Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

Δεκαοχτώ + 9 κανόνες του καλού Ελληνα οδηγού

 
 18+9 κανόνες  του καλού Έλληνα οδηγού




1. Τα φλας προδίδουν την επόμενη κίνησή  σου. Ο γνήσιος Έλληνας οδηγός δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.
2. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, διότι στο κενό που αφήσατε μπορεί να «χωθεί» κάποιο άλλο όχημα φέρνοντάς σας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
3. Όσο πιο γρήγορα διασχίσετε ένα κόκκινο φανάρι, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να συγκρουσθείτε με άλλο όχημα.
4. Ποτέ μα ποτέ μην ακινητοποιήσετε το όχημα σας σε πινακίδα "STOP". Τα οχήματα που σας ακολουθούν δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδρασή σας, με αποτέλεσμα να καρφωθούν» πάνω σας.
5. Ποτέ μην κλείνετε το δρόμο σε ένα σαραβαλάκι. Ο οδηγός του δεν έχει τίποτα να χάσει.
6. Το φρενάρισμα πρέπει να γίνεται πάντα τη τελευταία στιγμή για να σιγουρέψετε την καλή λειτουργία του ABS , το οποίο με τη σειρά του θα σας ανταμείψει με ένα χαλαρωτικό μασάζ του ποδιού σας. Για τους μη κάτοχους ABS είναι μια ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους.
7. Ποτέ μην προσπερνάτε από αριστερά όταν μπορείτε να το κάνετε από δεξιά. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε, καθώς ο οδηγός του οχήματος που μόλις προσπεράσατε τρομάζει.
8. Τα όρια ταχύτητας είναι αυθαίρετοι αριθμοί , που δίνονται μόνο ως πρόταση και δεν είναι προφανώς εκτελέσιμα στην Ελλάδα.
9. Βρίσκεστε στην αριστερή λωρίδα με τρελό μποτιλιάρισμα και δεν υπάρχει χώρος να κινηθείτε ούτε εκατοστό. Ο οδηγός του οχήματος που βρίσκεται ακριβώς από πίσω σας, ο οποίος κορνάρει και αναβοσβήνει τα φώτα, είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα πάει καλύτερα από εσάς, αν ήταν στην θέση σας.
10. Μάθετε να αλλάζετε λωρίδες με γρήγορους χειρισμούς. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πίστα με τρύπες-κλειδιά, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά σας.
11. Είναι παράδοση στην Ελλάδα να κορνάρεις μόλις ανάψει το πράσινο φανάρι ακόμα και αν είσαι πρώτος σ' αυτό.
12. Ποτέ μην κάνεις χώρο σε αντίθετα διερχόμενο όχημα όταν κινείσαι αντίθετα σε μονόδρομο. Ο οδηγός του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον παράλληλο μονόδρομο, άρα για να κινείται στον ίδιο δρόμο με εσάς μάλλον το κάνει επίτηδες.
13. Θυμηθείτε ότι ο σκοπός κάθε Έλληνα οδηγού είναι να φτάσει πρώτος και θα κάνει ό,τι χρειαστεί γι αυτό.
14. Πάντα θα υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο εσείς θα βιάζεστε. Αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί των οχημάτων που θα συναντήσετε στον δρόμο σας δεν έχουν ιδέα γιατί πήραν τους δρόμους σήμερα.
15. Το κράνος φοριέται στον αγκώνα. Προστατεύει το χέρι σε τυχόν πτώση προς εκείνη τη πλευρά, επίσης προστατεύει σε περίπτωση που στριμωχτείς ανάμεσα σε 2 αυτοκίνητα ή αν έχεις επαφή με τοίχο.
16. Οι προστατευτικές ζώνες είναι επικίνδυνες. Έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι χιλιάδες crash test κάνουν λάθος. Άμα είναι γραφτό σου, θα πας κι ας φοράς ζώνη...
17. Ανεξαρτήτως άσματος, το στερεοφωνικό του οχήματός σας πρέπει να παίζει στο φουλ. Με αυτό τον τρόπο διασκεδάζετε τους πεζούς που περιμένουν πότε θα τους δώσει κάποιος προτεραιότητα να διασχίσουν την διάβαση.
18. Οι πεζοί είναι οι κυριότεροι εχθροί των οδηγών, διότι καταλαμβάνουν χώρο στα πεζοδρόμια ,με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα και διασχίζουν τους δρόμους αναγκάζοντας τα διερχόμενα οχήματα να ελαττώσουν ταχύτητα.
+9
1. Μια ζεστή αγκαλιά στο παιδί σας ανάμεσα στο τιμόνι  του αυτοκινήτου σας και σε εσάς όταν  ξεχύνεστε στο δρόμο  είναι απόδειξη της φιλόστοργης διάθεσής  σας προς αυτό.
2.Ο πατέρα ή η μητέρα που  βάζει να κάθεται το παιδί του/της στη θέση του συνοδηγού με,  ή  χωρίς ζώνη,  αλλά και όρθιο στο πίσω κάθισμα έχει εξασφαλίσει  από τον προσωπικό άγιό του/της  οικογενειακό συμβόλαιο σωτηρίας.Το μαρτυρούν οι εικονίτσες στο ταμπλό και οι σταυροί που κρέμονται από τον καθρέφτη.       
3.  Ο  πατέρας  που δεν καβαλάει  τη μηχανή του χωρίς  κράνος και δεν  έχει τον εξάχρονο γιο του να τον αγκαλιάζει  από  τη μέση από πίσω  δεν είναι υπεύθυνος έλληνας δικυκλιστής.
4. Ο οδηγός  που ξεκινάει ταξίδι  με χειμερινά λάστιχα  μες στο καταχείμωνο έχοντας επιπλέον στο πορτ μπαγκάζ του αλυσίδες για το χιόνι,  αν δεν είναι φοβιτσιάρης , είναι τουλάχιστον υπερβολικός.
5. Οδολούτσα  λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο οι περιπατώντες στα πεζοδρόμια δέχονται καταιωνισμούς βρόχινου ύδατος (που ρέει ποταμηδόν στο οδόστρωμα) από αφηνιασμένα αυτοκίνητα οδηγών με αυξημένα σαδιστικά αισθήματα απέναντι στους ανύποπτους συμπολίτες  τους.
6.Σε περίπτωση εμπλοκής σε αυτοκινητικό ατύχημα, ποτέ δεν φταίω Εγώ αλλά πάντοτε ο Άλλος οδηγός.
7.Ένας ορισμός : "Aυτοκίνητο είναι το τετράτροχο  εξάρτημα του smartphone του οδηγού την ώρα που οδηγεί μιλώντας σ΄αυτό".
8. Η Ελλάδα είναι η χώρα των θαυμάτων :χιλιάδες  άντρες οδηγοί οδηγούν με το δεξί  χέρι. Το αριστερό τους κρέμεται  κολλημένο στην πόρτα του οδηγού. 
9. Αγαπώ το σκύλο μου και ο σκύλος μου λατρεύει  να στέκεται  στα δύο του  πόδια μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο με ανοιχτό στόμα ενώ τρέχω.
  
 


Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών της χώρας απέστειλε η Ελλάδα.
protasi
Σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη:
«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM
Aγαπητοί πρόεδροι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».
H ελληνική κυβέρνηση πρότεινε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει μέχρι τέλους βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ, ενώ σημειώνεται πως «αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».
Τι σημαίνει η νέα πρόταση
Το νέο αίτημα της Ελλάδας σημαίνει πρακτικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει οριστικά σήμερα και γίνεται συμφωνία για νέο πρόγραμμα. Ο ESM καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, που σημαίνει ότι πληρώνει και την δόση του ΔΝΤ που λήγει σήμερα και βγαίνει το Ταμείο από το πρόγραμμα.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι εάν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα και βγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, θα απαλλαγεί και από την απαίτηση του Ταμείο για τα πολύ σκληρά μέτρα που ζητά.

 *********************************

Αυξημένη εποπτεία, συγκεκριμένοι όροι

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα του ESM

Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα του ESM
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Εάν και εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας σε βάθος διετίας, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που θα συνοδεύουν το πρόγραμμα αυτό.

Το πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων που ακολουθεί τη χορήγηση προληπτικής στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης περιγράφεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του ESM που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή το Μάρτιο του 2012 και εισήχθη στο Εθνικό Δίκαιο με το Ν. 4063/2012.

Το άρθρο 12 της Συνθήκης του ESM ξεκαθαρίζει πως για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.

Για την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή το άρθρο 14 της Συνθήκης του ESM αναφέρει πως το συμβούλιο διοικητών μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής με τη μορφή προληπτικού πιστωτικού ορίου υπό όρους (Precautionary Conditioned Credit Line - PCCL) ή με τη μορφή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL).Και οι δύο αυτές πιστωτικές γραμμές έχουν μια αρχική περίοδο διαθεσιμότητας ενός έτους και μπορεί να ανανεωθούν δύο φορές, κάθε φορά για έξι μήνες.

Αναφορικά με την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή ο κανονισμός του ESM αναφέρει πως στόχος της είναι να στηρίξει υγιείς πολιτικές και την πρόληψη καταστάσεων κρίσης, επιτρέποντας στα μέλη του ESM να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια του Μηχανισμού πριν αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων στις αγορές κεφαλαίων.

Το νέο Μνημόνιο

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Ακόμη, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ESM το Μνημόνιο Κατανόησης όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, η οποία περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση. Το συμβούλιο διευθυντών εγκρίνει ακολούθως τις λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της προληπτικής χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

Το μέλος του ESM λαμβάνει ακολούθως διορθωτικά μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων αδυναμιών και την αποφυγή τυχόν μελλοντικών προβλημάτων όσον αφορά στην πρόσβαση στις αγορές.

Το πλαίσιο εποπτείας

Το κράτος μέλος που λαμβάνει την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχει στον ESM σε μηναία βάση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση της δανειοδοτικής δραστηριότητας και τη διαχείριση του κινδύνου, όπως μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ, επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση της χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

Στο πλαίσιο αυτό η «2+1 τρόικα» του ESM θα πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο μέλος υπό επιτήρηση για να επαληθεύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εγκριθεί. Στην βάση αυτή θα γνωστοποιεί ανά τρίμηνο τα πορίσματά της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM το οποίο θα κρίνει και το εάν θα απαιτούνται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

Σε περίπτωση που το κράτος μέλος αποκλίνει από τους όρους ή τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM μπορεί να αποφασίσει να κλείσει την πιστωτική γραμμή. Στην περίπτωση αυτή το κράτος μέλος θα πρέπει να ζητήσει τακτική στήριξη με ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.

Η επέκταση της συνδρομής

Τέλος, σημαντική είναι και η πρόβλεψη της Συνθήκης ότι από τη στιγμή που το κράτος μέλος του ESM αντλήσει κεφάλαια για πρώτη φορά από την προληπτική χρηματοπιστωτική συνδρομή, το συμβούλιο διευθυντών του ESM μπορεί να αποφασίσει, βάσει πρότασης του διευθύνοντος συμβούλου του Μηχανισμού και βασιζόμενο σε αξιολόγηση που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, εάν το πιστωτικό όριο εξακολουθεί να είναι επαρκές ή εάν χρειάζεται άλλη μορφή χρηματοπιστωτικής συνδρομής.

Πιο απλά, εάν κριθεί πως η έξοδος της χώρας στις αγορές καθυστερεί και πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της αυξάνονται, o ESM μπορεί να αλλάξει τη μορφή δανειακή στήριξης, αλλά και να την μορφή της εποπτείας.

Θανάσης Κουκάκης
In.gr, Newsroom ΔΟΛ

Ο αρχιμαλάκας με ευρώ

 

Γλείψε, μασκαρά!

Δημήτρης Δανίκας, 29/06/2015

Για το ευρώ. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τις Βρυξέλλες. Για το Βερολίνο. Πάρτε τα όλα. Και τον Παρθενώνα. Ολα τα δίνω. Αρκεί το ευρώ να μη χάσω!

Να το δεις στη μικροκλίμακα της καθημερινότητάς σου. Στην προσωπική σου σχέση. Τόσο απλά. Εσύ θέλεις. Το κορίτσι ψιλοθέλει. Εσύ γουστάρεις. Εκείνη σφυρίζει αδιάφορη. Εσύ άνεργος. Εκείνη φραγκάτη. Εσύ από κάτω. Εκείνη από πάνω. Εσύ ικέτης. Εκείνη δεν ξέρει. Εσύ τα δίνεις όλα. Μα όλα. Εκείνη, πέρα βρέχει!

Αποτέλεσμα; Στο τέλος θα σέρνεσαι στα πατώματα! Πώς το λένε αυτό; Συσχετισμός δυνάμεων. Οπως περίπου ο νόμος της βαρύτητας. Οσο πιο ψηλά το «αντικείμενο» τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτά καθώς πέφτει με φόρα να σε λιώσει κανονικά!

Ρίξε τώρα μια ματιά στη μεγάλη κλίμακα. Τη θηριώδη. Την απροσμέτρητη. Την εικόνα των γιγάντων. Ετσι ακριβώς συμβαίνει με εμάς τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους πιστωτές μας.

Οσο πιο υποχωρητικός τόσο εκείνοι απαιτούν κι άλλα μέτρα. Οσο πιο ενδοτικός τόσο εκείνοι περισσότερο απαιτητικοί. Οσο εσύ πιο χαμηλά τόσο εκείνοι πιο ψηλά. Οσο πιο ικέτης τόσο περισσότερο γονατιστός στα τέσσερα να σφαδάζεις!


Γιατί αυτό; Μα επειδή φρόντισες επιμελώς και συστηματικά να ξεχαρβαλώσεις τον παραγωγικό σου ιστό. Μα επειδή ξεθεμελίωσες την οικονομία σου. Μα επειδή η εθνική σου παρθενία μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή παρθενορραφή. Μα επειδή εσύ κι αυτοί δύο κόσμοι διαφορετικοί!

Το ερώτημα τραγικό. Πώς γίνεται ο αραμπάς να ανταγωνιστεί τη Μερσεντές; Ποτέ των ποτών!

Αφού λοιπόν από την πίσω πόρτα μπήκες χαριστικά στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Αφού επί σειρά ετών μαϊμούδιζες ότι περίπου είσαι ισότιμος και ισοδύναμος με τη γερμανική οικονομία. Και αφού κάθε κυβερνητικό προσωπικό φρόντισε να μετατρέψει τον τόπο σε στάχτες και αποκαΐδια, τώρα πλήρωνε, γονάτισε, παρακάλεσε, χάιδεψε. Γλείψε, μασκαρά!

Και όσοι ισχυρίζονται ότι για όλα φταίει ο Τσίπρας είναι τουλάχιστον ανόητοι. Για να μην πω αδιάβαστοι και μικροσυμφεροντολόγοι. Ποιος φλόμωσε το Δημόσιο; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι. Ποιοι πριμοδότησαν τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι!

Ποιοι σε οργασμική συνουσία με τους μεσάζοντες και τα λαμόγια; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι.

Ποιοι ευνόησαν τη φοροκλοπή; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι. Ποιοι ξάφρισαν τα ασφαλιστικά ταμεία; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι. Και ποιοι εφάρμοσαν αυτό το τριτοκοσμικό παραγωγικό μοντέλο; Οι πράσινοι και οι γαλάζιοι!


Και τώρα; Η κοινωνία τρομοκρατημένη. Να φύγουμε από το ευρώ; Θεούλη μου, όχι, δεν το αντέχω. Δεν το μπορώ! Καταστρόφα. Να μείνουμε στο ευρώ. Πάση θυσία. Να τα δώσουμε όλα!

Ποια όλα; Να κουρέψουμε τις συντάξεις. Να ψαλιδίσουμε τους μισθούς. Να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία. Να περπατάμε στα τέσσερα. Να σερνόμαστε σαν τους γυμνοσάλιαγκες!

Να κατεβάσουμε τα σώβρακα. Να, χερ Σόιμπλε. Τα κατέβασα όλα. Ελα να με «πάρεις» από πίσω. Να σου δώσω και τη γυναίκα μου. Να σου δώσω τα χέρια και τα πόδια μου. Αν επιμένεις, σου δίνω και την κόρη μου. Αντε και τον γιο μου!


Για το ευρώ. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τις Βρυξέλλες. Για το Βερολίνο. Πάρτε τα όλα. Και τον Παρθενώνα. Και τα μουσεία. Και τα αγάλματα. Και τα οικόπεδα. Και τις παραλίες. Και τα βουνά. Ολα τα δίνω. Αρκεί το ευρώ να μη χάσω!

Γονατισμένος! Διασυρμένος! Κατεστραμμένος! Εξαθλιωμένος! Διακορευμένος! Τελειωμένος!

Τι είσαι μωρέ; Το πτυελοδοχείο του Σόιμπλε. Τι άλλο είσαι μωρέ; Ο καμπινές της Κριστίν Λαγκάρντ! Τι άλλο; Ο καρπαζοεισπράκτορας των Σλοβάκων! Τι άλλο; Ο Φιλιππινέζος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ!

Και τι άλλο; Ο αρχιμαλάκας των Βρυξελλών. Αλλά πού ’σαι, να ξέρεις, αρχιμαλάκας με ευρώ!

People try to put us down, Just because we get around

  Μy generation


People try to put us d-down (Talkin’ ’bout my generation)
Just because we get around (Talkin’ ’bout my generation)
Things they do look awful c-c-cold (Talkin’ ’bout my generation)
I hope I die before I get old (Talkin’ ’bout my generation)

This is my generation
This is my generation, baby

Why don’t you all f-fade away (Talkin’ ’bout my generation)
And don’t try to dig what we all s-s-say (Talkin’ ’bout my generation)
I’m not trying to cause a big s-s-sensation (Talkin’ ’bout my generation)
I’m just talkin’ ’bout my g-g-g-generation (Talkin’ ’bout my generation)

This is my generation
This is my generation, baby

Why don’t you all f-fade away (Talkin’ ’bout my generation)
And don’t try to d-dig what we all s-s-say (Talkin’ ’bout my generation)
I’m not trying to cause a b-big s-s-sensation (Talkin’ ’bout my generation)
I’m just talkin’ ’bout my g-g-generation (Talkin’ ’bout my generation)

This is my generation
This is my generation, baby

People try to put us d-down (Talkin’ ’bout my generation)
Just because we g-g-get around (Talkin’ ’bout my generation)
Things they do look awful c-c-cold (Talkin’ ’bout my generation)
Yeah, I hope I die before I get old (Talkin’ ’bout my generation)

This is my generation
This is my generation, baby


Φιλόγελως


Σχολαστικός χαμαιδιδάσκαλος άφνω αποβλέψας εις την γωνίαν εβόησε΄
Διονύσιος εν τη γωνία ατακτεί, ειπόντος δε τινος, ότι ούπω πάρεστιν,
ο δε έφη΄ Όταν έλθηι.
***
Ένας σχολαστικός νηπιαγωγός κοιταξε ξαφνικά προς τη γωνία
και είπε δυνατά: "Ο Διονύσιος εκεί στη γωνιά ατακτεί".
Όταν όμως κάποιος παρατήρησε ότι ( ο Διονύσιος) δεν έχει έρθει ακόμα,
εκείνος είπε: " Όταν έλθει"!
http://image.slidesharecdn.com/filogelos-121214124749-phpapp02/95/filogelos-1-638.jpg?cb=1355489366 

**************************


ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
(1849-1923)

Το πρώτο χιόνι

Έπεφτε το πρώτο χιόνι

κι εχορεύαμε πολλοί

από έρωτα τρελοί
και τρελές σ' ένα σαλόνι.

-Παίζουμε χιονιές; φωνάζει
μαυρομάτα πεταχτή
και χιονιά τσουχτή-τσουχτή
στο κεφάλι μου τραντάζει.


Ήταν σύνθημα πολέμου!

τέτοιο πυρ πολεμικό
ούτε μπρος στο Δομοκό

δε θα έβλεπα ποτέ μου.


Έτρωγες εκεί τη μπάλα

από χέρι τρυφερό
πο 'σφιγγες μες στο χορό

κι ήταν όλ' αφρός και γάλα.

Μια χιονιά μου τσαφ! χτυπάει

στου λαιμού της το σταυρό

κι από κει στο θησαυρό
του κορσέ κατρακυλάει.


Με χειρούργου προθυμία

να τη βγάλω γώ ζητώ.
Μα 'χε λιώσει... και κρατώ

δύο μπάλες αντί μία.
 

«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε μια απομείωση του χρέους»,

Tagesspiegel: Η Μέρκελ τρέμει μην χάσει τα 90 δισ. που δάνεισε στην Ελλάδα

Γερμανική εφημερίδα: Η Μέρκελ τρέμει μην χάσει τα 90 δισ. που δάνεισε στην Ελλάδα
«Έχει έρθει η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε μια απομείωση του χρέους», εκτιμά σε άρθρο γνώμης η γερμανική Tagesspiegel αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Κατά τη διάσωση του ευρώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν κυρίως τη λογική των αγορών, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει πως τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να αποτρέψει μια ολοκληρωτική καταστροφή στην Ελλάδα, με κάθε τίμημα.
«Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη», αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέρκελ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα πριν πέντε χρόνια.
Τη χρησιμοποίησε και πάλι τη Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Όμως, διερωτάται η Tagesspiegel, ως τι μίλησε η Μέρκελ; Ως υπομονετική Ευρωπαία ή ως η ηγέτης της χώρας στην οποία η Ελλάδα οφείλει τα περισσότερα χρήματα, η οποία φοβάται ότι θα χάσει τα δισεκατομμύριά της;
Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι με τη διάσωση της Ελλάδας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανέλαβαν τον ρόλο των επενδυτών. Περισσότερο από τους Έλληνες προστατεύθηκαν οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι.
Στην πραγματικότητα, προσθέτει η Tagesspiegel, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολούθησαν τη λογική των χρηματαγορών.
«Σκοπός των θεσμών είναι να διατηρήσουν την αυταπάτη ότι η διάσωση της Ελλάδας μπορεί να γίνει χωρίς κόστος. Γι’ αυτό η Μέρκελ δεν κάνει αυτό που είναι προφανώς απαραίτητο: δεν διευκολύνει μια απομείωση του χρέους της Ελλάδας», συμπληρώνεται στο άρθρο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί με κάθε κόστος να αποφύγει να χαθούν τα σχεδόν 90 δισ. που έχει καταβάλει η χώρα της για τη διάσωση της Ελλάδας.
Αν όμως, καταλήγει, η Μέρκελ ήταν μια ιδιώτης επενδύτρια, τότε θα προσπαθούσε να περιορίσει τις ζημιές της. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει χαθεί, ακόμη κι αν η Αθήνα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Οι τρεις (=4) σωματοφύλακες-βιαστές έτοιμοι με τα σώβρακα κάτω

to-skitso-tou-guardian-gia-tin-ellada-kai-tous-4-swmatofulakes
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ...ΕΛΛΑΔΑ!

