Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2009

ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ

«Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε
και πληρώσατε την γην
και κατακυριεύσατε αυτής!»


ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ
"Η ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΣ"
5
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΩΝΟΣ



"Μες στο κήτος της γαλέρας,
μες σε θορύβους και βρισιές
εκεί 'ναι το βασίλειο της λέρας
και το σήμερα μοιάζει με το χτες.
Το χτες σαν κάθε ημέρας:
μαύρο ή γκρίζο όπως προχτές."
Ώρα πρώτου αλέκτορος. Δίπλα μου
σωρός οι δέλτοι των εκπαιδευομένων.
Αναρωτιέμαι τι αξίες υπερασπιζόμαστε.
Υπάρχουν; Αν ναι, για ποιους υπάρχουν;.
Μήπως στήνουμε νεφελοκοκκυγίες
στα μυαλά των παιδιών μας;
Πληρωνόμαστε μήπως για να πουλάμε
φούμαρα αντί μεταξωτών κορδελών;
Κάθε μέρα, με στριμώχνουν
όλο και πιο πολύ
με ερωτήσεις για τις κομπίνες του ελαίου,
των σιτηρών, των λατομικών υλικών ή για
τα στημένα ολυμπιακά αγωνίσματα .
Τι να απαντήσω στους υποψιασμένους εφήβους;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.
Θυμός , πολύς θυμός πνίγει και μένα, όταν
σκέφτομαι το μέλλον των παιδιών μου.
"Θάρρει, νή Δία!", λέει η φωνή της αυτοσυγκράτησης
μέσα μου. "Μα το Δία, ως πότε;" της απαντώ.
Ως πότε ,άραγε;

"ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΣ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!"

"Το παιχνίδι σας μάς κοστίζει τη μόρφωση!"

Οι φοιτητές της Γερμανίας
εκδίωξαν τους πρυτάνεις τους



Ασπρες κουκούλες στο κεφάλι, τύμπανα στο χέρι, ρυθμικά συνθήματα στα χείλη. Ετσι κατέβηκαν, σύμφωνα με Το Βήμα (25.11.2009), στους δρόμους της Λειψίας 5.000 φοιτητές διαμαρτυρόμενοι εναντίον των «σκανδαλωδών» , όπως λένε, συνθηκών σπουδών στα πανεπιστήμια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Μόρφωση δωρεάν για όλους» σε διάφορες παραλλαγές, όπως εκείνη που προειδοποιούσε το κράτος ότι σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην επιταγή τού «δώσε» θα γίνει «το σώσε».


Η οργή των φοιτητών ωστόσο στρεφόταν κυρίως εναντίον των πρυτάνεων 250 ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας, οι οποίοι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν διάσκεψη στο τοπικό πανεπιστήμιο. Η διάσκεψη δεν έγινε όμως ποτέ εκεί. Οι φοιτητές κατέλαβαν τις αίθουσες συνεδριάσεων και κήρυξαν τους πρυτάνεις «ανεπιθύμητους». Οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο δημαρχείο της πόλης, όπου συνεδρίασαν υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. «Οι φοιτητές μάς έδιωξαν από το σπίτι μας» διαμαρτυρόταν ένας από αυτούς.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις είναι «πράκτορες επιχειρηματικών λόμπι», που έχουν σκοπό «να μετατρέψουν τις ανώτατες σχολές σε όργανα των πολυεθνικών» . Το κύριο μέσο γι΄ αυτό, λένε, είναι η λεγόμενη «διαδικασία της Μπολόνιας», ήτοι το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο σπουδών που αποβλέπει στη «βιομηχανοποίησή» τους. Το τριετές σύστημα εκπαίδευσης τύπου «Βachelor» (παρόμοιο με εκείνο στα αμερικανικά κολέγια), προσθέτουν, οδηγεί από τη μια στην υποβάθμιση της καθαρά επιστημονικής γνώσης, από την άλλη όμως στην εντατικοποίηση των σπουδών, δεδομένου ότι η εξεταστέα ύλη ανταποκρίνεται στον πενταετή κύκλο φοίτησης που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η κριτική επεκτείνεται όμως και στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. «Η Μπολόνια υποσχέθηκε την αναγνώριση κάθε εξέτασης που γίνεται σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» έλεγε εκπρόσωπος των φοιτητών. «Στην πραγματικότητα όμως κάθε πανεπιστήμιο πράττει κατά το δοκούν. Πολλά σεμινάρια σε άλλες χώρες,που στοίχισαν χρόνο και χρήμα,πάνε έτσι χαμένα. Επιπλέον,πολλές ανώτατες σχολές κλείνουν λόγω έλλειψης χώρου και χρημάτων τις πόρτες τους σε ξένους φοιτητές. Η πολυδιαφημισμένη διεθνοποίηση των σπουδών έχει εξελιχθεί έτσι σε φάρσα».
e-paideia.net

Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Καθεστώς φόβου και ωμής βίας
βασιλεύει στα πανεπιστήμια


Στη φράση «ώς εδώ και μη παρέκει» συγκλίνουν οι απόψεις και η οργή πανεπιστημιακών και φοιτητών μετά τα τελευταία κρούσματα ωμής βίας σε χώρους πανεπιστημίων και το παγιωμένο κλίμα φόβου που επιβάλλουν οι άγνωστοι. Τα πιο πρόσφατα συμβάντα κατά του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή και ο προπηλακισμός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ που δεν εγκατέλειψε την αίθουσα για εκδήλωση εξωπανεπιστημιακών, οι επιθέσεις με λοστούς και μπουκάλια είναι μερικά δείγματα γραφής των αγνώστων που δρούν ανεξέλεγκτα εις το όνομα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι άτομα που απαιτούν με έκνομες ενέργειες τη δική τους «θέση» στο κάδρο της δημοκρατίας, καθώς εκμεταλλεύονται τις αγκυλώσεις της πολιτείας να κλείσει θέματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο που «κανείς δεν σέβεται αλλά όλοι το στηρίζουν», είπε στην Καθημερινή (29.11.2009) πανεπιστημιακός.

Βασικοί πρωταγωνιστές των τελευταίων επεισοδίων δεν είναι ομάδες νεαρών που ενεργοποιήθηκαν μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά οι περισσότερο «πολιτικοποιημένες» και ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες αναρχικών - αντιεξουσιαστών και αριστεριστών. Από την Αστυνομία περιγράφονται ως νεαρής ηλικίας άτομα 19 - 20 ετών, που δεν προέρχονται από τον παραδοσιακό ιδεολογικό χώρο των Εξαρχείων και δεν ελέγχονται από οργανωμένες κινήσεις αναρχικών.

Από την άλλη, αστυνομικοί που μίλησαν στην εφημερίδα σημειώνουν ότι πολλά από τα συμβάντα βίας δεν εκπορεύονται από ομάδες με κοινό ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα. Το κοινό στοιχείο των περισσότερων περιστατικών βίας είναι η σχέση τους με τους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία που παρέχει το άσυλο. «Στην περίπτωση της εκδήλωσης της Νομικής, κατά την οποία άγνωστοι επιτέθηκαν με αυγά στους ομιλητές, δεν τίθεται θέμα ασύλου ούτε άρσης του. Είναι ζήτημα φύλαξης του πανεπιστημίου. Τα ΑΕΙ έχουν γίνει ξέφραγο αμπέλι για όποιον θέλει να εισέλθει. Υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, έλλειψης τάξης», ανέφερε πανεπιστημιακός του Παν. Αθηνών.

