Κυριακή, Ιουνίου 04, 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για PSI 

Η απάντηση ενός ηλίθιου 

 

ΑΠΟΨΗ / ΑΝΑΛΥΣΗ
by ThePressProject
Ο Δημήτρης Ιωάννου έγραψε στην Athens Voice ένα γράμμα που απευθύνεται σε έναν ηλίθιο. Αλλά όχι μόνο σε έναν, γιατί -κατά την άποψη του συγγραφέα- οι ηλίθιοι είναι εκατομμύρια. Διαβάζοντας το κείμενο του, αποφάσισα να ενταχτώ στο τάγμα των ηλιθίων και ως τέτοιος να συντάξω μια πρόχειρη απάντηση (προς ένα Κρετίνο).

https://www.thepressproject.gr/skefimeros.jpgτου Κώστα Εφήμερου 

ThePressProject

Επειδή είμαι σίγουρος ότι είστε τεμπέληδες (αυτό άλλωστε υποστηρίζει ο συγγραφέας) θα παραθέσω αποσπάσματα της «προς ηλιθίους επιστολής» του Ιωάννου. Μη δίνετε και κλικ στην Athens Voice. Γράφει λοιπόν:

Είσαι ένας μόνο ανάμεσα σε εκατομμύρια παρόμοιους που με την ηλιθιότητά σας σπρώχνετε την χώρα προς την καταστροφή και την εξαφάνιση, μία μοίρα που φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε. […]Σήμερα γίνεται στην χώρα μία άνιση μάχη-μέχρι θανάτου. Συγκρούονται η λογική από την μία, (που την εκπροσωπεί είτε μία μειοψηφία, είτε μία πολύ σιωπηλή και πολύ αδρανής πλειοψηφία), με τον φανατισμό και την ηλιθιότητα, από την άλλη. Από την έκβαση αυτής της μάχης νομίζω πως θα κριθεί το μέλλον της πατρίδας μας για πολλά χρόνια-μπορεί και η ίδια η ύπαρξή της. Γι’ αυτό αισθάνομαι εθνικό καθήκον να σου γράψω ετούτο το γράμμα.
Αυτό είναι μάλλον μια υπερβολική έκφραση της θεωρίας περί αριστερής ηγεμονίας στη χώρα μας. Ο Ιωάννου νιώθει μέρος μιας μικρής αλλά ηρωϊκής μειοψηφίας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της λογικής. Είναι μάλιστα συγκινητικό που σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο του -αντί να χτυπάει ένα κοκτέιλ ξέρωγω- μόνο και μόνο γιατί αισθάνεται εθνικό καθήκον.
Δεν ξέρω βέβαια τι εννοείς λέγοντας ότι ο Παπαδήμος φταίει επειδή “ξεπουλήθηκατε για 50 χρόνια”. […] Υποθέτω πως θα εννοείς ότι δεν θα μπορούν για τα επόμενα 50 χρόνια κάποιοι που τους θεωρείς εκλεκτούς, να τεμπελιάζουν, να κλέβουν, να παρασιτούν και να περνάνε μία ζωή χαρισάμενη στην πλάτη αλλονών και με λεφτά που θεωρείς ότι θα ήταν δίκαιο να τους  πληρώνουν κάποια κορόιδα, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό.
Το σχόλιο το οποίο εκνεύρισε τον Ιωάννου έγραφε ακριβώς: «Ο Άνθρωπος διετέλεσε πρωθυπουργός χωρίς να ψηφιστεί από κανέναν, έκλεισε την μεγαλύτερη χρηματοοικονομική απάτη στην ιστορία της ΟΝΕ (το PSI), πτώχευσαν Έλληνες κάτοχοι ομολόγων και ελληνικά ταμεία, πλούτισαν από το εξωτερικό και ούτε γάτα ούτε ζημιά... Job done και κανένα κόμμα δεν έφταιξε». Δεν ήταν μια γενικολογία. Αφορούσε τα swap του Σημίτη με την Goldman Sachs με τα οποία μειώθηκε στα χαρτιά το ελληνικό χρέος προκειμένου να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, την ολοκλήρωση του PSI, του