Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Αναρτήθηκε το 23ο τεύχος του Poeticanet.gr

    Αναρτήθηκε το 23ο τεύχος του Poeticanet.gr
    Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται:
    - Ποιήματα των Παυλίνα Παμπούδη, MariaZervoς , Μίμνερμου, Βασίλη Καρδάρη, Σοφίας Περδίκη, Αναστασίας Παρασκευοπούλου.
    - Δοκίμια των Ελισάβετ Αρσενίου και Ανθούλας Δανιήλ.
    - Παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά.
    www.poeticanet.gr
     http://www.poeticanet.gr/imagestemplate/logo.png
    Τεύχος 23                                                                                                  Μαϊος 2015

    SCRIPTORIUM


    Ποιο να είναι άραγε το μέλλον της Ποίησης;
    Αν δούμε όλη την ποίηση που έχει γραφτεί ποτέ ως ζωντανό οργανισμό και ως σύνολο – όπως το ήθελε ο Έλιοτ - και δεχτούμε τη διαχρονικότητά της, η Ποίηση, μ’ αυτήν ακριβώς την ιδιότητα που καταργεί τη γραμμική, συμβατική ροή του χρόνου, μπορεί από μόνη της να αποκλείει την ύπαρξη μέλλοντος.

    Η Ποίηση όμως, αν εκλείψει, θα εκλείψει πριν από τους ποιητές – όπως τα άστρα πριν από το φως τους και οι ιδεολογίες πριν απ’ τους πιστούς τους. (Οπότε, μπορεί ήδη να έχει εκλείψει, αλλά να μην το έχουμε αντιληφθεί ακόμα).

    Στο μεταξύ, όμως, όλο και περισσότεροι γράφουν και διαβάζουν ποίηση και ενδιαφέρονται γι αυτή, και η ποίηση αγγίζει όλο και ευρύτερα στρώματα.

    Στο γεγονός αυτό σίγουρα βοηθούν δυο, παράλληλα εξελισσόμενα, φαινόμενα: πρώτον, οι όλο και πιο «ποιητικοί» στίχοι των τραγουδιών (κάθε είδους), και, δεύτερον, ο ελλειπτικός λόγος της γλώσσας της διαφήμισης.

    Αυτές οι δυο «κοινωνικές πραγματικότητες» βρίσκονται μάλλον σε συνεχή  αλληλεπίδραση  με την ποίηση: εκείνες μεν πλουτίζονται από το υλικό και τις τεχνικές της ποίησης, η ποίηση δε, ωθείται σε μια ανεπαίσθητη μεταλλαγή κατά την οποία το σημαίνον και κρυπτικό του ποιητικού λόγου γίνεται, αίφνης, οικειότερο προς το ευρύ κοινό. 

    Ας μην το αναλύσουμε όμως άλλο… Με τις πολλές αναλύσεις η Ποίηση βαριέται και φεύγει μια ώρα αρχύτερα… 
                                                                                                    
    Παυλίνα Παμπούδη
  • Πρώτη συνάντηση ποιητών και συγγραφέων στη Γαύδο (24-25/7/15)

    Το eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες σας προσκαλούν στην πρώτη συνάντηση ποιητών και συγγραφέων το διήμερο 24-25 Ιουλίου 2015 στη Γαύδο.

    Το eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες σας προσκαλούν στην πρώτη συνάντηση ποιητών και συγγραφέων το διήμερο 24-25 Ιουλίου 2015 στη Γαύδο.
    Αν είστε ποιητής, αν γράφετε διηγήματα, αν έχετε εκδώσει ή απλώς σχεδιάσει το πρώτο σας μυθιστόρημα, αν γράφετε αλλά ποτέ δεν έχετε μιλήσει γι’ αυτή σας την παράξενη συνήθεια, αλλά κι αν ακόμη απλά θέλετε να παρακολουθήσετε ως ακροατής την πρώτη λογοτεχνική συνάντηση με τίτλο «φεστιβάλ της άμμου», δηλώστε συμμετοχή, γράψτε ένα κείμενο
    και ελάτε στη Γαύδο τον Ιούλιο. Η ιστοσελίδα eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες σε συνεργασία με τη U-horn multimedia διοργανώνουν το πρώτο αυτοσχέδιο φεστιβάλ γραφής
    χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
    Δηλώστε συμμετοχή με ένα e-mail στο info@eyelands.gr ή στο info@paraxenesmeres.gr
    & στείλτε το κείμενό σας μέχρι τις 20 Ιουνίου 2015.
    Δείτε περισσότερα στο blog του φεστιβάλ https://sandfestival.wordpress.com/
  • Παρουσίαση βιβλίου (11/6/15)

