«Έχω πει μερικές φορές στον εαυτό μου ότι αν υπήρχε μία μόνο πινακίδα στην είσοδο κάθε εκκλησίας που να απαγόρευε την είσοδο σε οποιονδήποτε με εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό , θα γινόμουν αμέσως χριστιανή» . Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος και πολιτική ακτιβίστρια (1909-1943)
Σάββατο, Νοεμβρίου 14, 2009
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Το 1850 ο Χέρμαν Μέλβιλ (1819-1891) πηγαίνει να ζήσει σε μία φάρμα κοντά στο Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης , όπου γίνεται στενός φίλος του σπουδαίου συγγραφέα Ναθαναήλ Χόθορν και στον οποίο θα αφιερώσει το αριστούργημα της ζωής του, το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» ή «Η άσπρη φάλαινα», που πρωτοκυκλοφόρησε σαν σήμερα , το 1851.
Το κεντρικό θέμα του μυθιστορήματος είναι η σύγκρουση ανάμεσα στον καπετάνιο Άχαμπ και την τεράστια άσπρη φάλαινα, τον Μόμπι Ντικ, που έχει σακατέψει το ένα από τα δύο πόδια του Άχαμπ.
Ο Άχαμπ , διψασμένος για εκδίκηση, αλωνίζει με το πλήρωμά του τις θάλασσες, αναζητώντας το θηρίο , σε έναν αγώνα μέχρις εσχάτων. Όλη η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από την αφήγηση του Ισμαήλ, ενός ναύτη, που συμμετέχει στα δρώμενα , θαυμάζει και αποστρέφεται ταυτόχρονα τον Άχαμπ. Οι περιγραφές της αναχώρησης αλλά και της τελικής μάχης ανάμεσα στους ανθρώπους και στο θηρίο εντάσσονται στις καλύτερες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο Μόμπι Ντικ δεν ευτύχησε να έχει εισπρακτική επιτυχία , βυθίζοντας στην απόγνωση τον Μέλβιλ. Οι κριτικοί είτε αδιαφόρησαν είτε στάθηκαν αμήχανοι μπροστά στο εκπληκτικό εγχείρημα του συγγραφέα.
Τα δύο επόμενα μυθιστορήματα του Μέλβιλ [Pierre: or the Ambiguities (1852) και Israel Potter (1855)] ήταν και αυτά παταγώδεις οικονομικά αποτυχίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα Γιώργος Σαραντάκος "Γαργάλατα", 50 χρόνια μετά Λέγοντας Αποστασία ή Ιουλιανά εν...
-
Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ Θερμές ευχαριστίες στον Κώστα Μ. που εντόπισε τις φωτογραφίες στο sch.gr και μου τις έστειλε... 1.ΚΥΨΕΛΗ...
-
῎ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΧΩΤΙΚΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ηδη δέ τινας ἐγὼ εἶδο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου