Τρίτη, Φεβρουαρίου 03, 2009

ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΤ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΤ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η υποψία πως οι Ελληνες αντιμετωπίζουν φοβικά το Ιντερνετ έρχεται να επιβεβαιωθεί και από σχετικές ευρωπαϊκές έρευνες.
Οπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (01.02.2009), αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουμε τους πιο φοβισμένους γονείς για τις on-line περιηγήσεις των τέκνων τους. Και ταυτόχρονα -κι αυτό είναι πιο ανησυχητικό- το πιο χαμηλό ποσοστό παιδιών και εφήβων σε ολόκληρη την Ε.Ε. που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Είμαστε ωστόσο η χώρα με το πιο υψηλό ποσοστό πρόσβασης παιδιών 7 έως 15 ετών στο Διαδίκτυο μέσω των Ιντερνετ καφέ, με 26,8% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου! Σε εμπορικούς χώρους δηλαδή, όπου δεν υπάρχει συνήθως καμία επίβλεψη. Ακολουθούν η Κύπρος (11,2%) και η Ισπανία (6%).
Οι διαπιστώσεις προέρχονται από την τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου καθώς και από σχετική μελέτη της ισπανικής οργάνωσης Protegeles, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα «ασφαλούς πλοήγησης».
Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι το 69% των παιδιών στην Ευρώπη που μπαίνουν στο Διαδίκτυο από τα Ιντερνετ καφέ, επιλέγουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το 46% τη διαδικτυακή συζήτηση (chat rooms).
Επίσης, το 15% δήλωσε ότι εισέρχεται σε πορνογραφικές σελίδες, το 9% σε σελίδες με εξαιρετικά βίαιο περιεχόμενο και το 6% σε σάιτ με ξενοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Στην Ισπανία η ίδια οργάνωση δρομολόγησε την εκστρατεία Cibercentro Amigo (φιλικό Ιντερνετ καφέ), παροτρύνοντας τα καταστήματα αυτά να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους στους οποίους θα υπάρχουν υπολογιστές με λογισμικά προστασίας.
«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη τέτοιες παρεμβάσεις», μας λέει η Βερόνικα Σαμαρά, επικεφαλής του ελληνικού κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet): «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ευθύνονται οι χώροι αυτοί για το πώς θα συμπεριφερθεί το κάθε παιδί που μπαίνει στο Διαδίκτυο.
Ολα ξεκινούν από το σπίτι. Από την ποιότητα επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ γονέων και παιδιών και τα όρια που θέτουν οι πρώτοι».
Και γιατί τα ελληνόπουλα ξημεροβραδιάζονται στα Ιντερνετ καφέ σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στη Φιλανδία, για παράδειγμα, όπου το ποσοστό πρόσβασης από αντίστοιχα μέρη είναι 0,6%; Προφανώς γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να μπουν στο Διαδίκτυο. Εν αντιθέσει με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (70%), μόνο το 26% των εφήβων μας μπορεί να μπει στο Διαδίκτυο από το σχολείο του.
Κι αν δεν υπάρχει υπολογιστής στο σπίτι; Αυτό μας λέει και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ν. Αγγελάκας που υπέβαλε το σχετικό ερώτημα στην αρμόδια επίτροπο: «Η μεγάλη δικτύωση των Ιντερνετ καφέ στη χώρα μας οφείλεται στην περιορισμένη εξάπλωση του Διαδικτύου. Μέχρις ότου διαδοθεί η ευρυζωνικότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα Ιντερνετ καφέ θα είναι αναγκαίο κακό».

Κατά τα άλλα, οι Ελληνες είμαστε στην πρώτη τριάδα (70%) των πλέον ανησυχούντων γονέων στην Ευρώπη, μαζί με τους Γάλλους (85%) και τους Πορτογάλους (75%), οι οποίοι φοβούνται μήπως τα παιδιά τους πέσουν θύματα του «on line grooming», όπως είναι ο διεθνής όρος για τη διαδικασία κατά την οποία παιδόφιλοι προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms για να προσελκύσουν παιδιά.

Η ανησυχία μας φαίνεται κι από το πόσο στενά παρακολουθούν οι έλληνες γονείς τα παιδιά τους, όταν αυτά σερφάρουν στο Ιντερνετ από τον υπολογιστή του σπιτιού. Μαζί με τους Βρετανούς, Ισπανούς, Γερμανούς, Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Ιταλούς και σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 66% έως 79%, οι Ελληνες δηλώνουν ότι κάθονται πάντα ή πάρα πολύ συχνά μαζί με τα παιδιά τους, όταν αυτά μπαίνουν στο Ιντερνετ. Πιο «αδιάφοροι» εμφανίζονται οι Εσθονοί και οι Λιθουανοί, με ποσοστά 26% και 32% αντίστοιχα.
Επειδή όμως είμαστε λαός των αντιφάσεων, από την άλλη πλευρά είναι σχετικά μικρό (17%) το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του σπιτιού λογισμικά προστασίας και παρακολούθησης για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ασφαλή πλοήγηση. Αντίθετα με τους Βρετανούς (52%), τους Ιρλανδούς (40%), τους Γερμανούς και τους Γάλλους (35%), που έχουν πολύ πιο υψηλά ποσοστά εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων.
Μόνο το 30% των παιδιών στην Ελλάδα ζήτησαν από τους γονείς τους βοήθεια για την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο. Αλλά ούτε και στις άλλες χώρες τα σχετικά ποσοστά είναι ιδιαιτέρως μεγάλα. Το υψηλότερο κατέχει η Γερμανία (48%) και η Φιλανδία (46%). Αλλά και πάλι οι απορίες των παιδιών είχαν να κάνουν με τεχνικά κυρίως προβλήματα που αντιμετώπισαν.
Ποιες δραστηριότητες του Ιντερνετ όμως απαγορεύουν οι ευρωπαίοι γονείς στα παιδιά τους; Καταρχήν να διοχετεύουν προσωπικές πληροφορίες (92%). Να κάνουν on line αγορές (84%), να μιλούν σε αγνώστους (83%), να μένουν για πολλές ώρες διαδικτυωμένοι (79%), να δίνουν τα στοιχεία τους σε εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα είναι το Face book (63%), και τέλος, να χρησιμοποιούν τα chat rooms (61%). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των γονέων σε τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα ανέφεραν ύποπτο ή παράνομο περιεχόμενο ιστοσελίδας όχι στην αστυνομία, αλλά στις λεγόμενες hot lines.
Οπως μας διαφωτίζει η Βερόνικα Σαμαρά, πρόκειται για ανοιχτές γραμμές καταγγελιών για ιστοσελίδες ύποπτου και παράνομου περιεχομένου. Στην Ελλάδα λειτουργεί μια τέτοια γραμμή εδώ και μια πενταετία περίπου. Συντονίζεται από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης και τη ΜΚΟ «safenet».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...