«Είμαι στο πανεπιστήμιο εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτό που πλέον χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του είναι η αλητεία και η ωμή βία! Δεν υπάρχει κανένας φραγμός», προσθέτει συνάδελφός του από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου την περασμένη Τετάρτη μία ομάδα 15 εξωπανεπιστημιακών βιαιοπράγησαν κατά καθηγητή, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει το μάθημά του για να αφήσει την αίθουσα στους αγνώστους. «Ας βάλουμε εταιρείες security, για να μην τρώνε ξύλο οι εργαζόμενοι. Επιτέλους τι αγκυλώσεις είναι αυτές με το άσυλο!», δήλωσε ο ίδιος καθηγητής του ΟΠΑ.

«Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση που θα ξεκινήσει από την πολιτεία. Οι πρυτανικές αρχές έχουν ευθύνη, αλλά φοβούνται. Είναι απολύτως ανθρώπινο», συμπληρώνει καθηγητής του Παν. Αθηνών. Αλλωστε, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν καταγγέλλουν εύκολα τα περιστατικά καθώς είναι «υποκείμενα βίας» και βρίσκονται σε καθεστώς φόβου.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ήδη μέσα στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει χώρους, μετατρέποντάς τους σε στέκια - ορμητήρια για τις όποιες δραστηριότητές τους.

«Υπάρχει ένα κλίμα φόβου μέσα στα πανεπιστήμια. Δεν είναι θέμα μόνο των οργανωμένων επιθέσεων από συγκεκριμένες ομάδες, αλλά του γενικότερου κλίματος ανομίας όπου ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στα πανεπιστήμια, να καπνίζει μέσα στις αίθουσες, να διακόπτει το μάθημα για να κάνει κάποιο κάλεσμα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε», παρατήρησε, μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής κ. Ιωάννης Πανούσης, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από δηλώσεις του κατά της τρομοκρατίας.

«Θα πρέπει να μπει ένα στοπ σε αυτή τη βία που, δυστυχώς, δείχνει να εξαπλώνεται, εν μέρει και εξαιτίας της ανοχής. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο όπου -για ιστορικούς λόγους- οφείλει να υπερασπίζεται τη διακίνηση ιδεών. Αυτά τα φαινόμενα προσβάλλουν το άσυλο αλλά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Υπάρχει κλίμα φόβου σε μερίδα πανεπιστημιακών», συμπληρώνει από την πλευρά της η γραμματέας της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα.
Εάν ζητήσει κάποιος την άποψη των εκπροσώπων των φοιτητικών παρατάξεων, όλοι συμφωνούν στα ίδια: υπάρχει βία, φόβος, αυτά τα γεγονότα δεν έχουν σχέση με το άσυλο... Ολοι όμως κοιτούν αμέτοχοι. «Ανεχόμαστε 30 άτομα που κυκλοφορούν σε όλη την Αθήνα και νομίζουν ότι το πανεπιστήμιο είναι τσιφλίκι τους. Η βία, η αλητεία εντός των ιδρυμάτων προσβάλλουν τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς είναι παραβάσεις κοινού ποινικού δικαίου. Ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν. Ολα τα υπόλοιπα είναι φλυαρίες...», καταλήγει πανεπιστημιακός.
e-paideia.net

Η ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΙΣΙΟ...

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους αγαπούν μέχρι τρέλας τον καφέ...

Τίτλος : "Ο πολύς καφές βλάπτει".
Σκηνοθεσία: Stephanie Marguerite και Emilie Tarascou.
Μουσική: Oldelaf & Mr D.
Παραγωγή: "Ecole des Métiers du Cinéma d'Animation (EMCA)", Γαλλία / 2007 .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΝΟΗΜΑ


Βήματα αγαπημένων που έφυγαν
σκιές και ψίθυροι στα βάθρα τους
φωνές μυστικές περί πλήθουσαν αγοράν
άρρητες συνομιλίες καταπίνουν
τα βήματά τους στο υγρό πλακόστρωτο
φτύνουν άλικο αίμα
στο τραπεζομάντιλο της λήθης

Συ ει η Αρχή και το Τέλος
κοροϊδεύει ο Άλλος
απ' τη γωνία

ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ: ΑΝΤΡΕΑ ΜΑΝΤΕΝΙΑ

Andrea Palladio
(30 Νοεμβρίου 1508-1580)

Ο κύριος εκφραστής της Αναγέννησης στο χώρο της Αρχιτεκτονικής.
Ανακάλυψε την κλασική αρχαιότητα και γοητεύτηκε από την ομορφιά
των γλυπτών και των οικοδομημάτων της, δημόσιων και ιδιωτικών.
Θαύμαζε το λατίνο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο και εμπνεύστηκε από αυτόν.
Τα κτίρια που σχεδίασε και έκτισε στη βόρεια Ιταλία θεωρούνται
αριστουργήματα αισθητικής και λειτουργικής αντίληψης
και συγκεντρώνουν σήμερα εκατομμύρια θαυμαστών από όλο τον κόσμο.

Η επίδρασή του ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε γρήγορα
τα σύνορα της Ιταλίας.
Υπήρξε ο οδηγός για πολλούς αρχιτέκτονες σε Ευρώπη και ΗΠΑ,
πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα στα κτίρια που έχτισαν.
Το τετράτομο έργο που άφησε πίσω του
θεωρείται μνημειώδες και σημείο αναφοράς ,
κάθε φορά που αναφερόμαστε στην Αναγγέννηση.

ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ


-Γιατί τρέμουν και κλαίνε γοερά οι Καρατζαφερικοί, πατέρα;
-Γιατί θα τους φάει το ψωμί ο Σαμαράς και θα τους κάνει πέρα!

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο Αντώνης Σαμαρτσέρο
[Ρούμπα]
( Άδεται όπως το άσμα "Κουμπατσέρο", του 1943,
των αλησμόνητων Σώτου Παναγόπουλου και Τρίο Κιτάρα)


Ο σαμαρ-σαμαρ-σαμαρ Σαμαρτσέρο
ειν' ένας κάργα Δεξιός και επαγγελματίας καμπαλέρο,
είναι ένας σκληρός και με πατέντα Ελληναράς
κι όταν μιλά
γίνεται ντόρος, χαμός και σαματάς,
μαμά μου, βγήκε στο μεϊντάνι με τα εξάσφαιρα ο Σαμαράς!

Κατάγεται απ΄το νομό της Μεσσηνίας,
αλλ' είναι ο εκπρόσωπος της πρώην Αβησσυνίας,
έχει ένα μόνιμο δήθεν αμήχανο γελάκι,
αλλά μιλάει σαν υστερικό νευρόσπαστο αντράκι,
αρέσει στους κάργα Δεξιούς να ΄χουν αρχηγό ένα μαγκάκι.

Λαϊκισμός, πατριδοκαπηλεία κι άλλα λόγια , ρε παιδιά,
βράδυ- πρωΐ είν' η μόνη του δουλειά.

Ο σαμαρ-σαμαρ-σαμαρ Σαμαρτσέρο
ειν' ένας ντούρος Δεξιός και με πατέντα καμπαλέρο,
είναι μόνιμα εκτός τόπου κι εκτός χρόνου, δεξιόστροφα παιδιά,
αχ έρμα, με τον Αντώνη θα σας πάρει η κατηφόρα για τα καλά,
εξουσία θε' να δείτε σε χρονάκια και ζαμάνια ουκ ολίγα και πολλά!
gerontakos

Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

Η ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

"ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ"

Ίσως μια μέρα καταφέρουμε να σπάσουμε
τα δεσμά που μας κρατούν σφιχτά σ' έναν
τακτοποιημένο και τυποποιημένο, χωρίς εξάρσεις
και βαρετό, τρόπο ζωής μέσα σε ένα αστικό
περιβάλλον πνιγηρό και περίκλειστο.
Ίσως μια μέρα ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι
μέσα στη φύση τη ζωή που ονειρευόμαστε
και την οποία μας στερεί η καθημερινότητα.
Ως τότε όμως θα κάνουμε ό,τι ακριβώς
κάνει και ο πολύ καλός πρωταγωνιστής της
θαυμάσιας αγγλικής ταινιούλας...


ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ
"Η ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΣ"
4
ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΟΣ


Το μαρτύριο του πρωινού προσκλητηρίου στο κατάστρωμα.
Βρέξει ή χιονίσει , με συννεφιά ή ντάλα ήλιο οι ίδιες βαρετές
παραινέσεις του Πρώτου, οι ίδιες απειλές που δεν τον ακούει κανείς.
Στη μεσημβρινή συνεδρίαση των βαθμοφόρων γενική αγανάκτηση.
Μπήκε θέμα αυστηρής πειθαρχίας και σηκώθηκε μεγάλη χλαπαταγή.
Ακούστηκαν απίθανα παραπτώματα που δεν πέρασαν ποτέ πειθαρχικό:
ο δευτεροετής Σειληνός Αυγείου αερίστηκε ηχηρά εν ώρα μαθήματος,
ο πρωτοετής Δημοκλής Αδειμάντου ξύνει προκλητικά
τους όρχεις του κάθε φορά που του γίνεται κάποια ερώτηση
από τον διδάσκοντα, και άλλα πολλά.
Οι πιο σκληροί επιμένουν να πέσουν κεφάλια για παραδειγματισμό.
Κραυγές αγανάκτησης και μυκηθμοί εκδίκησης από όλους.
Πού έδυ ημών το κύρος; Πού έστιν το ημέτερον
αρχαίον κράτος;
Γενική απελπισία ως προς το μέλλον
των δημοσίων νηών. Απεφασίσθη η εσπευσμένη κλίση ειδικού
ψυχοκωπηλάτη για την ενίσχυση του καταπεπτωκότος ηθικού.
Ο πνιγμένος απ΄τα μαλλιά πιάνεται...
Σήμερα εδίδαξα ακέφως την εισαγωγή και εκφορά της Πλαγίας Κώπης.
Να ξανατονίσω ή όχι ορισμένα σκοτεινά σημεία του κεφαλαίου την
επόμενη φορά; Το δίλημμα ελύθη τη προτροπή του καλού συναδέλφου
Ελέβορου: "Βρε, δεΝ τους χέζεις; Όποιος κατάλαβε , κατάλαβε!".

ΝΥΧΙ ΜΕ ΚΡΕΑΣ

Ανάμεσα στην Ιπποδρομίου και την πλατεία Ναυαρίνου.
Οδός Μεθώνης! Ίσως ο στενότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης.
Πλάτος: περίπου τρία μέτρα!

Η αποθέωση της εργολαβικής ασυδοσίας, έχοντας ως υπόβαθρο
το αδίστακτο μικροαστικό ένστικτο και ως νομιμοποιητικό φόντο
την επικύρωση
της Τάδε απόφασης ενός κατά πλειοψηφία διαβρωμένου
από μικρά και μεγάλα συμφέροντα Δημοτικού Συμβουλίου

του Δήμου , με τη σύμφωνη, εννοείται, γνώμη της Πολεοδομίας
Θεσσαλονίκης, έτσι για να μην μπορεί κανείς να πει τίποτα το επιλήψιμο.


Ασφαλώς οι πρωταγωνιστές αυτού του αίσχους δε ζουν πλέον.

Τα εγκλήματά τους όμως παραμένουν , για να θυμίζουν καθημερινά
την ποιότητα του λαού που κατοικεί σ' αυτόν τον τόπο
και την ποιότητα των αρχόντων που σκοπίμως επιλέγει
για να τον εκπροσωπήσουν.
Για προφανείς φυσικά λόγους...
Νύχι με κρέας , βλέπετε, πώς μπορεί να είναι αλλιώς;

ΑΝΤΙΘΕΣΗ

Προχθές βρέθηκα με αγαπημένο πρόσωπο
στο Κέντρο Υγείας της Θέρμης.
Περιμένοντας να εξυπηρετηθεί από τους γιατρούς,
άρχισα να σουλατσάρω στον αύλειο χώρο του Κέντρου.
Εκεί αντίκρυσα μερικές νεαρές ελιές σαν την εικονιζόμενη
και μου ΄ρθε στο νου το αγαπημένο από τα

μαθητικά μου χρόνια σονέτο του Μαβίλη "Η ελιά",
ένα από τα πολλά που μας είχε υποχρεώσει να μάθουμε
απ' έξω, ο αλησμόνητος φιλόλογος της τάξης , σπουδαίος
Παπαδιαμαντολόγος, Κώστας Παπαχρίστου :

Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι,
γέρικη ελιά, που γέρνεις με τη λίγη
πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει
σα νάθελε να σε νεκροστολίσει.

Και το κάθε πουλάκι στο μεθύσι
της αγάπης πιπίζοντας ανοίγει
στο κλαρί σου ερωτιάρικο κυνήγι,
στο κλαρί σου που δε θα ξανανθίσει.

Ώ πόσο στη θανή θα σε γλυκάνουν,
με τη μαγευτική βοή που κάνουν,
ολοζώντανης νιότης ομορφάδες

που σα θύμησες μέσα σου πληθαίνουν.
Ω να μπορούσαν έτσι να πεθαίνουν
και άλλες ψυχές, της ψυχής σου αδερφάδες.

Βλέποντας μπροστά μου τα νεαρά βλαστάρια που
ξεπηδούσαν θαλερά από τον κομμένο, σύρριζα σχεδόν,
κορμό, συνειδητοποίησα πόσο αταίριαστο για την
περίσταση ήταν το ρέκβιεμ που είχε γράψει ο ποιητής
για το δικό του ευλογημένο δέντρο...

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ


Clint Mansell (γενν.1963) :
"Requiem for a dream"

Ακούστε το βασικό θέμα από τη θαυμάσια
ομώνυμη ταινία
του Ντάρεν Αρονόφσκι (2000).

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ...

ΟΠΟΥ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ,
ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ,
ΤΗΝ "ΤΡΙΚΥΜΙΑ" ΤΟΥ ΣΕΞΠΙΡ
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΟΥ...
John William Waterhouse: "Miranda" . Η ηρωίδα
του Σέξπιρ από το έργο "Η καταιγίδα".

[Κάντε κλικ στην εικόνα για αύξηση του μεγέθους της]

ΜΙΡΑΝΤΑ

Αξιοθαύμαστη Μιράντα! αλήθεια η κορυφή
του θαύματος! οπού αξίζεις ό,τι ακριβό 'χει
ο κόσμος.
(Σαίξπηρ "Τρικυμία" μετάφρ. Πολυλά).

Εδώ, στη θαλασσόδαρτη του κόσμου αυτού ερημία
Με ξέβρασεν απάντεχα μιαν άγρια τρικυμία΄
Δος μου λιμάνι απόσκεπο, βόηθα με πάντα, πάντα,
Χερουβική Μιράντα!

δος μου το χέρι σου και μη με παραιτάς μονάχο,
Την αρμονία του Άριελ κάμε οδηγήτρα νάχω,
Όλα εναρμόνια κάνε με ν' ακούω, να βλέπω πάντα,
Χερουβική Μιράντα!

Καρδιά δεν έχω ολόκληρην από καθάριο ασήμι,
Και κάτι μένει μέσα μου και σκούζει σαν αγρίμι...
Διώξε τον από μέσα μου τον Κάλιμπαν για πάντα,
Χερουβική Μιράντα!

Στου νου μου σα ροδόσταμμα στάξε μια στάλα θεία
Απ' του καλού πατέρα σου τη μαγική σοφία,
Φως νοερό, αβασίλευτο, φέγγε μου πάντα, πάντα,
Χερουβική Μιράντα!

