Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΘΥΜΑ

Στόχος είναι το έλλειμμα 
και πρώτο θύμα η εκπαίδευση

Το φθινόπωρο του 2011 δεν προμηνύεται βαρύ και ασήκωτο μόνο για την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική Ιταλία, και μάλλον πολύ περισσότερο για την Ισπανία. Σκληρή λιτότητα, ανεργία, απεργίες και διαδηλώσεις συνθέτουν ένα θερμό σκηνικό σε μια χώρα η οποία έχει ήδη μπει στην τροχιά των πρόωρων εκλογών αναφέρει η Ελευθεροτυπία (18/9/2011).
Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία της χώρας με το σύνθημα «Η παιδεία δεν είναι δαπάνη, είναι εκπαίδευση» κατά των περικοπών που εξήγγειλε στη δημόσια παιδεία η κυβέρνηση Θαπατέρο. Η πιο μεγαλειώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, όπου η δεξιά πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της ισπανικής πρωτεύουσας, Εσπεράνθα Αγκίρε, ετοιμάζεται να προχωρήσει στις δραστικότερες περικοπές σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια.
Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ρίξει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 9,2% που ήταν το 2010 στο 3% ώς το 2013, ανακοίνωσε περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την παιδεία. Αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση, σημαίνει υπερωρίες χωρίς επιπλέον αμοιβή για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό και απόλυση για τουλάχιστον 13.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα προστεθούν στα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των ανέργων. Σημειωτέον δε, ότι η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, το οποίο ανέρχεται στο 21%. Οι εκπαιδευτικοί της Μαδρίτης έχουν εξαγγείλει διήμερη απεργία για τις 20 και 21 Σεπτεμβρίου και μεγάλη διαδήλωση για τις 22 Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τους ακολουθήσουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Την ίδια μέρα που διαδήλωναν οι εκπαιδευτικοί, η ισπανική Βουλή ψήφιζε το νόμο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ο οποίος ευνοεί την προσωρινή εργασία. Το μέτρο αυτό υιοθετείται με σκοπό «τη μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς και την πάταξη της ανεργίας, ιδίως εκείνης των νέων», η οποία πλησιάζει το 46%. Και για να δοθεί ήδη μια γεύση περί «συναίνεσης», το νομοσχέδιο πέρασε με την ανοχή του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία «προκειμένου να μη δυναμιτίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης». Νωρίτερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, δεξιοί και σοσιαλιστές έδωσαν ένα άριστο δείγμα συναίνεσης όταν ενέκριναν από κοινού τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιβάλλει τη διατήρηση του ελλείμματος σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Ετσι, η Ισπανία γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία που εισάγει μια τέτοια ρήτρα στο σύνταγμά της. Ενας οργανικός νόμος ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί ώς τις 30 Ιουνίου του 2012 θα ορίζει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 0,4% του ΑΕΠ. Ο λεγόμενος «χρυσός κανόνας» της δημοσιονομικής σταθερότητας προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μπορεί να αυξηθεί μόνο σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, ύφεσης ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Αυτό το «γερμανικό κοστούμι» στον προϋπολογισμό, το οποίο προμηνύει ακόμα χειρότερη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια, έχει ξεσηκώσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων και των αριστερών κομμάτων. Η κυβέρνηση Θαπατέρο, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, επανέφερε προχθές το φόρο στα υψηλά εισοδήματα τον οποίο είχε καταργήσει η ίδια το 2008. Ο φόρος θα επιβληθεί σε εισοδήματα μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως και θα αφορά γύρω στα 90.000 άτομα.
Ωστόσο, αυτή η «ντρίμπλα» δεν προβλέπεται να σώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα από τη σχεδόν βέβαιη ήττα προς την οποία οδεύει στις πρόωρες εκλογές της 20ής Νοεμβρίου. Τα περισσότερα γκάλοπ δείχνουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα να υπολείπεται γύρω στις 15 μονάδες έναντι του αντιπάλου του από το Λαϊκό Κόμμα Μαριάνο Ραχόι. Ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ώς τώρα στον τύπο, προτίθεται να επιβάλει στους συμπατριώτες του ένα σκληρό μνημόνιο ελληνικού τύπου και βάλε, είτε με είτε χωρίς την πίεση της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: