Είμαστε η ωραία των καθηγητάδων συντεχνία,
αν θέλουν να μας κόψουν τη σίτιση στην πρυτανεία,
θα στείλουμε κατά πάνω τους την αλητοκομπανία.
Χωρίς λουφέ και εξουσία, πεθαίνουμε από λιμοκτονία .
*
Ξεκίνησε ο πόλεμος της κάλπης
αν θέλουν να μας κόψουν τη σίτιση στην πρυτανεία,
θα στείλουμε κατά πάνω τους την αλητοκομπανία.
Χωρίς λουφέ και εξουσία, πεθαίνουμε από λιμοκτονία .
*
Ξεκίνησε ο πόλεμος της κάλπης
στα πανεπιστήμια
Σε περίοδο μεγάλης αναταραχής μπαίνουν τα πανεπιστήμια, μετά τις αναβληθείσες εκλογικές διαδικασίες στα τέσσερα ιδρύματα της χώρας, όπου οι διδάσκοντες κλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω «πολεμικού κλίματος» να ψηφίσουν για το νέο Συμβούλιο Διοίκησής τους (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων) αναφέρει Το Βήμα (19/2/2012). Τα υπόλοιπα ιδρύματα έχουν προγραμματίσει εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά το μέλλον παραμένει άδηλο. Με το δράμα... προαναγγελθέν, καθώς κανείς δεν περίμενε πραγματικά ότι θα γίνουν οι εκλογές στα τέσσερα ιδρύματα, η αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας - πανεπιστημιακών φαίνεται ότι περνάει σε άλλο επίπεδο.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αναζητούν πλέον νομική οδό για να απαντήσουν στις επιθέσεις που δέχονται για τη στάση τους έναντι του νέου νόμου και για τον λόγο αυτόν συναντώνται αύριο Δευτέρα σε έκτακτη σύνοδό τους που θα γίνει στο Λαύριο με «οικοδεσπότη» το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας κρατάει στάση αναμονής έχοντας κρυμμένο στο μανίκι τον άσο της διακοπής της χρηματοδότησης.
Στον «πόλεμο» μεταξύ υπουργείου - πανεπιστημίων «μήλον της Εριδος» έχει καταστεί και το άσυλο. Ισχύει ή έχει καταργηθεί; Αν και νομικά το ζήτημα θεωρείται λήξαν και το άσυλο παρελθόν, στην πράξη «ζει» και «τρομοκρατεί» όποιον επιχειρεί να το καταργήσει στην πράξη. Καταλήψεις, παρεμπόδιση εκλογικών διαδικασιών και κλεμμένες κάλπες συνοδεύουν τις απόπειρες των εκλογικών διαδικασιών. Στην αναζήτηση ευθυνών γι' αυτή την κατάσταση καθηγητές επιτέθηκαν ανοιχτά εναντίον πρυτανικών αρχών - ενισχύοντας έτσι το κλίμα διχασμού - κατηγορώντας τα μέλη τους ότι «προετοίμασαν» τα επεισόδια.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι οργανωτικές επιτροπές των εκλογών μόνο την πολυσυζητημένη... άριστη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ δεν έχουν πετύχει, παρ' ότι οι τελευταίες διάγουν τις τελευταίες ημέρες του βίου τους. Οπως είναι γνωστό, παύονται στη μέση της θητείας τους το καλοκαίρι.
Σημάδι των καιρών αποτελεί και το γεγονός ότι αυτή τη φορά τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και οι καταλήψεις έγιναν από φοιτητές με τη συνηγορία και πανεπιστημιακών καθηγητών, που στόχο είχαν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νέου Νόμου-Πλαισίου. Για τον λόγο αυτόν εκπονήθηκε ακόμη και σχέδιο «επιχειρησιακής δράσης», όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από e-mail που έστειλε καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συναδέλφους του.
Τα κρούσματα βίας ωστόσο προβληματίζουν και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που θα αναζητήσουν επίσης λύση τη Δευτέρα στη σύνοδό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών εισέβαλαν φοιτητές την ώρα που συνεδρίαζε η Σύγκλητος, φωνάζοντας και απαιτώντας από τον πρύτανη να βγάλει ανακοίνωση για τα επεισόδια στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή, καταδικάζοντας την «αστυνομική βία»!
Στο κλίμα αυτό, εισαγγελέας κλήθηκε στο ΑΠΘ, την περασμένη Τετάρτη, από καθηγητές ύστερα από κατάληψη φοιτητών που έγινε στο κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι εκλογές. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν για την Παρασκευή. Αλλά και την Παρασκευή αναβλήθηκαν...
