KODAK : A FAREWELL TO THE ARMS
Σε καθεστώς πτώχευσης η Eastman Kodak!
Ζήτησε την προστασία από τους πιστωτές της
και προχωρεί σε σχέδιο ανασυγκρότησης
Reuters, Bloomberg, A.P.
(Η Καθημερινή, 201/2012)
Η δυσκολία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας οδήγησαν στη χρεοκοπία την ιστορική Eastman Kodak. H εταιρεία, η οποία με την 131χρονη ιστορία της έχει ταυτιστεί με τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές, ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλός της Αντόνιο Πέρες, «όλοι στη διοίκηση της Kodak πιστεύουμε πως αυτό είναι το σωστό, έτσι πρέπει να κάνουμε, ώστε η εταιρεία να ανασυγκροτηθεί πλήρως και να αντιμετωπίσει το μέλλον».
Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, η εταιρεία ήδη διέρχεται μια μεγάλη μεταμόρφωση, καθώς έχει δημιουργήσει δραστηριότητες ψηφιακής απεικόνισης, έχει περιορίσει τις παραδοσιακές της λειτουργίες κλείνοντας 13 εργοστάσια και 130 εργαστήρια επεξεργασίας, αλλά και μειώνοντας το προσωπικό της κατά 47.000 άτομα, αρχής γενομένης από το 2003. Πέραν του ότι ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, εξασφάλισε γραμμή πίστωσης 950 εκατ. δολ. από τη Citigroup. Η ρευστότητα αυτή θα της εξασφαλίσει την επιβίωση, διαρκούσης της πτώχευσης.
Η Eastman Kodak ιδρύθηκε το 1880 από τον Τζορτζ Ιστμαν και αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες των ΗΠΑ, συμβάλλοντας διεθνώς στην εδραίωση της αγοράς για το φωτογραφικό φιλμ και μετά κυριαρχώντας σε αυτήν. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις και ο ανταγωνισμός δυσχέραναν τις δραστηριότητές της. Οι ισχυρές ανταγωνίστριες, όπως η ιαπωνική Fujifilm, μείωσαν τις τιμές των φιλμ, ενώ το επόμενο χτύπημα ήταν η εμφάνιση της ψηφιακής φωτογραφίας. Ως αποτέλεσμα, περιεστάλη και η ζήτηση για το παραδοσιακό φιλμ, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που το 2003 η Kodak αποφάσισε να διακόψει τις επενδύσεις της σε αυτό το συγκεκριμένο προϊόν. Επιπλέον, η επιλογή του Αντόνιο Πέρες να στρέψει την εταιρεία στους εκτυπωτές έγχυσης μελάνης (inkjet) δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς από το 2004 μόνον μία χρονιά η Kodak είχε κέρδη. Τελευταία αρνητική εξέλιξη ήταν η αποτυχημένη απόπειρά της να πωλήσει πέρυσι τις 1.100 πατέντες της ψηφιακής απεικόνισης, αν και στο πλαίσιο της πτώχευσης ζήτησε να συνεχιστεί η εν λόγω διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου