Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ


  • Συζήτηση: "Από την 'Αντιγόνη' του Σοφοκλή στην 'Αντιγόνη' του Λακάν"

    Ο ΙΑΝΟΣ, οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα "Από την 'Αντιγόνη' του Σοφοκλή στην 'Αντιγόνη' του Λακάν" με αφορμή την έκδοση της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή σε μετάφραση της Σοφίας Νικολαϊδου, το βιβλίο του Patrick Guyomard "Η απόλαυση του τραγικού" (η Αντιγόνη, ο Λακάν και η επιθυμία του αναλυτή) (μτφρ.: Βίκυ Μαλισόβα) και την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Η συζήτηση θα πραγματποιηθεί την Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 (ώρα 20:00), στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη).

  • Εκδήλωση: "Η Εικονογραφήγηση ως μέσο προσέγγισης του Αρχαίου Δράματος"

    Το Δ.Σ. του Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε., σε συνεργασία με τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας, το Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Πιερίας και το 1ο ΓΕ.Λ. Κατερίνης, σας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα "Η Εικονογραφήγηση ως μέσο προσέγγισης του Αρχαίου Δράματος", με ομιλητή τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα κ. Τάσο Αποστολίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη,17 Φεβρουαρίου 2010 (ώρα 7 μμ), στην αίθουσα του 1ου ορόφου του πολιτιστικού κέντρου "Εκάβη".

  • Η ετυμολογία στην εκμάθηση της γλώσσας

    Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,γράφει στο "Βήμα" (07-02-2010) για μία θεώρηση της γλώσσας από τη σκοπιά της ετυμολογίας.

  • Επιστημονικό Συνέδριο: "Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση - πεζογραφία - θέατρο)"

    Tο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μετά την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου "Δημοτική μουσική και σύγχρονη δημιουργία" (Μάρτιος 2008 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση – πεζογραφία – θέατρο)". Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 μέχρι 12 Δεκεμβρίου του 2010. Υποβολή συμμετοχής έως 31 Μαρτίου 2010. Υποβολή Περιλήψεων έως 31 Μαΐου 2010.

  • Έκθεση του Στόιαν Ντόνεφ: "Διαβάζοντας Καβάφη"

    Ο Στόιαν Ντόνεφ, εμπνεόμενος από το έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά με τίτλο "Διαβάζοντας Καβάφη" (Γκαλερί "Σκουφά", 5 έως 26 Φεβρουαρίου).

  • Έκθεση "Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας"

    Η έκθεση "Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο ποιητής της θάλασσας" την οποία χορήγησε και οργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος παρατείνεται έως και τις 21 Φεβρουαρίου 2010.

  • Προκήρυξη του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος στη "Μνήμη Καίτης Λασκαρίδη"

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν στις Νομαρχίες Πειραιά, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Ηλείας. Όσοι θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν το έργο τους μέχρι και την 20η Μαΐου 2010.

  • Συνέδριο: "Το μεταφραστικό εύρημα"

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργανώνει συνέδριο με θέμα: "Το μεταφραστικό εύρημα". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010, στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

  • Βραδιά προς τιμήν του Τίτου Πατρίκιου

    Πρόσφατα διοργανώθηκε, με πρωτοβουλία της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, βραδιά προς τιμήν του ποιητή Τίτου Πατρίκιου στο Ζoom της Πλάκας. Οσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν να διαβάζει έργα του επί περίπου 25 λεπτά. Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Δουατζή και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή μιας προ 25ετίας εκπομπής του "Μονογράμματος".

  • 153 χρόνια από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού

    Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο την άνοιξη του 1798. Το όνομά του έγινε γνωστό όταν συνέγραψε το ποίημα "Ύμνος εις την Ελευθερίαν", το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1823, ποίημα εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821, οι πρώτες δυο στροφές του οποίου έγιναν ο Ελληνικός εθνικός ύμνος το 1865.

  • 35 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καββαδία

    "Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε το 1910 στη Μαντζουρία κοντά στο Χαρμπίν, από Κεφαλλονίτες γονείς. Σε πολύ μικρή ηλικία, επέστρεψε στην Ελλάδα και την Κεφαλλονιά μαζί με την οικογένειά του. Από το 1921 ως το 1932 έμειναν στον Πειραιά, όπου ο Νίκος Καββαδίας τέλειωσε το σχολείο. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε ως μαθητής δημοτικού. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει ενώ περίπου το 1930, μπαρκάρησε ναύτης σε φορτηγό. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στρατιώτης στην Αλβανία. Ξαναμπαρκάρησε το 1944 και ταξίδευε αδιάκοπα, σε όλο τον κόσμο, ως τον Νοέμβρη του 1974 λίγο καιρό πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο που τον οδήγησε στο θάνατο στις 10 Φεβρουαρίου του 1975..."

  • Ημερίδα: "Η δεύτερη μεταπολεμική γενιά λογοτεχνίας"

    Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 19.00, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα "Η δεύτερη μεταπολεμική γενιά λογοτεχνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...