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ΑΕΙ θα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συνοχή της και να αντιμετωπίσει το κύμα συκοφάντησης που δέχονται σήμερα τα πανεπιστήμια» δηλώνει στο «Βήμα» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τρ. Αλμπάνης. «Συνάδελφοι βάλλονται αδίκως. Κανείς μας δεν εμπόδισε καμία εκλογική διαδικασία. Αντιθέτως μάλιστα. Τις αρμοδιότητες της διεξαγωγής των εκλογών τις έχει αφαιρέσει από εμάς η υπουργός Παιδείας και τις έχει δώσει στις οργανωτικές επιτροπές που διορίστηκαν. Τα μέλη τους, εμένα τουλάχιστον, ό,τι μου ζήτησαν το έδωσα. Ο ρόλος μου εκεί τελειώνει» συνεχίζει. «Τα υπόλοιπα είναι ένα θλιβερό παιχνίδι εις βάρος της εκπαίδευσης και λυπάμαι που το λέω αλλά βρίσκω ότι όλες αυτές οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών αποτελούν απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο το πολιτικό όφελος» αναφέρει ο κ. Αλμπάνης. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «ασφαλώς και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά σε νομικό επίπεδο».
Για τα γεγονότα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γ. Μυλόπουλος αναφέρει ότι «έχει γίνει αντιληπτό πως ο νέος Νόμος-Πλαίσιο έχει προβλήματα, αντιφάσεις και δυσλειτουργίες. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ωστόσο η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχει επεξεργαστεί ένα κείμενο στο οποίο έχουν μελετηθεί και αναλυθεί όλα τα άρθρα του, έχουν εντοπιστεί οι διατάξεις που έχουν προβλήματα και έχουν προταθεί λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Νομίζω ότι η εποχή της οικονομικής κρίσης δεν ζητεί από εμάς άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των θεσμών, αλλά απαιτεί θετικό κλίμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την έξοδο από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται το Πανεπιστήμιο για να υπάρξει νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη την Πολιτεία για να μπορέσει να σταθεί όρθιο αυτή τη δύσκολη εποχή» καταλήγει.
Καταγγελίες
«Μεταφερόμενοι καθηγητές εμποδίζουν εκλογές»
«Εμείς έχουμε αποφασίσει να κάνουμε τις εκλογές και η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας» λέει από την πλευρά του στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνης. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι πρυτανικές αρχές ολοκληρώνουν κανονικά τη θητεία τους το καλοκαίρι, οπότε και τα μέλη τους θα βάλουν ξανά υποψηφιότητα ως μέλη του νέου συμβουλίου. «Θα προσπαθήσουμε να μεταπείσουμε όσους διαφωνούν» λέει ο κ. Γουργουλιάνης. «Είναι όμως παγκόσμια πρωτοτυπία να μεταφέρονται φοιτητές και καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια για να εμποδίσουν εκλογές» καταγγέλλει.
«Η ενσυνείδητη άρνηση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τα πανεπιστήμια και η συνεχής τροφοδότηση καταστάσεων με αρνητικό πρόσημο δεν μπορεί παρά να προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην ακαδημαϊκή ζωή» λέει ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. «Μία από αυτές είναι τα επεισόδια των τελευταίων ημερών τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ή να εξορκίσουμε θεωρώντας ότι θα σταματήσουνε διά μαγείας. Είναι απόλυτη ευθύνη του υπουργείου αυτή τη στιγμή να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος που υπάρχει στα πανεπιστήμια» καταλήγει.
Για τα θέματα αυτά παρενέβησαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της κίνησης πανεπιστημιακών «Παρατηρητήριο για τον διάλογο και την έρευνα στα πανεπιστήμια» κυρία Βάσω Κιντή, κ. Χαρ. Σαββάκης και ο κ. Αχιλλέας Μητσός, πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Τα μέλη του Παρατηρητηρίου κατήγγειλαν τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών στα πανεπιστήμια με τις αναβληθείσες εκλογικές διαδικασίες. Οπως είπαν, παρεμποδίζεται η ελευθερία στην έκφραση, ενώ τόνισαν ότι ο νέος Νόμος-Πλαίσιο πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυρία Κιντή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση που εκφράζεται από μερίδες πανεπιστημιακών στον νέο νόμο είναι μια «εκβιασμένη αντίδραση με στόχο να μην αλλάξει τίποτα». Μίλησε ακόμη για «καθεστηκυίες δυνάμεις που αντιδρούν από αδράνεια ή και ιδιοτέλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου