Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24, 2015

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ

Στέλλα Ντουφεξή: Λαμπερή φωνή, ωραίο τραγούδι

ΝΙΚΟΣ Α. ΔΟΝΤΑΣ
Η μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή.

Πηγή: Η  Καθημερινή 

Στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο άφησε την τελευταία της πνοή η διάσημη μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή. Σε ηλικία 47 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Κόρη του σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή, μεγάλωσε στη Γερμανία με τη μητέρα της, επί χρόνια συνεργάτρια του σπουδαίου συνθέτη Χαντς-Βέρνερ Χέντσε. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνών του Βερολίνου και μελέτησε πλάι σε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο βαρύτονος Ντίτριχ Φίσερ-Ντίσκαου, ο συνθέτης Aριμπερτ Ράιμαν και η μεσόφωνος Aννα Ρέινολντς. Πλάι τους δεν γνώρισε μόνο τον εξωστρεφή, λαμπερό κόσμο της όπερας, αλλά μυήθηκε και στα χαμηλόφωνα μονοπάτια του τραγουδιού, τόσο του γερμανικού λιντ όσο και της γαλλικής μελοντί.

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της εποχής μας. Ανάμεσά τους οι Κλάουντιο Αμπάντο, Σάιμον Ρατλ, Ζούμπιν Μέτα, Σέμιον Μπίτσκοφ, Κεντ Ναγκάνο, Κουρτ Μαζούρ, Ρότζερ Νόρινγκτον, Κρίστοφερ Χόγκγουντ, Γκουσταύο Νουνταμέλ και Κίριλ Πετρένκο. Για περισσότερο από μία δεκαετία συνέπραττε σταθερά με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου.

********************************
Το ευρύτατο ρεπερτόριό της περιλάμβανε έργα από την εποχή του μπαρόκ μέχρι συνθέσεις σύγχρονων μουσουργών. Στο θέατρο υποδύθηκε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα από το «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ, τις όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Χούμπερντινκ, Μπιζέ και Oφενμπαχ έως έργα των Γιάνατσεκ, Φίλιπ Γκλας και Κρίστιαν Γιοστ. Στις αίθουσες συναυλιών ερμήνευσε θρησκευτική και κοσμική μουσική των Βιβάλντι, Μπαχ, Περγκολέζι, Μότσαρτ, Μπερλιόζ, Μέντελσον, τραγούδια του Μάλερ, του Μπεργκ και του Λουτσιάνο Μπέριο. Λόγω της κομψής εμφάνισής της συχνά αναλάμβανε «ανδρικούς» ρόλους, γραμμένους για γυναικεία φωνή: Υπήρξε διάσημη ως Ξέρξης στην ομώνυμη όπερα του Χέντελ αλλά και ως Οκταβιανός στον «Ιππότη με το ρόδο» του Ρ. Στράους. Η εκτενής δισκογραφία της είναι απολύτως αντιπροσωπευτική, καθώς περιλαμβάνει από έργα του Μπαχ μέχρι τον «Φεγγαρίσιο πιερότο» του Σένμπεργκ. Ξεχωρίζουν τραγούδια Γάλλων συνθετών, Ντεμπισί, Ραβέλ, Μπερλιόζ, Σοσόν.

Στην Αθήνα είχε εμφανιστεί αρκετές φορές. Τελευταία, με εξαιρετική επιτυχία, στην αίθουσα «Μητρόπουλος» στις 12 Μαρτίου («Κ» 5.4.15).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...