Guardian, 30/6/15



Μίκης: «Όχι!»… αλλά και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

 29.6.15


Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα Δημοψήφισμα. Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες «διαπραγματεύσεων», με τους «θεσμούς»-Τρόικα που έγιναν μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει με τον «πρώτο Νόμο που θα έφερνε στη Βουλή» όπως είχε δηλώσει προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός και που τελικά μας πέταξαν στα βράχια, μας ρωτούν αν συμφωνούμε με την τελευταία πρόταση των «θεσμών» που ζητούν περισσότερα μέτρα, μισού μόλις δισεκατομμυρίου επί πλέον των μέτρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Όμως το ΟΧΙ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, θα είναι ΟΧΙ σε όλες τις επαχθείς και δυσβάσταχτες συμφωνίες με τους «θεσμούς». ΟΧΙ σε όλες τις συμφωνίες που φορτώνουν τον Λαό με ακόμα περισσότερα βάρη οδηγώντας τον σε πλήρη εξαθλίωση και εξόντωση και στερώντας του την εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί να φαλκιδεύσει την απάντηση αυτή εμφανίζοντάς την ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ως συναίνεση στην δική της πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων που στο κάτω-κάτω εμπεριέχεται στην πρόταση των δανειστών.
Εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερο όμως την τελευταία πενταετία, ζούμε την πλήρη αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, ένα μόνο βήμα πριν από μια καταστροφή ιστορικών διαστάσεων.
Ζήσαμε πρόσφατα την προσπάθεια κάποιων ξένων δυνάμεων (ανεξάρτητα από τις όποιες δικές μας ευθύνες) να σχεδιάσουν μεθοδικά την καταστροφή της πατρίδας μας από κάθε άποψη, εθνική, ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και τη μετατροπή του λαού μας σε λαό ραγιάδων, που θα επαιτεί για ένα κομμάτι ψωμί.
Τους είδαμε να προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως το σύστημα εξουσίας της χώρας και να το καταστήσουν όργανο για την εφαρμογή του σχεδίου τους σε όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο όπλο της οικονομίας για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία σε όλους τους τομείς: της εργασίας, της μόρφωσης, της ανάπτυξης, του εμπορίου, της παραγωγής, του Πολιτισμού.
Τους είδαμε να προσπαθούν να ελέγξουν απόλυτα τους κρίσιμους τομείς των διεθνών σχέσεων και της εθνικής μας άμυνας.
Τους είδαμε με τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις να αποκλείουν κάθε σχέση μας με άλλη χώρα εκτός από τους ίδιους, για να έχουν αυτοί την αποκλειστικότητα στον πλήρη έλεγχο της χώρας μας και παράλληλα να διεκδικούν τον δημόσιο πλούτο μας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, την ηλιακή ενέργεια, το νερό, τα δημόσια ακίνητα, τα ιστορικά μας μνημεία, καθώς και τον έλεγχο της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Και είδαμε τις τότε κυβερνήσεις μας να υπογράφουν συμφωνίες και κείμενα που, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε και ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης, δεν ήταν δυνατόν να υπογραφούν «ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Μπροστά σ' αυτή τη λαίλαπα που μας αιφνιδίασε όλους, ο λαός μας βρέθηκε γυμνός. Το μόνο του όπλο ήταν η ενότητα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Παράλληλα είδαμε τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Προσωπικά είχα προειδοποιήσει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, και μάλιστα με το ηρωικό παρελθόν της ελληνικής Αριστεράς, θα σημάνει συναγερμό στους νικητές του Εμφυλίου πολέμου που θα θελήσουν να εξοντώσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον λαό που την ψήφισε. Ότι έτσι θα στεγνώσουν τη χώρα απ' το χρήμα και παράλληλα θα κάνουν τα πάντα για να μας τιμωρήσουν. Ότι η προσπάθεια ενός αριστερού κόμματος να γίνει κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ερείσματα και χωρίς να έχει σχέδιο άμεσης εφαρμογής για την επόμενη μέρα είναι τυχοδιωκτική και θα την πληρώσουμε ακριβά. Και είχα θέσει δύο προϋποθέσεις: Τον σχηματισμό ενός άνω του 50% Παλλαϊκού Μετώπου και την προετοιμασία συμμαχιών στηριγμένων επάνω σε κοινοπραξίες με ισχυρές διεθνείς δυνάμεις για την από κοινού εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, γιατί διαφορετικά θα πηγαίναμε ξυπόλητοι στ' αγκάθια. Και να που οι εξελίξεις δυστυχώς με δικαίωσαν.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα δημοψήφισμα. Μετά από πέντε ολόκληρους μήνες «διαπραγματεύσεων» με τους «θεσμούς» - τρόικα που έγιναν μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει με τον «πρώτο νόμο που θα έφερνε στη Βουλή», όπως είχε δηλώσει προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός, και που τελικά μας πέταξαν στα βράχια, μας ρωτούν αν συμφωνούμε με την τελευταία πρόταση των «θεσμών» που ζητούν περισσότερα μέτρα, μισού μόλις δισεκατομμυρίου επί πλέον των μέτρων ύψους 8 δισεκατομμυρίων που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα με υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας με τους δανειστές. Όμως το Όχι των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο αυτό θα είναι Όχι σε όλες τις επαχθείς και δυσβάσταχτες συμφωνίες με τους «θεσμούς». Όχι σε όλες τις συμφωνίες που φορτώνουν τον λαό με ακόμα περισσότερα βάρη οδηγώντας τον σε πλήρη εξαθλίωση και εξόντωση και στερώντας του την εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί να φαλκιδεύσει την απάντηση αυτή εμφανίζοντάς την ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ως συναίνεση στη δική της πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων που στο κάτω - κάτω εμπεριέχεται στην πρόταση των δανειστών.
Το πιο σπουδαίο όμως είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Μετά την πλήρη, όπως ανέφερα και προηγουμένως, αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, μακάρι να υπήρχε τρόπος να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει ηγέτες κατώτεροι των συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο λαός και η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά την εποχή των Μνημονίων.
Εφ' όσον όμως αυτό δεν είναι εφικτό, και πάλι το μόνο όπλο που μένει στον ελληνικό λαό είναι η ενότητα. Μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να αγωνιστούμε να αντιμετωπίσουμε το καρκίνωμα που μας απειλεί ακόμα και με θάνατο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία, ωριμότητα και υπευθυνότητα και να αναδειχθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε κυρίαρχο υπερασπιστή των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του.
Αθήνα, 29.6.2015

Να αξιοποιήσει η Αθήνα την πρωτοβουλία Γιούνκερ. 


Του Στέλιου  Κούλογλου

TVXS Παρέμβαση, 30.6.15



Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να παραποίησε χοντροκομμένα την πραγματικότητα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε. Αλλά η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.
Οι χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκβιαστικές ενέργειες των τελευταίων, από τις ρητορικές απειλές και τις επεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μέχρι τις αποφάσεις του eurogroup και της ΕΚΤ  που οδήγησαν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, εξοργίζουν όλους όσους πιστεύουμε στην δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Όμως  ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, που στην σημερινή συγκυρία δεν καλείται να νικήσει κατά κράτος, αλλά να πετύχει τον καλύτερο συμβιβασμό με τις λιγότερες απώλειες.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής, κίνηση σχεδόν αναγκαστική μετά την αδιαλλαξία και τα βρόμικα παιχνίδια των δανειστών, δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων,  ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. Για τις οικονομικές και  τις άλλες οδυνηρές συνέπειες της αβεβαιότητας αυτής, θα κατηγορηθεί η αριστερά.
Αλλά και στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία. Είναι αντίθετα πολύ πιθανό να υιοθετηθεί μια τιμωρητική απάντηση προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, όχι μόνο με άρνηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αλλά και με πολλαπλασιασμό της οικονομικής ασφυξίας. Θα πρόκειται για πύρρειο νίκη της αριστεράς, που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ο απώτερος στόχος είναι να βγάλουν την αριστερά από τον χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να  επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Για τοτς παραπάνω λόγους, είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες,όπως αυτή του Γιούνκερ, για να επιτύχει τον βασικό της στόχο, σήμερα: την ακύρωση των πραξικοπηματικών κινήσεων για την ανατροπή της και την παραμονή της στην εξουσία. Παίζεται το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς: μετά από τέτοιο πόλεμο, η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει.
Διαβάστε επίσης:
Παρασκηνιακός πυρετός για λύση στο «και πέντε»
Μάρδας: Να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση, εάν…
Μήνυμα Γιούνκερ προς Τσίπρα
 «Είχα υποτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής ανικανότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των πιστωτών τους»

Μπάρι Άιχενγκριν
 
 

Αμερικανοί οικονομολόγοι κατηγορούν την τρόικα για την ελληνική κρίση

Αμερικανοί οικονομολόγοι κατηγορούν την τρόικα για την ελληνική κρίση - Media
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τζέφρι Σαξ, Μπάρι Άιχενγκριν και Πολ Κρούγκμαν κατηγορούν την τρόικα για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ εξαίρουν τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ζητούν περισσότερη κατανόηση από τη Γερμανία.
Τρεις από τους σημαντικότερους Αμερικανούς οικονομολόγους επικρίνουν σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία συγκεκριμένα, σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Ο Σαξ, ο Κρούγκμαν και ο Άιχενγκριν εμφανίζονται έκπληκτοι από την «ανικανότητα» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Και οι τρεις οικονομολόγοι σε άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Οποιοσδήποτε ασχολείται με την αριθμητική του ελληνικού χρέους (…) γνωρίζει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», έγραψε ο Σαξ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Κυρίως οι Γερμανοί, επισημαίνει ο Σαξ, θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση των Ελλήνων. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ανάλογη οικονομική κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα πρέπει να θυμηθούν την βοήθεια που έλαβε η Γερμανία μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και την απομείωση του χρέους της κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953», τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Η απομείωση του χρέους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία δημοκρατικών δομών στην Γερμανία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σαξ, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ελλάδα σήμερα και η τρόικα είναι αυτή που πρέπει να προστατεύσει τη χώρα από το πολιτικό χάος και τις ακραίες δυνάμεις.
Τα ποσά που οφείλει η Αθήνα στους πιστωτές της «είναι πολύ μεγάλα για την Ελλάδα, αλλά πολύ μικρά για την Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.
Τέλος, ο Σαξ εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει δύο δυνατότητες: «μια εποικοδομητική απομείωση τους χρέους» της Ελλάδας ή την πολιτική κατάρρευση της χώρας η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και εκτός συνόρων.
Ο Πολ Κρούγκμαν σε δύο άρθρα του, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή, επιτέθηκε στην Ευρώπη. Αυτή ευθύνεται για την «καταστροφική λιτότητα» στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας κάνει «το σωστό» ζητώντας την άποψη του ελληνικού λαού για το πρόγραμμα λιτότητας που προτείνει η Ευρώπη, σημειώνει ο Κρούγκμαν.
Επίσης ο Αμερικανός οικονομολόγος συμβούλευσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. «Η τρόικα απαιτεί να συνεχιστεί η πολιτική των πέντε τελευταίων ετών», αναφέρει, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν είχε καμία επιτυχία και δεν πρόκειται να έχει στο μέλλον.
Ο Κρούγκμαν εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα και οι τράπεζές της είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που μια έξοδος από το ευρώ δεν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος. Ένα Grexit «θα άνοιγε τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
Η τρόικα έδωσε με το νέο πακέτο «ένα τελεσίγραφο στον Τσίπρα το οποίο δεν μπορούσε να δεχθεί». Έτσι, επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, δεν είχε άλλο δρόμο εκτός από το να στραφεί στους πολίτες.
Ο Μπάρι Άιχενγκριν δεν αποδίδει στην τρόικα ακέραια την ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος. Η ανικανότητα» του Έλληνα πρωθυπουργού δεν συγκρίνεται με αυτή «της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», εκτιμά.
Και οι τρεις θεσμοί είχαν ταχθεί το 2010 κατά μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας, όπως και τώρα, παρόλο που θα ήταν «η πλέον προφανής υποχώρηση» προς την Αθήνα, σημειώνει ο Άιχενγκριν.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος είχε εκτιμήσει το 2007 ότι δεν είναι πιθανή η διάσπαση της ευρωζώνης, λέγοντας ότι το κόστος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν πολύ μεγάλο. Πλέον έχει αλλάξει άποψη: «Είχα υποτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής ανικανότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των πιστωτών τους».

Ένα επίκαιρο βιβλίο για το σεξ λόγω του εθνικού μας βιασμού από τους τροϊκανούς μαφιόζους




Ουαλικό λεξικό του σεξ Για να γραφτούν και να οπτικοποιηθούν τα χιλιάδες λήμματα του "Ουαλικού λεξικού" χρειάστηκε να περάσουν πίσω... ποτάμι από τη ζωή μου περισσότερες από 35.000 ώρες (4 χρόνια και βάλε), να διαβαστούν (έστω και... διαγωνίως) πάνω από διακόσια βιβλία, να αποδελτιωθούν απίστευτες ποσότητες πληροφοριών, να εντοπιστούν και να σκαναριστούν εκατοντάδες φωτογραφίες, να μάθω το Nero (για τις όποιες αντιγραφές) και το Clone DVD (προκειμένου να κοπιάρω τις ταινίες εκείνες που κάποιες εικόνες τους σκόπευα να τις κάνω στοπ καρέ και να τις χρησιμοποιήσω στο οπτικό θέμα κάποιου λήμματός μου), να ξεφυλλίσω όλο τον ημερήσιο Τύπο της κάθε ημέρας του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, να μυηθώ στα μυστικά της ψηφιακής φωτογράφισης, να πάρω και να στείλω e-mail αμέτρητα, να χαλάσω λεφτά αρκετά και να χρεωθώ στην πιστωτική μου διάφορα ποσά [...].

Δεν θα ήθελα να καταχραστώ την ιδιωτική και συναισθηματική ζωή κανενός, ούτε να φανώ αδιάκριτος με φιλικά μου πρόσωπα (αλλά και με τον εαυτό μου). Δια τούτο δεν θα κάνω μνεία για την πρακτική μου εξάσκηση περί τα ερωτικά (σε μια, κάθε φορά, διαφορετική κυρία ή δεσποινίδα), παρά μόνο σε ό,τι αφορά στη χαρά του να εργάζεται κανείς επάνω σ' ένα θέμα που τον θέλγει και τον εμπνέει. Οι σχετικές εμπειρίες που απέκτησα είναι διάσπαρτες σε διάφορα λήμματα του "Ουαλικού λεξικού του σεξ" (διανθισμένες, εννοείται, και επί το... λογοτεχνικότερον).

N. Πλατής



Υπάρχουν γκέι μύγες;

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ

Γνωρίζετε την «πουτανική ιεραρχία» στην αρχαία Ελλάδα; Εταίρα, αυλητρίς, ορχηστρίς, ωκυνόη. Το πιο διάσημο δάσος αγοραίου έρωτα στην Ευρώπη; Το δάσος της Βουλώνης στο Παρίσι. Τι εστί η νόσος του Περονί; Στη γλώσσα των επιστημόνων, η στραβοψωλίαση. Τις δύο κωμοπόλεις της Βουλγαρίας, όπου συρρέουν αντρικά πλήθη βόρειας Ελλάδας (κι όχι μόνο) από το τελωνείο του Προμαχώνα τα Παρασκευοσάββατα, για να ξεχαρμανιάσουν με εκατοντάδες τροτέζες που εργάζονται εκεί; Πετρίτσι και Σαντάνσκι.



Εχετε υπόψη σας ότι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για το άγαλμα της Ελευθερίας (το σύμβολο των ΗΠΑ στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης) από τον Φρεντερίκ Ογκίστ Μπαρτόλντι ήταν μια χυμώδης κοπέλα από μπορντέλο; Γνωρίζετε τα δεικτήρια, την πρώτη συνοικία δημοτικών πορνείων, που ίδρυσε ο Σόλων ο Αθηναίος;

Τι εστί μπάι-πας πέους, μουνικλίαση, ουρανισμός, φίκι-φίκι, κασολέτα, μινέτο, θηλαία άλως, φουσκοδεντριές; Ποιος είναι ο πιο... ροζ δρόμος της Αθήνας; Τι είναι η «Λέσχη Μικροπούτσηδων»; Υπάρχουν γκέι - μύγες;

Τι κοινό έχουν οι Μεσαλίνα, μαντάμ Πομπαντούρ, Μαρία η Αιγυπτία, Καλιγούλας, Νέρων, Μάο Τσε Τουνγκ, Τζιάκομο Καζανόβα, Μπριζίτ Μπαρντό, Βοκάκιος, Τζέιν Μάνσφιλντ, «Εμανουέλα», Ζενέ, Γκουσγκούνης, Απολινέρ, Εμπειρίκος, Καβάφης, Γαβριέλα, Καλούσης, Γκέτε, Φρόιντ, Τσιτσιολίνα;

Το ότι συναντώνται στο πιο... πλατύ, ανορθόδοξο κι επιστημονικό λεξικό του σεξ από έναν Ελληνα ιδιόρρυθμο συγγραφέα-ερευνητή, τον Νίκο Πλατή, που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον είκοσι βιβλία, εκ των οποίων τέσσερα λεξικά: (Μπαχαρικό, Αθωνικό, Μαύρο, Πεζικό).



Το «Ουαλικό Λεξικό του Σεξ» είναι ένας μικρός δεμένος τόμος 780 σελίδων με τρεις χιλιάδες και πλέον λήμματα. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κέδρος». Αποτέλεσμα μόχθου κι έρευνας τεσσάρων χρόνων, ανάγνωσης περίπου διακοσίων βιβλίων, συλλογής και κατανομής ενός τεράστιου υλικού (συν το φωτογραφικό), που καταπιάνεται μ' αυτό το αιώνιο, βασανιστικό και ηδονικό «αξεσουάρ» της ανθρώπινης φύσης.

Τα πάντα γύρω από το σεξ ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες, με στοιχεία από: μυθολογία, βιολογία, ιστορία, λαογραφία, ερωτολογία, κινηματογράφο, ζωγραφική, γλωσσολογία, ανατομία, τεχνολογία, ψυχανάλυση, ψυχιατρική, θρησκειολογία κ.ά. Με ακαταμάχητο «όπλο» σε πολλές περιπτώσεις το καυστικό, σουρεαλιστικό χιούμορ του ορθολογιστή αλλά και ονειρόπληκτου συγγραφέα. Για τον περίεργο τίτλο του βιβλίου ο Πλατής εξηγεί:

«Αρχικά το ονόμαζα "Libido Λεξικό". Δεν ήταν όμως τόσο κατανοητό σ' όσους το έλεγα. Χαμογελούσαν μουδιασμένα. Κι αποφάσισα να το βαφτίσω έτσι... πριονίζοντας τη λέξη "Σεξουαλικό" και βάζοντας το σεξ στο τέλος του τίτλου. "Ουαλικό Λεξικό του Σεξ". Καμία σχέση με την Ουαλία. Ανάμεσα σ' έναν παντελώς ακατανόητο κι ένα εν μέρει κατανοητό τίτλο επέλεξα το δεύτερο!».

Μερικά λήμματα από το «Ουαλικό Λεξικό του Σεξ»

* αδιάθετη: Η γυναίκα που έχει περίοδο. Φράση: «Δεν μπορώ σήμερα, είμαι αδιάθετη». Το επίθετο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν απαντά στο αρσενικό (για λιμπιντικά θέματα). * ανωμαλία: Κατά τον άγιο Σουλπίκιο τον Μπαγαπόντη είναι το χάσιμο του ερωτικού μέτρου, και οφείλω να ομολογήσω ότι συμφωνώ απολύτως μαζί του: «Παιχνίδι στο σεξ είναι να χρησιμοποιείς το φτερό. Ανωμαλία είναι να χρησιμοποιείς ολόκληρη την κότα».

* Ασκητής Θάνος: Ενας σεξολόγος που δεν λείπει από κανένα τηλεοπτικό πάνελ σχετικό με τα λιμπιντικά. Ενα είδος ειρηνοποιού στα ερωτικά των Νεοελλήνων. Δείχνει να γνωρίζει τα πάντα απ' έξω κι ανακατωτά... * βούτυρο: Μετά τη χρήση του από τον Μάρλον Μπράντο στο θρυλικό «Τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», πολλοί το έβαλαν στο ψυγείο τους ως ερωτικό βοήθημα και μόνο (αντί άλλης λιπαντικής ουσίας). Η Μαρία Σνάιντερ (για τον κώλο της οποίας... απευθυνόταν το βούτυρο) δήλωσε σε κάποια συνέντευξή της πως δεν τρέφει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. * μαλακογάμης: Αυτός που είναι (λίγο ώς πολύ) μαλάκας εραστής. Οποιος έχει χαλαρό μόριο και ουχί σκληρό και ντούρο, ο έχων, δηλαδή, πούτσο για τα... πανηγύρια. * μποβαρισμός: Εμμονη τάση φυγής στις ερωτικές φαντασιώσεις. Φανταστική μοιχεία, ερωτική απιστία του μυαλού. Κεράτωμα δίχως κέρατο, δηλαδή. Ορος που χρωστάει το όνομά του στη Μαντάμ Μποβαρί (ηρωίδα του ομώνυμου μυθιστορήματος του Φλομπέρ). Μια γυναίκα ρομαντική, που έχει όλη την καλή διάθεση να κερατώσει τον άντρα της, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα καλύτερο από το να ονειρεύεται εραστές και φλογερούς έρωτες... * νεράιδος: Ο πολύ... κουνιστός και αιθέριος άντρας. Συνώνυμα: αδελφάρα, κουνίστρα, γκέο βαγκέο, γαμιολία, πούστρα. Ο παθητικός ομοφυλόφιλος. * στηθόδεσμος: Ετσι λένε οι... θεολόγοι και οι άλλοι εκπρόσωποι του Γιαχβέ το γυναικείο εσώρουχο που οι άμεσα ενδιαφερόμενες ονομάζουν σουτιέν (φράση «Βγάλε, τέκνον μου, τον στηθόδεσμόν σου να... ανακουφισθείς, να αεριστεί το σώμα σου από τας αμαρτίας!»). Ο στηθόδεσμος «σκοπεύει» στη στήριξη αλλά και στη σεξουαλική προβολή των μαστών. Οι ιστορικοί του είδους αρέσκονται να γράφουν πως το στηθόδεσμο ανακάλυψε, στα 1914, η Μαίρη Φελπς Γιάκομπς, αλλά τούτο δεν είναι ιστορικά ακριβές. αν χαζέψει κανείς τις τοιχογραφίες της Πομπηίας, θα συναντήσει στηθόδεσμους σωρό κανονικό. Η εκ νέου ανακάλυψή του από τη Γιάκομπς είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ξεχωριστής βιομηχανίας... * φάλαινα: Το πλέον ογκώδες πλάσμα. Κήτος που ζει στις ψυχρές θάλασσες. Θεωρείται η «μεγαλύτερη ψωλή της οικουμένης», αφού η στύση της έχει περί τα 30 εκατοστά πλάτος και κάπου τρία μέτρα μήκος (περίπου μιάμιση φορά το ύψος του Μάικλ Τζόρνταν). Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, στη θαλαμηγό του «Χριστίνα», είχε ντυμένα τα σκαμπό του μπαρ με αποξηραμένο πεόδερμα φάλαινας (χαμογελούσαν πονηρά τα μάτια του πίσω από τα χοντρά, μυωπικά γυαλιά όταν αποκάλυπτε στις ερωτικές και άλλες φίλες του ότι κάθονται... πάνω στον πούτσο ενός φάλαινου). * fellacium prepatorum: Ρωμαίες πόρνες που ειδικεύονταν στον πεοθηλασμό, πιπατζούδες. Ενώ οι ευγενείς Ρωμαίοι έτρωγαν, αυτές τους κάνανε πίπα με τον κατάλληλο ρυθμό (ανεβάζοντάς τους την πίεση και την όρεξη), έτσι ώστε να γίνεται πιο απολαυστικό και long play (μακράς διαρκείας) το τσιμπούσι τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/11/2007

Μήνυση κατά της ΕΚΤ για την ασφυξία;

Κατά των θεσμών

Telegraph: Η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για να «μπλοκάρει» το Grexit

Telegraph: Η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για να «μπλοκάρει» το Grexit
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Ευκλ.Τσκαλώτο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )



Λονδίνο
Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να«μπλοκάρει»  ένα ενδεχόμενο Grexit αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
Η εφημερίδα, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση όλων των έννομων δικαιωμάτων της», προκειμένου να σταματήσει την «ασφυξία» του τραπεζικού συστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι «θα λάβουμε τις απαιτούμενες νομικές συμβουλές και θα εξετάσουμε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι κανονισμοί της ΕΈ δεν προβλέπουν την έξοδο μίας χώρας από το ευρώ. Η ιδιότητά μας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή της Αθήνας, σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τελικά τα μέτρα λιτότητας και πουν «όχι», στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε σχόλιό, της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη θα είναι «αναπάντεχη» και θα περιπλέξει την κρίση.

Όπως σημειώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση στην ΕΚΤ, μετά την απόφαση να μην εγκρίνει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για μία απόφαση που ουσιαστικά βγάζει τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα της χρηματοδότησης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει μεν ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ωστόσο παραδέχεται πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ/In.gr

Είμαστε όλοι ηθοποιοί

Image:DionysiusTheater.jpg

ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ
(περ. 55-120)"μέμνησο ότι υποκριτής εί δράματος* , οίου αν θέλη ο διδάσκαλος΄
αν βραχύ, βραχέος΄αν μακρόν, μακρού΄αν πτωχόν υποκρίνασθαί
σε θέλη, ίνα και τούτον ευφυώς υποκρίνη΄αν χωλόν, αν άρχοντα,
αν ιδιώτην. σον γαρ τούτ' έστι, το δοθέν υποκρίνασθαι πρόσωπον
καλώς΄εκλέξασθαι δ' αυτό άλλου.
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ, 7, 17.Να θυμάσαι ότι είσαι ο ηθοποιός σε ένα δράμα που στηρίζεται
στη θέληση του ποιητή. Αν το θέλει σύντομο , θα είναι σύντομο΄
αν το θέλει μακρύ σε διάρκεια, θα είναι μακρύ.
Αν ο ποιητής επιθυμεί να παίξεις τον φτωχό, εσύ ακόμα κι' αυτόν
το ρόλο πρέπει να τον υποδυθείς σωστά. Το ίδιο θα κάνεις
με έναν κουτσό, έναν άρχοντα ή έναν απλό άνθρωπο.
Δική σου λοιπόν δουλειά είναι αυτή: να παίξεις καλά το ρόλο
που σου δόθηκε΄άλλος έχει την ευθύνη της επιλογής του ρόλου.


Μετάφραση: Gerontakos

* Σημείωση  Η αντίληψη του Επίκτητου για την ενσυνείδητη προσαρμογή του ανθρώπου στις ξαφνικές μεταβολές της ζωής του δεν έχει να κάνει με την παθητική υποταγή στα κελεύσματα της τύχης η του θεϊκού παράγοντα , αλλά με τη φιλοσοφημένη (ήρεμη και ρεαλιστική) στάση του απέναντι στο φαινόμενο της αστασίας της ζωής.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι στον πολιτικό


Ο συνήθης  Έλλην πολιτικός είναι σαν τον  παρενδυσία: 
όλη την ημέρα το παίζει μάτσο κάγκουρας
και το βράδυ κυκλοφορεί στη Συγγρού ντυμένος κουνέλα*.
Το πρόβλημα όμως  δεν είναι στον πολιτικό,
αλλά σ΄αυτούς που  τον πιστεύουν.
Gerontakos
 
 
*Παραδείγματος χάριν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Θεοδωράκης,
ο Λυκούδης, ο Κύρκος,ο Λοβέρδος, ο Μιχελογιαννάκης,
ο Χρυσόγονος, ο Οικονόμου κλπ. 
 
 

Ο χρόνος ανάμεσά μας




Η τύχη μάς αντάμωσε τους δυο,
μια στιγμή στην ακάθαρτη αγορά,
Είχα τριάντα χρόνια να σε διω.

Είσουν εσύ της νιότης μου η χαρά.
Μας γέλασαν ξανά οι φευγάτοι χρόνοι,
και βιαστικά κι απάντεχα εκεί δα

των ερώτων τ' αθάνατο τ' αηδόνι
ξανάρχισε το θείο κελαϊδισμό΄
στον κήπο να! τ' αγιόκλημα φουντώνει,

να το κορμί σου το λαχταριστό...
- Χοντρή γυναίκα εσύ
και σωμένος ψαρότριχος εγώ!-

Και χωριστήκαμε ήσυχα. Η ζωή.

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ: Σατιρικά Γυμνάσματα Πρώτη σειρά, 14.

 *************************

...απολαυστόν ποιεί το της ζωής θνητόν

 

"συνέθιζε δε εν τω νομίζειν μηδέν προς ημάς είναι τον θάνατον΄
επεί παν αγαθόν και κακόν εν αισθήσει΄στέρησις δέ εστιν αισθήσεως
ο θάνατος. όθεν γνώσις ορθή του μηθέν είναι προς ημάς τον θάνατον
απολαυστόν ποιεί το της ζωής θνητόν, ουκ άπειρον προστιθείσα χρόνον,
αλλά τον την αθανασίας αφελομένη πόθον. ουθέν γάρ έστιν εν τω ζην δεινόν,
ώστε μάταιος ο λέγων δεδιέναι τον θάνατον ουχ ότι λυπήσει παρών,
αλλ' ότι λυπεί μέλλων. ό γαρ παρόν ουκ ενοχλεί, προσδοκώμενον κενώς λυπεί.
το φρικωδέστατον ουν των κακών ο θάνατος ουθέν προς ημάς,
επειδήπερ όταν
μεν ημείς ώμεν, ο θάνατος ου πάρεστιν,
όταν δε ο θάνατος παρή, τόθ' ημείς ουκ εσμέν."
***

Κάνε συνήθειά σου τη σκέψη ότι ο θάνατος είναι ένα τίποτα για μας΄
γιατί καθετί καλό ή κακό βρίσκεται στις αισθήσεις μας - κι ο θάνατος
είναι η στέρηση της αίσθησης. Έτσι, η ενσυνείδητη γνώση ότι
ο θάνατος είναι ένα τίποτα για μας, κάνει ευχάριστη τη θνητή ζωή μας,
όχι γιατί της προσθέτει άπειρο χρόνο, αλλά επειδή απομακρύνει
τον πόθο της αθανασίας. Γιατί τίποτα στη ζωή δεν είναι φοβερό
για κείνον που έχει καταλάβει ότι τίποτα το φοβερό
δεν υπάρχει στο να μη ζούμε. Επομένως είναι ανόητος αυτός
που λέει ότι φοβάται το θάνατο, όχι επειδή θα υποφέρει όταν
αυτός κάνει την εμφάνισή του, αλλά επειδή λυπάται με τη σκέψη
ότι εκείνος (κάποια στιγμή) θα εμφανιστεί. Γιατί αυτό που όταν παρουσιαστεί
δεν ενοχλεί, όταν το περιμένουμε αορίστως μας στενοχωρεί.
Το πιο φρικτό λοιπόν από τα κακά , δηλαδή ο θάνατος, στην ουσία είναι
ένα τίποτε για μας, επειδή όταν εμείς υπάρχουμε, ο θάνατος
δεν είναι κοντά μας, όταν όμως ο θάνατος εμφανιστεί,
τότε δεν υπάρχουμε εμείς.
Eπίκουρος (Επίκουρος ,341-270 πΧ - Βικιπαίδεια), Επιστολή προς Μενοικέα, 124-125.
Μετάφραση: Gerontakos

Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

O δεκάλογος της σωστής καλοκαιρινής διατροφής

O δεκάλογος της σωστής καλοκαιρινής διατροφής

Το καλοκαίρι αποτελεί μια ξεχωριστή εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας βρίσκουμε συνήθως περισσότερες ευκαιρίες για χαλάρωση και ξεκούραση. Παράλληλα, η καθημερινότητά μεταβάλλεται σημαντικά, σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες, αφού η έναρξη των σχολικών διακοπών –για όσους έχουν παιδιά-, οι εξορμήσεις για μπάνιο στη θάλασσα, οι συχνότερες βραδινές έξοδοι και γενικά ο περισσότερος χρόνος που περνάμε έξω, μας βγάζουν εκτός του συνηθισμένου προγράμματος.
Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να «διαταράξουμε» και τις διατροφικές μας συνήθειες, ειδικότερα σε μια περίοδο που θέλουμε να αισθανόμαστε υγεία και ευεξία.
Παρακάτω, θα βρείτε 10 διατροφικές και όχι μόνο συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες του καλοκαιριού:

1. Μην παραλείπετε το πρωινό σας γεύμα. Η κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού θα σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της μέρας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας, προκειμένου να αποφύγετε το «τσιμπολόγημα».

2. Ενυδατωθείτε! Οι αυξημένες απώλειες υγρών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, απαιτούν επαρκή ενυδάτωση. Επιδιώξτε καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτηριών υγρών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι νερό. Θυμηθείτε πως οι φυσικοί χυμοί, αν και αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες.

3. Δώστε έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Όχι μόνο θα σας εφοδιάσουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά θα συμβάλλουν και στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές επιλογές για ένα ολιγοθερμιδικό σνακ ή ακόμη και για ένα ελαφρύ γεύμα.

4. Αποφύγετε τα μεγάλα και «βαριά» γεύματα. Η κατανάλωση ενός «πλούσιου» θερμιδικά γεύματος, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία. Προτιμήστε λοιπόν, ελαφριά και εύπεπτα γεύματα, που δε θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον οργανισμό σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

5. Αλάτι  ναι μεν, αλλά… Ίσως να έχετε ακούσει ότι το καλοκαίρι μπορούμε να είμαστε περισσότερο «ελεύθεροι» στην κατανάλωση αλατιού, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που οδηγεί σε απώλεια ποσότητας νατρίου, αλλά και εξαιτίας της δίψας που προκαλεί η κατανάλωσή του, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτείτε πως η ποσότητα νατρίου ενός τυπικού διαιτολογίου είναι ήδη αρκετά υψηλή, καθώς πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να προσθέτετε περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

6. Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Αν και το αλκοόλ σίγουρα πρωταγωνιστεί στις καλοκαιρινές εξόδους, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να επιδράσει αρνητικά τόσο στην υγεία όσο και στο σωματικό βάρος. Επομένως, «απολαύστε υπεύθυνα» και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε τα 2 ποτά/ημέρα εάν είστε άντρας και το 1 ποτό/ημέρα εάν είστε γυναίκα.

7. Παγωτό με μέτρο. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να του αντισταθούν, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, λίπος και θερμίδες χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Περιοριστείτε, λοιπόν, σε 1-2 παγωτά την εβδομάδα και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Επιπλέον, προτιμήστε απλές γεύσεις, παγωτά τύπου σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι, που αποτελούν πιο ελαφριές επιλογές.

8. Λάβετε μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιταχύνουν την αλλοίωση των τροφίμων. Φροντίστε για την κατάλληλη συντήρηση και ψύξη των τροφίμων, και ειδικότερα των ευπαθών προϊόντων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.

9. Μην ξεχνάτε την άσκηση. Ενδεχομένως η ζέστη να σας αποθαρρύνει από την εκτέλεση σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δε θα πρέπει να παραλείπετε την τακτική άσκηση, προσαρμόζοντας κατάλληλα το πρόγραμμά σας ώστε να γυμνάζεστε τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Άλλωστε, το καλοκαίρι προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες άσκησης, με την κολύμβηση, τα θαλάσσια σπορ και τους απογευματινούς περιπάτους να πρωταγωνιστούν.

10. Κοιμηθείτε επαρκώς. Το καλοκαίρι, οι ευκαιρίες για διασκέδαση και ξενύχτι αυξάνονται. Θα πρέπει όμως να φροντίζετε να ξεκουράζεστε επαρκώς, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη συγκέντρωση και απόδοσή σας, όσο και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ /THE EDGE OF LOVE: ο ποιητής Ντίλαν Τόμας ανάμεσα σε δύο γυναίκες

  ΑΓΑΠΗ ΣΤ' ΑΚΡΑ THE EDGE OF LOVE ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αισθηματική ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : 2008 ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : Μ. Βρετανία ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11...