ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ , SOS!
ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
"ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
"ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«Πέρυσι, υπήρχαν τάξεις 30 μαθητών, από τους οποίους έλειπαν ακόμα και οι 20 λόγω της εποχικής γρίπης!», υπενθυμίζουν μέσω της Καθημερινής (23.08.2009) οι ειδικοί γιατροί, παραμένοντας καθησυχαστικοί όσον αφορά την επικινδυνότητα της νέας γρίπης και απευθυνόμενοι στους γονείς τονίζουν: πρόκειται απλά για μια υπόθεση... «καθαρά χέρια!».
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν «κανονικά» τις πόρτες τους στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη η νέα περίοδος έχει εγκαινιαστεί από όσους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είχαν αρκετές «συμμετοχές» ώστε να ανοίξουν (εκτός από τη γρίπη, υπάρχει και η κρίση). Η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων συμμερίζεται την άποψη ότι το κράτος -άρα και τα σχολεία- θα πρέπει να λειτουργήσει κανονικά, στη βάση ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την επιθετικότητα του νέου ιού δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Η νέα γρίπη είναι μέχρι στιγμής πιο ήπια από την εποχική», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Εκτός αυτού, η νέα γρίπη που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα είναι πιο ήπια από εκείνη που πλήττει τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εκεί -αναλογικά- είναι πέντε φορές περισσότερες από ό,τι εδώ. Οι επιδημιολόγοι έσφαλαν ανάγοντας δεδομένα από τις ΗΠΑ στην ελληνική πραγματικότητα - γι' αυτό ανέβασαν τόσο τα ποσοστά των θανάτων».
Από την πλευρά της, η παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίζα Τσολιά επισημαίνει: «Η νόσος που προκαλεί ο νέος ιός δεν είναι σοβαρή, ωστόσο δεν ξέρουμε την εξέλιξή της. Εάν συνεχιστεί πάντως έτσι, δεν θα έχουμε πολλά προβλήματα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, έως και πάνω από 40%, νοσούν κάθε χρόνο από την εποχική γρίπη και διασπείρουν τη λοίμωξη σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». Οπως λέει, ωστόσο, η πανδημία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για τους κανόνες πρόληψης των αναπνευστικών λοιμώξεων. «Με έναν τρόπο, η νέα γρίπη αποτελεί μια ευκαιρία για εκπαίδευση όλων μας στην τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής».
Η αποφυγή του πανικού, ωστόσο, δεν σημαίνει εφησυχασμό. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η Πολιτεία οφείλει να παραμείνει σε εγρήγορση για ενδεχόμενη αλλαγή της κατάστασης, ενώ όλοι εμείς, με παιδιά ή και χωρίς, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας και αποφυγής διασποράς του ιού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, οι ειδικοί διευκρινίζουν και απαντούν σε βασικά ερωτήματα γονέων, υπογραμμίζοντας τα στοιχειώδη μέτρα για την αμυντική θωράκισή μας.
1. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Tamiflu - από ποια ηλικία και μετά επιτρέπεται η χορήγησή του;
Οπως τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Ανδρ. Κωνσταντόπουλος, το Tamiflu δεν έχει λάβει έγκριση για παιδιά κάτω του ενός έτους. «Ωστόσο, τώρα με τον πανικό, ο ΠΟΥ έδωσε εντολή το φάρμακο να δίδεται και σε βρέφη άνω των 3 μηνών. Δεν έχει όμως δοκιμαστεί και θα συνιστούσα να μην αρχίσει η χρήση του αβασάνιστα». Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, το Tamiflu δεν πρέπει να χορηγείται σε μικρά παιδιά εκτός κι αν εμφανίσουν ξαφνικά, μετά 1-2 μέρες, υψηλό πυρετό (39) και έντονο βήχα. Αυτό θα σημαίνει ότι η γρίπη έχει οδηγήσει σε βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε άλλη περίπτωση, εάν ο πυρετός δεν ξεπερνά το 38 και το παιδί εμφανίζει λίγο βήχα, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τα συνήθη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί συνιστούν επίσης να μη χορηγείται ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο συκώτι και τα νεφρά.
2. Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο της νέας γρίπης; Αποτελεί πανάκεια;
Την άποψη να «μην επενδύουμε όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο» εκφράζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. Οπως λέει, πριν από τον Ιανουάριο δεν πρόκειται να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά του «και τότε η γρίπη θα έχει ήδη μισοπεράσει». «Αν οι εταιρείες το βγάλουν μέχρι τον Οκτώβριο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν υπάρξει αρκετές δοκιμές. Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του εμβολίου είναι να χορηγηθεί μαζικά σε χώρες όπως η Αυστραλία, που μαστίζεται από τον νέο ιό».
3. Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς;
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι σχολαστικοί στην εκπαίδευση των παιδιών ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά:
* Θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και σίγουρα μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Οπως λέει η αν. καθηγήτρια κ. Μαρίζα Τσολιά, το πλύσιμο θα πρέπει να γίνει ρουτίνα. Η διαδικασία του πλυσίματος θα πρέπει να είναι σχολαστική και σε όλη την επιφάνεια του χεριού και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Επίσης, όταν πλένουμε τα χέρια, δεν θα πρέπει να κλείνουμε τη βρύση με το χέρι, αλλά με χαρτοπετσέτα, την οποία μετά πετάμε.
* Δεν πρέπει να ανταλλάσσουν μολύβια και άλλα αντικείμενα τα οποία συνήθως και ασυναίσθητα τα βάζουν στο στόμα τους.
* Πρέπει να έχουν μαζί τους χαρτομάντιλα, τα οποία να χρησιμοποιούν όταν βήχουν ή φτερνίζονται και στη συνέχεια να τα πετούν.
* Στην περίπτωση που τα χαρτομάντιλα δεν είναι διαθέσιμα, να μάθουν να χρησιμοποιούν το μέσα μέρος του αγκώνα τους ή το μανίκι τους, καθώς έτσι εμποδίζεται η διασπορά του ιού.
4. Ποιες είναι οι οδηγίες για τα σχολεία; Τι θα πρέπει να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό;
Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον καθαρισμό των χώρων και των επιφανειών που χρησιμοποιούν τα παιδιά (θρανία, διακόπτες, πληκτρολόγια κ.λπ). Είναι απαραίτητο, στο τέλος της ημέρας, αυτά να καθαρίζονται σχολαστικά.
Οι τουαλέτες θα πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, δηλαδή σαπούνι και χαρτί, ενώ καλό είναι να παρέχεται στα παιδιά -ακόμα και μέσα στις τάξεις- αλκοολούχο αντισηπτικό και χαρτομάντιλα.
Οι χώροι των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών θα πρέπει να αερίζονται τακτικά.
Εάν το προσωπικό ή οι εκπαιδευτικοί παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα σε ένα παιδί, θα πρέπει άμεσα να ειδοποιήσουν τους οικείους του, ώστε να μεταφερθεί στο σπίτι.
Θα πρέπει να υπάρχει χώρος, στον οποίο το παιδί θα μπορεί να απομονωθεί έως ότου μεταφερθεί στο σπίτι, καθώς επίσης και μάσκες για το ίδιο και το προσωπικό.
Εάν τα κρούσματα σ' ένα σχολείο ή παιδικό σταθμό πολλαπλασιαστούν, θα πρέπει να ειδοποιηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αφού εκτιμήσει την κατάσταση, θα αποφανθεί εάν το σχολείο ή ο σταθμός θα πρέπει να κλείσει.
Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καλό είνα να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών σε θέατρα και άλλους κλειστούς χώρους.
Εάν είναι εφικτό, τα θρανία στις τάξεις θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.
5. Ποιες είναι οι οδηγίες για τους γονείς;
Εάν το παιδί τους εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα και κυρίως πυρετό, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι.
Εάν ειδοποιηθούν από το σχολείο ότι το παιδί τους εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να το φέρουν σπίτι. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον παιδίατρο και, αναλόγως με τις οδηγίες του, να ειδοποιηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει από τη νέα γρίπη, θα πρέπει να απομονωθεί σε χώρο του σπιτιού ώστε να μη μεταφέρει τον ιό σε βρέφος ή τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να καπνίζουν καθώς ακόμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες επιπλοκές της γρίπης.
E-PAIDEIA.NET
"Λάκη, είμαι περήφανη που έπλυνες τα χέρια σου,
χωρίς να χρειαστεί να σου βάλω τις φωνές.
Την επόμενη όμως φορά, καλό μου,
θυμήσου να κλείσεις και τη βρύση!"
χωρίς να χρειαστεί να σου βάλω τις φωνές.
Την επόμενη όμως φορά, καλό μου,
θυμήσου να κλείσεις και τη βρύση!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου