Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009

ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


International Hellenic Univercity
_____________________________
Ελληνικό ΑΕΙ με ευρωπαϊκό όνομα


Οταν πριν από δύο χρόνια το International Hellenic Univercity, γνωστό ως Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΕ), ξεκινούσε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη, οι προσδοκίες ήταν να καταλάβει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σήμερα, σύμφωνα με την Καθημερινή (06.12.2009), φαίνεται ότι το πρώτο αγγλόφωνο δημόσιο πανεπιστήμιο εδραιώνει τη θέση του ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαμορφώνοντας τη βάση για ένα πανεπιστήμιο με διεθνή προσανατολισμό.

Περίπου 180 μεταπτυχιακοί, εκ των οποίων 15% αλλοδαποί, συνθέτουν το εναρκτήριο φοιτητικό δυναμικό του διεθνούς πανεπιστημίου και οι πρώτες φουρνιές είναι έτοιμες να παραλάβουν τους τίτλους από τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (Executie ΜΒΑ, MSc iBanking and Finance, MSc iManagement).

Το ποσοστό των ξένων φοιτητών αναμένεται να αυξηθεί σε 35% στα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα τον ερχόμενο Ιανουάριο, «αριθμός ικανοποιητικός παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τις «αγορές θρήνου» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», παρατηρεί ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΕ καθηγητής κ. Κώστας Θ. Γραμμένος.
Νέοι από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, αλλά και από χώρες του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία κ. ά.) συνθέτουν το μωσαϊκό στις εγκαταστάσεις του - το κτίριο της πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ που ανακατασκευάστηκε για την προσωρινή στέγαση του Ιδρύματος. «Γιατί ένας φοιτητής να προτιμήσει το νεοσύστατο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και όχι ένα ιστορικό πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης ή της Αμερικής»;
Η φιλοσοφία του, εξηγεί ο κ. Γραμμένος, βασίζεται σε καινοτόμες ιδέες και σε συγκεκριμένες αρχές. Κατ' αρχάς, στη διδασκαλία των μαθημάτων συμμετέχουν «μεγάλα» ονόματα του διεθνούς αλλά και του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου, από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου (LondoBusiness Schoοl, LondoSchool of Economics, Cranfield Business Schoοl, Cash Business School, Leeds, Glasgow University, Imperial College, Baruch University N. Y.).
«Eίναι η μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα διεθνές πανεπιστήμιο με παρρησία στη διδασκαλία και στην έρευνα, που θα προετοιμάσει αποφοίτους οι οποίοι θα συμβάλουν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Δύο είναι οι βασικές αρχές: αυστηρά κριτήρια στην πρόσληψη λεκτόρων και επίκουρων καθηγητών της σχολής (από τις οκτώ θέσεις της προκήρυξης προσλήφθηκαν μόνο δύο και οι θέσεις επαναπροκηρύσσονται) και ο φοιτητής να είναι βασιλιάς», αναφέρει ο κ. Γραμμένος. Εμπειρος ακαδημαϊκός ο ίδιος -καθηγητής Ναυτιλιακών Εμπορικών & Χρηματοοικονομικών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, εργάζεται πυρετωδώς για την πλήρη ανάπτυξη του αγγλόφωνου Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος τόσο σε οργάνωση και στελέχωση όσο και σε κτιριακές υποδομές. «Επί 28 χρόνια στο City έζησα κοσμογονικές μεταβολές.
Οταν ξεκίνησα στο αγγλικό πανεπιστήμιο, τα έσοδά του προέρχονταν κατά 20% από ιδιωτικές πηγές και κατά 80% από το Δημόσιο. Τώρα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω στην αυτονομία ενός πανεπιστημίου, αλλά υπό τον αυστηρό έλεγχο της πολιτείας», καταλήγει.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ουλτρακαπιταλισμός που κυριαρχεί από τις αρχές της χιλιετίας και οι τρομακτικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις κοινωνίες της εποχής μας

  Δύση, δημοκρατία, αντισυστημισμός – και το νέο κοινωνικό ζήτημα Παναγής Παναγιωτόπουλος booksjournal.gr   Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024  ...