξαν πρόσωπο με την καθοδήγηση ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού, με ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των πολιτών σε κάθε στάδιο διαμόρφωσης ή λήψης των αποφάσεων.
Δυστυχώς το πρωτοποριακό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, που εκπονήθηκε το 2001 με ορίζοντα το 2013, το θυμόμαστε μόνο, όταν βλέπουμε τα επιτεύγματα άλλων πόλεων και ενώ έχουν σπαταληθεί ένα σωρό ευκαιρίες και πόροι.
Πριν από ένα περίπου χρόνο πάνω από 1000 πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» και περικύκλωσαν τη ΔΕΘ, το 424 και το Γ΄ Σώμα Στρατού, αναδεικνύοντας ως «απόλυτη αναγκαιότητα»:
-τη σύσταση, στελέχωση και δραστηριοποίηση του Συμβουλίου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ώστε να εφαρμοστεί πρόγραμμα στρατηγικού σχεδιασμού με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 14-9-09
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως», 14-9-09
*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης (tmitafidis@gmail.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου