Τετάρτη, Μαρτίου 26, 2014

Η θεατρική μας πρόταση

Το σημαντικότερο θεατρικό έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, γράφτηκε το 1942 μέσα στις άθλιες συνθήκες της κατοχής με αρχικό τίτλο " Η Γυναίκα του Καίσαρος"। Ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον ίδιο στην Χαλκίδα, με συμμετοχή του Μάνου Κατράκη। Η κατοχική αυτή παράσταση συνοδεύτηκε και από μια περιπετειώδη συνέχεια. Ο Αργύρης Βαλσαμάς, ένας τοπικός λόγιος που είχε αναλάβει και την σκηνοθεσία του έργου, κατήγγειλε ότι " Η Γυναίκα του Καίσαρος" ήταν αντιγραφή από το θεατρικό έργο του Σόμερσετ Μωμ "Βαμμένο πέπλο". Ο Σκαρίμπας μήνυσε τον συνεργάτη του και στην δίκη που ακολούθησε δικαιώθηκε.
Το δικαστήριο επιδίκασε στον Σκαρίμπα το ποσό των 10.000 δρχ. σαν αποζημίωση, το οποίο ο συγγραφέας δώρισε στο ορφανοτροφείο Χαλκίδας στην μνήμη του Σόμερσετ Μωμ. Το 1951 εκδόθηκε επεξεργασμένο με τίτλο "Ο Ήχος του Κώδωνος". Το 1969 ανεβαίνει από το Σύγχρονο Λαϊκό Θέατρο του Γιώργου Εμιρζά, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, την Νένα Μεντή και την Ειρήνη Εμιρζά. Με την ίδια διανομή γυρίστηκε το 1975 για το "Θέατρο της Δευτέρας".
Το έργο διαδραματίζεται στην Χαλκίδα και έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αστικού
δράματος ηθών με ειρωνική υπόμνηση των παθημάτων του ''άρρενος'' φύλου. Μοιάζει πολύ
με τα σαλονίστικα δράματα που παίζονταν προπολεμικά στα θέατρα της Αθήνας. Προσφέρει
όμως την ευκαιρία στον Σκαρίμπα να κάνει την καταγγελία του για την αλλοτρίωση της
αστικής τάξης και την εξαχρείωση της εξουσίας.

Ένα ζευγάρι στη Χαλκίδα του Γιάννη Σκαρίμπα. Και δίπλα τους ο τρίτος άνθρωπος.
Κρυμμένα μυστικά και πάθη, σε μια επαρχιακή πόλη, που θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις και απρόοπτες καταστάσεις. Ένα ατμοσφαιρικό έργο, με την ιδιότυπη γλώσσα του Σκαρίμπα.

Πηγή : Κώστας Γεωργουσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...