κουρέματος δηλαδή που κούρεψε σχεδόν αποκλειστικά τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία μετά δεν είχαν αποθεματικά και με αυτό το επιχείρημα μειώθηκαν κατά 56% οι συντάξεις), στην απώλεια του 90% των αποθεματικών των μικροομολογιούχων, τους οποίους διαβεβαίωνε ότι θα καλύψει με νομοθετική ρύθμιση που δεν ήρθε ποτέ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας χωρίς ούτε μια ψήφο. Όλα τα παραπάνω είναι αποδεδειγμένα, με στοιχεία που έχουν παρατεθεί σε αρκετά ρεπορτάζ (από μέσα μάλιστα που θαυμάζει ο κύριος Ιωάννου, όπως οι Financial Times, ο Economist και οι New York Times) αλλά και σε νομικά έγγραφα (σε τουλάχιστον τρεις δικογραφίες). Αντί αυτού ο Ιωάννου θεωρεί ότι για όλα φταίει ο Δημόσιος Τομέας που τεμπέλιαζε και ζούσε παρασιτικά. Υιοθετεί δηλαδή μια αστήρικτη προπαγάνδα, αφού όλα τα στοιχεία για τον όγκο του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα, τις ώρες εργασίας και τα ύψος των συντάξεων βρίσκονται διαθέσιμα από οργανισμούς που υπηρετεί με την πέννα του ο συγγραφέας, όπως ο ΟΟΣΑ.
Γιατί όμως εσύ και οι όμοιοί σου, αφού ισχυρίζεστε ότι το PSI ήταν η “μεγαλύτερη χρηματοοικονομική απάτη στην ιστορία της ΟΝΕ”, δεν μας εξηγείτε καμιά φορά να μάθουμε κι εμείς, τέλος πάντων, πως έγινε η “απάτη” αυτή;
Έτσι
Μιας λοιπόν και δεν μας εξηγείτε εσείς, θα ήθελα να σου εξηγήσω εγώ μερικά πράγματα. Πρώτο και καλύτερο, μάλιστα, που έχω να σου πω, είναι ότι δεν πτώχευσε κανένα ταμείο από το PSI γιατί, όπως έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές -αλλά εσείς κάνετε ότι δεν το ακούτε-, τα ταμεία έχασαν στο PSI 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αφού τα ξέρεις, γιατί δεν τα λες;…
Τα “ταμεία” λοιπόν έχασαν στο PSI όσο περίπου παίρνουν ενίσχυση από το κράτος σε ένα χρόνο. Από το 2012 που έγινε το PSI και έχασαν τα 15, έχουν ήδη πάρει, σαν ενίσχυση από το Δημόσιο, πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα ταμεία έχασαν δηλαδή από τα αποθεματικά τους τις συντάξεις ενός ολόκληρου χρόνου και ο συγγραφέας το θεωρεί αμελητέο. Εδώ γίνεται μια λογική λαθροχειρία, λες και τα χρήματα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του κράτους για την ασφάλιση των πολιτών αποτελούν κάποιου είδους χάρη. Η αλήθεια όμως είναι ότι στον ίδιο προϋπολογισμό καταγράφονται και τα έσοδα των ταμείων από εισφορές. Έτσι, ακόμα και το 2012, πριν το PSI δηλαδή, η επιπλέον χρηματοδότηση που χρειάστηκα να δώσει το κράτος ήταν 1,4 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την τρύπα που εμφανίστηκε και εξαιτίας της κατάρρευσης κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου. Δηλαδή αν τα ταμεία είχαν 14 δις επιπλέον θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις συντάξεις για περίπου 10 χρόνια ακόμα.[.......]
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...