Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2015

Ποιος σκότωσε τον George Polk;

Φόνος στον Θερμαϊκό

Φόνος στον Θερμαϊκό


Ύπατοι, πραίτωρες και Τύπος στην υπόθεση Πολκ

Έντμουντ Κήλυ
μετάφραση: Μαριζέτα Γεωργουλέα

Ελληνικά Γράμματα, 2010
599 σελ.
ISBN 978-960-19-0570-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 22,31


Το ενδιαφέρον στην υπόθεση Πολκ δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη και ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η αθωωτική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για το εξιλαστήριο θύμα. Οφείλεται και στο γεγονός ότι αποτελεί παραδειγματικό τρόπο ανάδειξης φαινομένων που σημάδεψαν τόσο την αμερικανική όσο και την ελληνική πολιτική σκηνή στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία του ψυχρού πολέμου, του ελληνικού εμφυλίου και της αντικατάστασης των Βρετανών από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα.

Ο Έντμουντ Κήλυ παρουσιάζει με ύφος γλαφυρό τα απόρρητα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναλύει τη χειραγώγηση της τέταρτης εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία καθώς και την συνεργασία μιας μερίδας του Τύπου με την εκτελεστική εξουσία.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε στα ελληνικά το 1991, από τις εκδόσεις "Γνώση" σε μετάφραση Μαριζέτας Γεωργουλέα, και επανεκδίδεται τώρα από τα "Ελληνικά Γράμματα". Στη νέα αυτή έκδοση έχει προστεθεί εισαγωγή του ιστορικού μελετητή John Iatrides, ο οποίος επιχειρεί μια αναλυτική προσέγγιση του θέματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις
Θανάσης Βαλτινός, Υπόθεση Πολκ: Θα υπάρξουν ποτέ οι εξιλαστήριες ομολογίες;, "The Athens Review of Books", τχ. 13, Δεκέμβριος 2010

Διονύσης Μουσμούτης, Φόνος στον Θερμαϊκό, Περιοδικό "Ιστορία", τχ. 508, Οκτώβριος 2010

Σάκης Σερέφας, Ο Πολκ και Λαμπράκης, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 11.9.2010

"Βιτρίνα", Φόνος στον Θερμαϊκό, Περιοδικό "Index", τχ. 41, Ιούλιος-Αύγουστος 2010

Κωνσταντίνος Μπούρας, Ταξιδεύοντας και μιλώντας κάτω από καθαρούς ουρανούς, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 609, 25.6.2010

Χρήστος Σιάφκος, Η στοιχειωμένη υπόθεση Πολκ, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή", τχ. 448, 20.6.2010

Μαρία Φανφάνη, Διαπλοκή και χειραγώγηση, "Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Culture", 19.6.2010

Μικέλα Χαρτουλάρη, «Με στοιχειώνει ακόμα ο αστακός στο στομάχι του Πολκ», "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.6.2010

Ξενοφών Μπρουντζάκης, Φόνος στον Θερμαϊκό, "Το Ποντίκι", 10.6.2010

Αναστάσης Βιστωνίτης, Οι ανοικτοί φάκελοι της δολοφονίας Πολκ, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 6.6.2010


Ποιος σκότωσε τον George Polk;

Δημοσιεύθηκε:
GEORGE POLK

Δεν ξέρουμε και πιθανότατα δεν θα έχουμε στο άμεσο μέλλον μία σαφή απάντηση στο τι μεσολάβησε ανάμεσα στην αναχώρηση του Αμερικανού δημοσιογράφου από το ξενοδοχείο του στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την ανεύρεση του πτώματός του στον Θερμαϊκό στις 16 Μαΐου του 1948. Το μυστήριο γύρω από την υπόθεση Polk διαπλέκεται με τη μακρόχρονη αστυνομική, δικαστική και πολιτική περιπέτεια που οδήγησε στη φυλακή έναν αθώο άνθρωπο, τον Γρηγόρη Στακτόπουλο, και πυροδότησε τα πλέον αντιφατικά σενάρια για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Όλα αυτά είναι περίπου γνωστά χάρη στη συστηματική έρευνα ιστορικών που έχουν αναδείξει τους μηχανισμούς του ελληνικού μετεμφυλιακού κράτους και την απροθυμία του για μία σε βάθος διερεύνηση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου.
Ταυτόχρονα όμως η υπόθεση Polk συνδέεται με ένα σημαντικό μετασχηματισμό: τον περιορισμό της ελευθερίας δράσης των ξένων δημοσιογράφων και ανταποκριτών που βρέθηκαν στην Ελλάδα ανάμεσα στο 1944 και στο 1949.
Ο μετασχηματισμός αυτός συνδέεται με την ανάδυση λογοκριτικών μηχανισμών και την προσπάθεια των βρετανικών και αμερικανικών αρχών να ελέγξουν το περιεχόμενο των ανταποκρίσεων εν μέσω μίας σύγκρουσης που αποδείχτηκε καθοριστική για τη μετάβαση από την ευφορία της αντιφασιστικής ενότητας στις νέες πραγματικότητες του Ψυχρού Πολέμου. Τον Ιανουάριο του 1945 δεκατρείς Αμερικανοί δημοσιογράφοι υπέγραψαν μία κοινή δήλωση διαμαρτυρίας για τις λογοκριτικές πρακτικές των βρετανικών δυνάμεων στην Αθήνα στον απόηχο της πρόσφατης σύγκρουσης του Δεκεμβρίου. Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε το πρώτο επεισόδιο μίας υπόγειας, και σταδιακά φανερής, αντιπαράθεσης οι προεκτάσεις της οποίας ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα, καθώς συνδεόταν με τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έντονη συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στις έκτακτες συνθήκες της μετάβασης στον Ψυχρό Πόλεμο.

Υπό την οπτική αυτή η υπόθεση Polk προσφέρει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις διεθνείς διασυνδέσεις των λογοκριτικών μηχανισμών. Στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου και της ανάδυσης υπερεθνικών μηχανισμών ενημέρωσης και προπαγάνδας -όπως ήταν για παράδειγμα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εξέπεμπαν στις δύο πλευρές της Ευρώπης- είναι αδύνατο να ορίσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και λογοκρισίας σε αυστηρά εθνικό πλαίσιο. Η υπόθεση Polk είχε ταυτόχρονα σημαντικές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα, συντέλεσε στην οριστική περιθωριοποίηση της ομάδας των Αμερικανών δημοσιογράφων που δίχως να ταυτίζονται με την κομμουνιστική κριτική αμφισβητούσαν τις επιλογές του Δόγματος Τρούμαν στην Ελλάδα και εν τέλει δημιούργησε μία δικιά της ιδιαίτερη μυθολογία που λειτούργησε εξίσου λογοκριτικά με τις, συχνά άκομψες, πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών του Ψυχρού Πολέμου.
Εν τέλει η υπόθεση Polk και συνολικά η πορεία των Αμερικανών δημοσιογράφων στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύσκολη, σχεδόν ασυμβίβαστη, σχέση ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και στις συνθήκες της επιβεβλημένης εθνικής -ή υπερεθνικής όπως στην περίπτωση του Ψυχρού Πολέμου- ομοψυχίας, δηλαδή εκεί που επικρατεί το δόγμα «όποιος δεν είναι με το μέρος μας, είναι εναντίον μας». Ο George Polk μπορεί απλά να μην είχε αποφασίσει εκείνη την ημέρα που αναχώρησε από το ξενοδοχείο του· για αυτό άλλωστε για χρόνια η υπόθεσή του απασχολούσε ελάχιστους στις αντιμαχόμενες πλευρές της διπολικής αναμέτρησης.


Tο κείμενο αποτελεί μέρος εισήγησης που θα πραγματοποιηθεί στo πλαίσιo του συνεδρίου «Λογοκρισίες στην Ελλάδα», στις 17-19 Δεκεμβρίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.
 



**************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...