    exofyllo-zemenosΤην Πέμπτη 11 Ιουνίου στις  20.30 μ.μ., η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις Αίολος παρουσιάζουν στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) το βιβλίο «Ιωάννης Ζεμενός» το οποίο προέκυψε από την Α΄ Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας, όπου συζητήθηκε και σχολιάστηκε ο διάσημος (αλλά μάλλον άγνωστος) Έλληνας συγγραφέας Iωάννης Zεμενός. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, με αφορμή τον Ιωάννη Ζεμενό θα συζητήσουν περί της λογοτεχνίας του φανταστικού ο Μάκης Πανώριος και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ενώ ο Βαγγέλης Γερμανός με συνοδεία τη Συμφωνική Ορχήστρα του εαυτού του, θα τραγουδήσει μελοποιημένους στίχους του συγγραφέα. Παράλληλα, σε ειδική προθήκη, θα εκτεθούν ενθυμήματα από τη ζωή και το έργο του (φανταστικού) συγγραφέα.
    H εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ, του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη και του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

    Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

    Ο Ιωάννης-Ανδρέας Ζεμενός (1911-1970;) έδειξε από μικρός κλίση προς την περιπέτεια, τη θάλασσα και τα γράμματα και, έφηβος ακόμη, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Μετά το Γυμνάσιο στον Βόλο, σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στη Θεσσαλονίκη και μπάρκαρε σε εμπορικά πλοία προς την Άπω Ανατολή. Έπεσε στα χέρια Σομαλών πειρατών, δραπέτευσε και κατόρθωσε να φτάσει στην Ελλάδα, όπου και εργάστηκε σε ναυτιλιακό πρακτορείο του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του κινήματος του Ναυτικού του 1944, συνελήφθη κατά λάθος και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Σουδάν. Με το πέρας του πολέμου,  εγκαταστάθηκε για κάποια χρόνια στο Χαρτούμ, μέχρι το ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Άγγλων. Το 1953 επέστρεψε στο πατρικό του στον Βόλο, όπου συνέγραψε το (ακόμη) ανέκδοτο μυθιστόρημα, Η βροχή της προηγούμενης νύχτας. Στον Βόλο εργάστηκε σε εκτελωνιστικό γραφείο, παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη. Σε ηλικία 53 ετών ξαναμπαρκάρει και από τότε αραιώνουν οι πληροφορίες για τον συγγραφέα. Αξιόπιστες μαρτυρίες τον φέρουν να ζει σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, αλλά τα ίχνη του χάνονται στις αρχές τις δεκαετίας του ’70.
    Άφησε σημαντικό ανέκδοτο έργο, για το οποίο γράφουν οι συγγραφείς: Τάκης Γραμμένος, Φ.Δ. Δρακονταειδής, Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Λίλα Κονομάρα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Γιάννης Πατίλης, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Γιώργος Χουλιάρας, ενώ παρεμβαίνουν η Κλαίτη Σωτηριάδου, η Λένα Κομίνη και ο Βαγγέλης Γερμανός.

    To βιβλίο εικονογραφείται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα.
    «Ιωάννης Ζεμενός», εκδόσεις Αίολος και Εταιρεία Συγγραφέων,
    σελίδες 160, σχήμα 14X21, ISBN: 978-960-521-249-0, τιμή λιανικής 12 ευρώ
  • Ημερίδα για την Ελληνομάθεια: Υποστήριξη και ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας (11/6/15)

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σας προσκαλούν στην "Ημερίδα για την Ελληνομάθεια: Υποστήριξη και ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας».
    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουνίου 2015 στο ξενοδοχείο Holiday Inn (Μοναστηρίου 8, τηλ.: 2310 56 3100).
    Υποδοχή – Εγγραφές: 09:00π.μ. / Ώρα έναρξης: 10:00π.μ.
    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας: α) θα γίνει παρουσίαση της παραπάνω Πράξης ΕΣΠΑ και των
    αποτελεσμάτων της και β) θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις από ερευνητές που συμμετείχαν
    στις δράσεις της Πράξης.
    Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
    Για το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας (msword, 1.02MB)
  • Ενημερωτικό δελτίο του περιοδ. Νέα  Παιδεία για τον Ιούνιο

    Συνημμένα

    Το ενημερωτικό δελτίο της Νέας Παιδείας για τον Ιούνιο (pdf, 1.38MB)
  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι (6/6/2015, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης)

    Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του, αλλά και της προσπάθειάς του για διδασκαλία και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στα ελληνόπουλα της Γενεύης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης διοργανώνει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 10.30 το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης, το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Βρες την ελληνική λέξη».
    Πρόκειται για ένα παιχνίδι που γίνεται για πρώτη φορά και αφορά όλα τα παιδιά και εφήβους της Γενεύης και της ευρύτερης περιοχής από 5 έως και 18 ετών που μιλούν την ελληνική γλώσσα. Θέμα του παιχνιδιού είναι η εύρεση όλων των ζώων που ζουν στην Ελβετία και εκτίθενται ταριχευμένα στο ισόγειο του μεγαλύτερου μουσείου φυσικής ιστορίας της Ελβετίας και των οποίων το όνομα έχει ετυμολογική ρίζα στην ελληνική γλώσσα. Κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι η Φιλομήλα. Το παιχνίδι θα χωριστεί σε δύο φάσεις: στο διαγωνιστικό και στο ερευνητικό κομμάτι και η διάρκειά του δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα.
    Η προετοιμασία του παιχνιδιού θα ξεκινήσει από το μάθημα της Τετάρτης 3 Ιουνίου, στο οποίο όλοι οι παίκτες (μαθητές και μη του Κέντρου) καλούνται να παρευρεθούν δωρεάν για την ολοκληρωμένη προετοιμασία τους.
    Το παιχνίδι φέρει την αιγίδα του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, επίσημου φορέα των εξετάσεων πιστοποίησης της επάρκειας ελληνομάθειας ανά τον Κόσμο.
    Για περισσότερες πληροφορίες: http://kentroglossatexni.com/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B...

    Συνημμένα

    πρόσκληση στο παιχνίδι (pdf,
  • Σεμινάρια αυτομόρφωσης από τον Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (7/6/15)

    Το ζήτημα του φύλου θα συζητήσουν ο Γιώργος Καράμπελας και ο Μιχάλης Λαλιώτης, την Κυριακή 7 Ιουνίου (7 μ.μ.), στο τελευταίο σεμινάριο αυτομόρφωσης του ΣΜΕΔ για τη φετινή σεζόν, με γενικό τίτλο: Από το έκφυλο στο έμφυλο: Σημειώσεις για τη μετάφραση κειμένων για το φύλο.
    Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε κάθε μεταφραστή (μέλος του Συλλόγου ή μη) που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει, συμβάλλοντας έτσι στη συλλογική γνώση και τη συνεργασία μεταξύ μας. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων), στις 7 μ.μ.
  • Απονομή βραβείου Μεταφρασμένης Ποίησης "΄Αρης Αλεξάνδρου" (8/6/15)

    Το βραβείο Μεταφρασμένης Ποίησης «Άρης Αλεξάνδρου», θεσμοθετημένο από το περιοδικό «Τα Ποιητικά» για τα βιβλία που εκδόθηκαν τη χρονιά 2013, θα απονεμηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο De Profundis των εκδόσεων Γκοβόστη.
    Φέτος, η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Αγγελή, Τιτίκα Δημητρούλια, Γιώργο Μπλάνα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, Κώστα Παπαγεωργίου, καλείται να επιλέξει ανάμεσα στα βιβλία της βραχείας λίστας που δημοσιεύθηκε ήδη στο περιοδικό «Τα Ποιητικά».
    *Bernard Noël, Περαστικός από τον Άθω, Μτφ: Στρατής Πασχάλης, Γαβριηλίδης, 2013.
    *Jose Luis Peixoto, Ποιήματα, Μτφ: Νίκος Πρατσίνης, Γαβριηλίδης, 2013.
    *Czeslaw Milosz, Έσχατα ποιήματα, Μτφ: Πάβεου Κρούπκα-Γιώργος Πετρόπουλος, Momentum, 2013.
    *Eugenio Montale, Ημερολόγιο του ’71, Μτφ: Νίκος Αλιφέρης, Άγρα, 2013.
    *Kalfopoulou, Adrianne, Ξένη, ξένο, ξενιτιά, Μτφ: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Μελάνι, 2013.
  • Ημερίδα για την Ελληνομάθεια: Υποστήριξη και ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας (11/6/15)

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σας προσκαλούν στην "Ημερίδα για την Ελληνομάθεια: Υποστήριξη και ποιοτική ανάδειξη της διδασκαλίας/εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας».
    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιουνίου 2015 στο ξενοδοχείο Holiday Inn (Μοναστηρίου 8, τηλ.: 2310 56 3100).
    Υποδοχή – Εγγραφές: 09:00π.μ. / Ώρα έναρξης: 10:00π.μ.
    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας: α) θα γίνει παρουσίαση της παραπάνω Πράξης ΕΣΠΑ και των
    αποτελεσμάτων της και β) θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις από ερευνητές που συμμετείχαν
    στις δράσεις της Πράξης.
    Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
    Για το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα της Ημερίδας (msword, 1.02MB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unknown Historical Pianists and Piano Recordings Series - Part 1/Άγνωστοι Ιστορικοί Πιανίστες και Ηχογραφήσεις Πιάνου (Πρώτο μέρος)

00:00 - Walter Damrosch - Beethoven, Symphony No. 3 Funeral March (1927)     Pupil of Hans von Bülow 07:00 Sandra Droucker - Chopin, Prelude...