Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΗΜΟ


Ψηφιοποιήθηκαν σημαντικές συλλογές
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Εθνικού Κέντρορυ Τεκμηρίωσης, σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είναι πλέον διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.
Πρόκειται για συλλογές των Ινστιτούτων Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, οι οποίες ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του έργου 'ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ - Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού'. Στις συλλογές περιέχονται πληροφορίες για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ψηφιοποίηση και η ελεύθερη διάθεση των συλλογών μέσω του Διαδικτύου, τις καθιστά προσιτές στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, προάγοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Στο δικτυακό τόπο του ΠΑΝΔΕΚΤΗ ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί τις ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ψηφιακές συλλογές, να πραγματοποιήσει αναζητήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του και να χρησιμοποιήσει τα τεκμήρια που διατίθενται ελεύθερα. Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες Συλλογές:
1. Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία
Συλλογή 10.000 προσωπογραφιών των Ελλήνων (εξαιρουμένων των ζώντων) που διακρίθηκαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας σε όλους τους τομείς του βίου.
2. Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος-19ος αιώνας
Συλλογή σπάνιου υλικού (κειμένων και εικονογράφησης) της ταξιδιωτικής γραμματείας που αναφέρεται στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
3. Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας
Συλλογή έργων Ελλήνων κατασκευαστών και εκδοτών χαρτών από τον 15ο αιώνα έωςτο1820. Αποτελείται από χειρόγραφους ναυτικούς χάρτες, άτλαντες, νησολόγια και έντυπους χάρτες και άτλαντες.
4. Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας
Καταγραφή των οικισμών της Ελλάδας που μετονομάστηκαν την περίοδο 1913-1962, κατανεμημένων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
5.Αρχείο Εραλδικών Μνημείων του Ελλαδικού Χώρου
Συλλογή εραλδικών μνημείων (οικοσήμων και εμβλημάτων) του ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 19ο αιώνα.
6.Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση, 1450-1830
Συλλογή που περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830.
7. Οι Λειτουργοί της Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
Συλλογή βιογραφικών και εργογραφικών στοιχείων των εκπαιδευτικών που σπούδασαν στις σχολές εκπαιδευτικών και εργάστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα.
8.Ελληνικός Τύπος του Εξωτερικού
Συλλογή τεκμηρίων (εικόνων και στοιχείων εντύπων) για τον ελληνικό Τύπο που εκδόθηκε στις βαλκανικές και παρευξείνιες περιοχές, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο.
9. Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις στο Αιγαίο
Συλλογή φωτογραφιών και εγγράφων από ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές δραστηριότητες διαφόρων νησιών του Αιγαίου.
10. Μοναστηριακά Aρχεία - Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έγγραφων του Αγίου Όρους και της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
11. Αρχαίες Eλληνικές και Λατινικές Eπιγραφές της Άνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας
Συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών (με τη μορφή εκτύπων και φωτογραφιών των ενεπίγραφων μνημείων) της Άνω Μακεδονίας, της Θράκης του Αιγαίου και της αχαϊκής πόλης των Πατρών.
Το έργο 'ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ: Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού' υλοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και είναι προσβάσιμο στον δικτυακό τόπο: www.ekt.gr/pandektis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Τάσο Αποστολίδη για το νέο του graphic novel «Αριστοτέλης» με εικονογράφηση Αλέκου Παπαδάτου

Tάσος Αποστολίδης:«Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη έχει να κάνει με την πραγματική ζωή, με το τώρα» Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Τάσο Απ...