Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2015

Ένταση στις Βρυξέλλες για την τραπεζική ένωση

Ρέντσι: Αγαπητή Άνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ

Ρέντσι: Αγαπητή Άνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ
Για ένταση μεταξύ Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες γράφει ο ιταλικός Τύπος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ιταλο-γερμανική ένταση επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. «Αγαπητή Άνγκελα, μην μας λέτε ότι δίνετε το αίμα σας για την ΕΕ» φέρεται να είπε ο Ματέο Ρέντσι στην Γερμανίδα καγκελάριο σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera -κάνονας αναφορά και στην παραχώρηση των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια επίθεση εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά διατύπωση εύλογων ερωτήσεων.

«Σήμερα είχαμε δύο συζητήσεις ουσιαστικής σημασίας. Είπα στην καγκελάριο Μέρκελ πως όταν η Γερμανία παρουσιάζεται ως δωρητής αίματος, στα μάτια της Ευρώπης δεν εμφανίζεται ακριβώς έτσι: το ότι κάνει κανείς εύλογες ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι είναι εχθρός της Γερμανίας» είπε ο Ρέντσι για να προσθέσει μιλώντας στους δημοσιογράφους πως «δεν πρέπει αντιθέτως ούτε να φανεί κανείς υποτελής, όπως μπορεί, ίσως, να μοιάσαμε στο παρελθόν».

Επικαλούμενη πηγές από την Σύνοδο Κορυφής, η Corriere della Sera γράφει ότι υπήρξε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ματέο Ρέντσι και Άνγκελα Μέρκελ όσον αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση -και ειδικότερα το ζήτημα του πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, τρίτου και τελευταίου πυλώνα της τραπεζικής ένωσης μετά την τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ και το σύστημα επίλυσης τραπεζικών κρίσεων.

Η Ιταλία, όπως και άλλες χώρες, επιθυμεί να γίνουν γρήγορα βήματα προς επίλυση του ζητήματος, όμως το Βερολίνο είναι αντίθετο στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Ο Ρέντσι ζήτησε εξηγήσεις από τη Μέρκελ για την στάση του Βερολίνου ενώπιον μίας Ευρώπης που, όπως είπε, έχει χάσει θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ» γράφει η Corriere προσθέτοντας ότι την ιταλική  θέση στήριξαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες Πορτογαλίας και Βουλγαρίας.
Πηγή:Newsroom ΔΟΛ/In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημήτρης Κανελλόπουλος- Γιώργος Αλλαμανής: «Τέσσερις αλήθειες και ψέματα»για τον Μάνο Χατζιδάκι (PODCAST)

  Τέσσερις αλήθειες και ψέματα για τον Μάνο Χατζιδάκι Στο νέο επεισόδιο του Newsroom, τη σειρά podcast που ο Δημήτρης Κανελλόπουλος συνομιλ...