Τα πρώτα ηχητικά βιβλία
και στην Ελλάδα!
και στην Ελλάδα!
Βιβλία που ακούγονται στο αυτοκίνητο, στον περίπατο, στο αεροπλάνο. Όπως αναφέρουν Τα Νέα (12/11/2009), τα audiobooks έρχονται πλέον και στην Ελλάδα και «δεν προδίδουν τα κείμενα, όπως οι ταινίες»
Στα γερμανικά βιβλιοπωλεία μπορεί κανείς σήμερα να βρει περίπου 17.000 audiobooks. Στις ΗΠΑ, ένας στους τέσσερις ακούει μέσα στον χρόνο τουλάχιστον ένα audiobook. Το κοινό μάλιστα είναι πιο νεανικό από το κοινό του τυπωμένου βιβλίου. Αν και αυτός δεν είναι γενικός κανόνας. «Και για εκείνους που δεν έχουν τον χρόνο ή δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο, όπως ηλικιωμένοι, τυφλοί, δυσλεκτικοί, παιδιά και ομογενείς του εξωτερικού, η απάντηση ακούει στο όνομα 'ηχητικά' ή αλλιώς 'ακουστικά' βιβλία», λένε Έλληνες συγγραφείς, καθώς το audiobook μπαίνει και στη ζωή του Έλληνα.
Πέντε βιβλία χώρεσε σε CD η εκδοτική εταιρεία παραγωγής Pathos Ρublishing, με έδρα το Αμβούργο. Έντυσε τα βιβλία με τις φωνές ηθοποιών- σε πολλές παραγωγές υπάρχουν τόσοι ηθοποιοί όσοι και οι βασικοί χαρακτήρες- αλλά και ειδικά ηχητικά εφέ ώστε να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στον αναγνώστη- στη συγκεκριμένη περίπτωση ακροατή.
Η ευκολία που προσφέρουν έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να ακουστούν στο αυτοκίνητο, σε έναν περίπατο, στο αεροπλάνο. Και αυτό επειδή το αρχείο ήχου είναι συμβατό με συσκευές mp3 και cd players, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αλλά και iΡod και iΡhone μέσω του iΤunes.
Ένα ζήτημα που τίθεται με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του βιβλίου είναι αν επανακαθορίζεται ο ρόλος του έντυπου βιβλίου, αλλά και του συγγραφέα. «Το έντυπο βιβλίο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει μπροστά στις νέες τεχνολογίες είτε μας αρέσει είτε όχι», λέει ο Πέτρος Μάρκαρης, του οποίου τα μυθιστορήματα «Βασικός μέτοχος» και «Παλιά, πολύ παλιά» κυκλοφορούν σε μορφή ηχητικών βιβλίων στη Γερμανία από τις Εκδόσεις Diogenes. «Τα νέα μέσα θα είναι ο σωτήρας-αντικαταστάτης του βιβλίου. Δυστυχώς δεν θα αποτρέψουμε το πρόβλημα της μείωσης του αναγνωστικού κοινού εάν επιμείνουμε στα παλιά», προσθέτει για να καταλήξει ότι «δεν θα καταφέρουμε τίποτα εάν ποντάρουμε στο φανατικό αναγνωστικό κοινό. Κάθε συγγραφέας δεν μπορεί παρά να πιστεύει ότι στην κρίση που περνάει το βιβλίο, καλύτερα να πουλάμε βιβλία και ας ακούγονται».
«Το έντυπο βιβλίο θα βοηθηθεί από τα ακουστικά βιβλία», λέει στην εφημερίδα η Άλκη Ζέη, προσφέροντας μια πιο αισιόδοξη εκδοχή. «Κάποιος που θα ακούσει ένα βιβλίο θα θελήσει από περιέργεια και να το διαβάσει. Από την άλλη το κοινό που διαβάζει βιβλία δεν θα σταματήσει επειδή βγήκαν τα audiobooks. Εγώ, για παράδειγμα, δεν θα επέλεγα ένα ακουστικό βιβλίο». Το βιβλίο της «Ψεύτης παππούς» κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες και η ίδια δηλώνει ότι εμπιστεύτηκε απόλυτα τους παραγωγούς, ενώ το αποτέλεσμα την άγγιξε περισσότερο από την τελική ανάγνωση του κειμένου της στην έντυπη έκδοση.
Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη θεωρεί ότι το audiobook «είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας», ενώ η Αθηνά Κακούρη υποστηρίζει ότι «ενισχύει την επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με το ελληνικό βιβλίο. Υπάρχουν παιδιά που καταλαβαίνουν τα ελληνικά, αλλά δεν μπορούν να τα διαβάσουν».
Η τιμή πώλησης ενός ελληνικού ηχητικού βιβλίου (audiobook) κυμαίνεται μεταξύ 14,80 και 23,80 ευρώ.
e-paideia.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου