Τρίτη, Ιουνίου 09, 2015

Ποιος θα πληρώσει το ΔΝΤ για να ξεκουμπιστεί από την Ελλάδα;

Τσώλης Ζώης 

Τι έκανες στον πόλεμο, κύριε Τόμσεν;



 
Η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή δεν είναι μια απλή υπόθεση, ακόμη και αν η μετάθεσή της για το τέλος Ιουνίου είχε προσυμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει αναλάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ετεροχρονισμός της πληρωμής εκλαμβάνεται, και δικαίως, από το ΔΝΤ ως μια προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά ότι «αν δεν έρθουμε σε συμφωνία, δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε».

Και αυτό θα σημάνει «χρεοκοπία», όχι μόνο για τη χώρα η οποία χωρίς συμφωνία δεν μπορεί να αποπληρώσει κανέναν τον επόμενο μήνα που λήγουν και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, αλλά «χρεοκοπία» και για την πολιτική του Ταμείου στην Ελλάδα.

Το ζήτημα αυτό - τι έκανε και τι πέτυχε το ΔΝΤ τα πέντε χρόνια που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα - έχει ήδη τεθεί πολλές φορές.

Το 2013 ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ,  ο οποίος συνταξιοδοτείται, δημοσιοποίησε τη μελέτη «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές» ομολογώντας ότι το πρώτο Μνημόνιο στηρίχθηκε σε λάθος πολλαπλασιαστή, με αποτέλεσμα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν να επιτείνουν την ύφεση και να εκτινάξουν την ανεργία στα ύψη.

Αργότερα ο Πόουλ Τόμσεν, αναλαμβάνοντας το ευρωπαϊκό γραφείο του Ταμείου, παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι σοβαρά. Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ είχε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με την Κομισιόν για καίρια ζητήματα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με μια απόλυτα απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, αλλά και για το ποιος έφταιξε για την αποτυχία.

Το ζήτημα έφτασε στο διοικητικό συμβούλιο, όπου εκεί τα πράγματα δεν ήταν απλά για το δίδυμο Λαγκάρντ - Τόμσεν. Δικαίως μέλη του Ταμείου τούς ζήτησαν απαντήσεις για το πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς τα καταφέρατε, να έχουμε δώσει το μεγαλύτερο δάνειο στην Ελλάδα και τώρα να απειλούμαστε ότι δεν θα μας πληρώνουν;

Κατόπιν τούτων η πιο καθαρή λύση για όλους, αλλά κυρίως για την Ευρώπη, είναι να φύγει το ΔΝΤ. Ποιος όμως θα το πληρώσει.;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...