Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2015

Ιδού τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί του ΝΑΙ και μάλιστα χωρίς ελάφρυνση χρέους

Σιωμόπουλος Ντίνος  

Φορολογικά χτυπήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τουρισμό

Νέο βαρύ φορτίο προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών
Φορολογικά χτυπήματα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τουρισμό


 
 
Βαρύ φορολογικό φορτίο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις με τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Το μεγάλο βάρος θα πέσει στις εισπράξεις από ΦΠΑ, έναν έμμεσο φόρο που πλήττει φτωχούς και πλούσιους χωρίς διακρίσεις και διαφοροποιήσεις.

Οι νέοι συντελεστές που δρομολογούνται θα επιφέρουν πρόσθετες επιβαρύνσεις σε καταναλωτές όλων των κατηγοριών, ενώ στο παζάρι της διαπραγμάτευσης έχει μπει η κατάργηση ή μη της έκπτωσης στα νησιά.

Οι θεσμοί κάνουν πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23%, ωστόσο η αύξηση στο 13% από 6,5% φέρνει διπλασιασμό στην εν λόγω φορολογία που αναμένεται να επηρεάσει και τον τουρισμό.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία με τους συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα στην Τουρκία, όπου ο αντίστοιχος φόρος δεν ξεπερνά το 8%, στην Κύπρο το 9%, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία στο 10% (ξενοδοχεία και εστίαση) και στην Πορτογαλία 6% η διαμονή σε ξενοδοχεία και 23% η εστίαση.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% αναμένεται να ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2015, ενώ άμεση θα είναι και η αύξηση στην εστίαση στο 23% από 13% σήμερα.

Στα φάρμακα, στα βιβλία και στα θέατρα ο ΦΠΑ αναμένεται να μειωθεί στο 6% από 6,5% σήμερα.

Οι επιβαρύνσεις
Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών λόγω σημαντικής αύξησης του ΦΠΑ στο 23% από το 13% αναμένεται να παρατηρηθούν στα συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια, κονσέρβες, αναψυκτικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.τ.λ.), εισιτήρια μεταφορών, ταξί, εισιτήρια κινηματογράφων και συναυλιών, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, επισκευές κατοικιών και εφημερίδες (από 6,5%).

Δεν είναι όμως μόνο ο αυξημένος ΦΠΑ που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον μία διετία χωρίς καμία μείωση, ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομική θέση ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων ακινήτων. Ο στόχος είναι για το 2015 αλλά και για το 2016 να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ ανά έτος, όσα, δηλαδή, εισπράχθηκαν για το 2014.

Οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν με αυξημένο φορολογικό συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και όχι κατά 3, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Κατά συνέπεια, ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 28% από 26% σήμερα για τα κέρδη που θα προκύψουν κατά το τρέχον έτος και δηλωθούν το 2016.

Εκτακτη εισφορά
Αυτό είναι ένα από τα «φορολογικά χτυπήματα» που θα δεχθούν οι επιχειρήσεις. Το σχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει και αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας επιτηδευματίας επιβαρυνθεί με φόρο 1.000 ευρώ για τα κέρδη του, θα κληθεί να καταβάλει άλλα 1.000 ευρώ ως προκαταβολή φόρου για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς, που φυσικά ουδείς γνωρίζει αν θα τα εξασφαλίσει. Και αν δεν τα εξασφαλίσει, τότε θα πρέπει το κράτος να έρθει και να του επιστρέψει τη διαφορά.

Οσες επιχειρήσεις είχαν καθαρά κέρδη στη χρήση του 2014 (φορολογικές δηλώσεις 2015) πάνω από 500.000 ευρώ θα κληθούν εφέτος να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 12%.

Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία με κατάργηση φορολογικών προνομίων, αύξηση φόρων στο τονάζ και εφαρμογή νέου πλαισίου φορολογίας.

Φόρος πολυτελείας
Στα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ δεν αλλάζει κάτι στους συντελεστές που ισχύουν σήμερα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ. Παραμένουν οι ίδιοι συντελεστές. Μάλιστα οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να ενσωματωθούν στη νέα φορολογική κλίμακα που θα καθοριστεί με φορολογικό νομοσχέδιο.

Οσον αφορά την αύξηση του φόρου πολυτελείας, ο νέος συντελεστής θα είναι 13% από 10% σήμερα και θα αφορά ΙΧ μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών), πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Από τη φορολογική λαίλαπα δεν γλιτώνουν ούτε οι αγρότες καθώς αναμένεται να καταργηθεί η ειδική φορολογική μεταχείριση των αγροτών, να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και να καταργηθεί η φορολογική έκπτωση που ισχύει στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στο καθεστώς που διέπουν τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων με κατάργηση του ορίου του 25%, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα «σπάσει» το όριο ασφαλείας κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται κατασχέσεις. Σήμερα το όριο αυτό για μισθούς και συντάξεις είναι τα 1.500 ευρώ.

Επιπλέον έσοδα προσδοκά να εισπράξει το κράτος από τους φόρους στις διαφημίσεις αλλά και από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Τέλος, αναμένεται να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων, με παράλληλη όμως αύξηση των εισφορών και τη μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...