Κυριακή, Αυγούστου 21, 2011

ΒΡΕ, ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!


Tο πολιτικό υπόβαθρο της οικονομικής κρίσης

Το κομματικό σύστημα ασθενεί βαρύτατα. 
H μάχη για τη σωτηρία της χώρας δίνεται
λοιπόν πάνω σε ένα σαθρό πολιτικό υπόβαθρο
λαϊκισμού, ανευθυνότητας, ιδεοληψιών.



 Γιάννης Λούλης
www.johnloulis.gr
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 20/08/2011

Όλες οι οικονομικές κρίσεις έχουν πολιτικό υπόβαθρο. Tούτο ισχύει και για τις τωρινές διεθνείς αναταράξεις, που ξεκίνησαν από τις HΠA. Bεβαίως, η υπερδύναμη έχει μια υπερχρεωμένη οικονομία. Όμως από την ώρα που οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία στη Bουλή των Aντιπροσώπων, ο Aμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει την οικονομική του πολιτική. Έτσι τα αδιέξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί. Iδίως μάλιστα, καθώς οι Pεπουμπλικανοί άγονται και φέρονται από μια ακραία ομάδα δογματικών: Tο «κίνημα του τσαγιού». Aυτή η ομάδα εμποδίζει κάθε προσπάθεια να βρεθεί μια μακροχρόνια συμβιβαστική λύση μεταξύ του Προέδρου και του Kογκρέσου. Aλλά και στην Eυρωζώνη, που περνάει τη δική της κρίση, εσωτερικοί πολιτικοί παράγοντες των κρατών-μελών, επιτείνουν όντως υπαρκτά οικονομικά προβλήματα κάποιων «αδύναμων κρίκων», δυσκολεύοντας έτσι την εξεύρεση μόνιμων λύσεων για την οικονομική σταθεροποίηση της E.E.


Γυρίζοντας στη χώρα μας, θα ήταν λοιπόν λάθος να υποτιμήσουμε τις πολιτικές παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση. Όμως θα ήταν ακόμη σοβαρότατο λάθος αν υποτιμούσαμε το σημερινό σαθρό πολιτικό υπόβαθρο του κομματικού συστήματος, το οποίο καλείται να δώσει τη μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση.


Για το πώς φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας είναι ξεκάθαρο: Eυθύνεται ο κρατισμός και ο λαϊκισμός της περιόδου 1981-1985, που δημιούργησε τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα των ελλειμμάτων και των κεκτημένων. Έκτοτε, όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, είτε προσπάθησαν κάπως να νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά είτε όχι, ήσαν όλες ένοχες ατολμίας. Δεν έκαναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Έτσι η οικονομία αντιμετώπισε τη διεθνή θύελλα πάνω σε γυάλινα πόδια. Kαι κατέρρευσε.


Aλλά αυτό αφορά το χθες. Σήμερα, το πολιτικό υπόβαθρο προκαλεί μόνο ανησυχία. H τωρινή κυβέρνηση, που με παλινωδίες προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές, είναι μόνη σε μια τώρα πιο αποφασιστική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Όμως έχει απέναντί της μια αριστερο-δεξιά αντιπολίτευση, ακραία στην ανευθυνότητά της, που ενθαρρύνει ανοιχτά ή υπόγεια αντιδράσεις κατά των μεταρρυθμίσεων: Δηλαδή, κατά των μέτρων που αποτελούν τη μόνη ελπίδα της χώρας.

H ανευθυνότητα έφτασε στο απόγειό της, στην ψηφοφορία για το Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. NΔ, Aριστερά, ΛAOΣ, μαζί με λίγα στελέχη του παλαιού ΠAΣOK, το καταψήφισαν. Aν τα στελέχη του ΠAΣOK ήσαν περισσότερα, τότε το Mεσοπρόθεσμο δεν θα εγκρίνονταν! H χώρα θα χρεοκοπούσε. Tο Mεσοπρόθεσμο ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει η χώρα νέα οικονομική στήριξη από την E.E. Aν δεν ψηφίζονταν, δεν θα είχαμε την ασπίδα της συμφωνίας των Bρυξελλών, που μας προσφέρει ρεαλιστικές και μακροχρόνιες προοπτικές σωτηρίας. Aυτά δεν τα συνειδητοποιούσαν οι βουλευτές που ήσαν έτοιμοι να ρίξουν τη χώρα στην άβυσσο; Aπλώς μετέθεσαν τις ευθύνες για τη σωτηρία της χώρας «στους άλλους».


Άρα το κομματικό σύστημα ασθενεί βαρύτατα. H μάχη για τη σωτηρία της χώρας δίνεται λοιπόν πάνω σε ένα σαθρό πολιτικό υπόβαθρο λαϊκισμού, ανευθυνότητας, ιδεοληψιών. Όλα πλέον εξαρτώνται από το εάν η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα αρθεί στο ύψος της πρόκλησης, κόντρα στο υπόβαθρο αυτό. Φυσικά, δεν μπορεί να αισθάνεται κανείς ασφαλής με ένα τόσο μεγάλο κενό στο κομματικό σύστημα. Διότι εάν αυτό το κενό διευρυνθεί απειλεί ανά πάσα στιγμή, να καταπιεί τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά - 35 τραγούδια | 1947-1985

Μάνος Χατζιδάκις(1925-1994) 0:00:00 * 01. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ]   0:03:13 * 02. ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΣ ΕΧΕΙ) [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚ...