Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2015

Ποιος θα προστατέψει τα 38.072 ζωντανά δέντρα της Θεσσαλονίκης;


Θεσσαλονίκη- Το υπερβολικό κλάδεμα
 καταστρέφει τα δένδρα

Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε στις δεντροστοιχίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 38.072 ζωντανά δέντρα

 
Εφημερίδα Μακεδονία, 04.06.2015


Κατεστραμμένα από το συνεχές κλάδεμα, "κακοποιημένα" από τους πολίτες 
και ακατάλληλα για τις επικρατούσες βιοκλιματικές συνθήκες,
 είναι τα περισσότερα δέντρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία "αγωνίζονται" 
να επιβιώσουν σε θέσεις που δεν ξεπερνούν καν το ένα τετραγωνικό μέτρο!


"Μπορεί οι νεραντζιές στην Αθήνα να είναι καλή επιλογή, αλλά στη Θεσσαλονίκη θα τις 'χάσουμε' με μία παγωνιά" λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Θέκλα Τσιτσώνη, ανατρέχοντας σε στοιχεία που προέκυψαν σε έρευνα που διενεργήθηκε, επί 31 μήνες, από το Εργαστήριο Δασοκομίας, στο πλαίσιο του έργου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011, με θέμα: "Δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή".
Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε στις δεντροστοιχίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν 38.072 ζωντανά δέντρα, που ανήκουν σε πάνω από 75 διαφορετικά είδη, 1257 νεκρά δέντρα και 2746 κενές θέσεις. Υπολογίστηκε ότι η ποσότητα άνθρακα που έχει δεσμευτεί από τα δέντρα αυτά ξεπερνά τους 6000 τόνους, ενώ η οικονομική τους αξία, που εκτιμήθηκε βάσει των δασοκομικών τους χαρακτηριστικών, ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ.


Ηλεκτρονικό μητρώο δέντρων

«Δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό μητρώο για όλα τα δέντρα, με τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και αναπτύχθηκε λογισμικό για τη διαχείριση αστικού πρασίνου και τη διευκόλυνση λήψης αποφάσεων, το οποίο θα δοθεί προς χρήση στον δήμο Θεσσαλονίκης. Μέσω του λογισμικού, θα μπορεί και ο πολίτης να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τον Δήμο και να αναφέρει τυχόν προβλήματα για κάθε συγκεκριμένο δέντρο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιτσώνη, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκε πως μόλις το 45% των δέντρων, είναι σε σχετικά μέτρια κατάσταση.
«Η κλάδευση καταστρέφει τα δέντρα, γεγονός που επανειλημμένως έχουμε επισημάνει στον Δήμο. Δείτε, για παράδειγμα, τις φτελιές στην οδό Τσιμισκή που έχουν κλαδευτεί πολύ. Μόλις βγάλουν φύλλα, θα 'ασθενήσουν' και θα γεμίσουν μικρές τρύπες, αποτέλεσμα της τόσο βαθιάς κλάδευσης» λέει η καθηγήτρια Δασολογίας.
Διευκρινίζει δε, ότι η κλάδευση, που γίνεται κυρίως για θέματα σταθερότητας, πρέπει να πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγώνονται τα δέντρα και να μένουν στην κυριολεξία "αποκεφαλισμένα".
"Επιπλέον", συνεχίζει, "δεν έγινε, από την αρχή, σωστή επιλογή των ειδών. Δεν μπορείς να βάλεις ένα τεράστιο δέντρο σε έναν μικρό χώρο, ούτε δέντρα που θέλουν υψόμετρο μέσα στον αστικό ιστό. Σκεφτείτε ότι οι ιπποκαστανιές, που βρίσκονται στην οδό Βασ. Όλγας, ευδοκιμούν στο... Παρίσι ενώ οι νεραντζιές, είναι ιδανικές για την Αθήνα αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη, που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες".
"Πρέπει να επιλέγονται δέντρα ολιγαρκή, στο κατάλληλο μέγεθος και είδος προκειμένου να αντέχουν στις ανάλογες συνθήκες και να αποτελούν μια σωστή οικολογική επιλογή" τονίζει η κ. Τσιτσώνη. Όσο για την αντιμετώπιση που έχουν τα δέντρα από τους πολίτες, εκτιμά ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα περιποιούνται.
"Τα δέντρα 'υποφέρουν' γιατί δεν υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, ενώ είναι αδύνατο να αναπτυχθούν υγιώς σε δενδροδόχους μικρότερες του ενός τετραγωνικού μέτρου" καταλήγει.
Στοιχεία για το πρόγραμμα θα δοθούν, αύριο, σε ημερίδα με θέμα "Προσεγγίσεις και μέθοδοι προσαρμογής των πόλεων στην κλιματική αλλαγή", που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι εταιρείες "Τεχνοομοιόσταση" και "Υλωρική", στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Κάνιστρο της Ποίησης: Οχτώ ποιήματα του Χρήστου Μουχάγιερ

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΧΑΓΙΕΡ  Οχτώ ποιήματα από την ανέκδοτη συλλογή ΕΝΤΡΟΠΙΑ     1. ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ Στο αλισβερίσι, αναλογίστηκε, η πρόσθεση και η...