Από το"Τραγούδι του ήλιου"
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ (1859-1943)
Περιοδικόν "Εστία", Τόμ. 35, Αρ. 1 (1893)

ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ


Η καθημερινότητα
εισχωρεί στην ψυχή
όπως η υγρασία
στους νευρώνες του κορμιού

Φύλακες γρηγορείτε!

H (ΠΟΙΗΤΙΚΗ) AΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΘΕΑΝΩ

οι μεγάλοι Μύστες
με τα θερμά
ωραία κορμιά
κάτω
από τα λινά φορέματα
με τις αρμονικές
πτυχώσεις
μου παρουσιάστηκαν
στην τζαμαρία του παρισινού καφφενείου
και με νοήματα
ζητήσαν
να βγω και ναν τους ανταμώσω έξω

στο δρόμο το λιθόστρωτο γυάλιζε κάτω απ΄ τη νυχτερινή νεροποντή
κι αντανακλούσε φώτα
φωτεινά σχήματα
και προβολείς αυτοκινήτων

λησμόνησα να πω πως η η σκηνή αυτή έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη
κάπου στην Ξηροκρήνη-κοντά στα Παλαιά Τείχη-
και μάλιστα εκείνο το βράδυ ο γειτονικός κινηματογράφος έτυχε να παίζη
την περίφημη ταινία
Pax tibi Marce Evangelista meus

Περιοδικό "Τετράδιο", τχ.1, 1945, σελ. 6.

Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2009

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ


ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ
"Η ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΣ"
3

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΗΛΙΩΝΟΣ

Συμπαθής ο Πρώτος .Οργανωτικός
και αποτελεσματικός στα γραφειοκρατικά,
όμως οι αλλαγές στο Επιτελείο απειλούν τη θέση του.
Πάλι ένα αξιόλογο άτομο θα καρατομηθεί πιθανότατα
για την προώθηση στη θέση του κάποιου σπουδαρχίδη
από τα Ιερατεία των Γαλαζοκένταυρων
και των Πρασινοαλογατάδων.

Ιώ, βαβαί,ιαταταί, τι είχες , Αγαθάγγελε,
τι είχα πάντα θα σας πω.
Παρ΄όλα αυτά, οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις
πάνε σύννεφο: ανανέωση στόλου, καλύτερη
μισθοτροφοδοσία των βαθμοφόρων, ριζική
αλλαγή προγράμματος. Τα οράματα όμως δε
χωράνε σε τρύπιες σκελέες...
Επεισόδιο τελειόφοιτου ναυτόπαιδα
με τον ιερομνήμονα της γαλέρας.
Ο παις αρνήθηκε να του κουβαλήσει τα συμπράγκαλα
της θυσίας. Του είπε να τα βάλει στην οπή του.
Η επικείμενη βαρυτάτη τιμωρία έχει θορυβήσει τους πάντες
και απειλεί να υποσκάψει την ηρεμία της νηός.
Αύριο πλέουμε εις Αιγαίον .
Δίπλα στο προσκέφαλό μου αναπαύεται από καιρού
συγγραφεύς τις εκ της νήσου Συρίας (=Σύρου).
Διαβάζω τον βίον και τα κατορθώματα ακολάστου
γυνής εκ Δύσεως ορμωμένης και μεταμφιεσθείσης
εις ιερέα. Πραγματική τέχνη της αλυπίας. Ύπνος

ελαφρύς και αδιατάρακτος μετά την ανάγνωσιν μερικών σελίδων.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ: ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΪΚ


To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour...
--Auguries of Innocence
"Για να δείτε έναν Κόσμο σε έναν Κόκκο Άμμου
Και έναν ουρανό σε ένα Άγριο Λουλούδι,
Κρατήστε το Άπειρο στην παλάμη του χεριού σας
Και την Αιωνιότητα σε μιαν ώρα ..."
--Οιωνοί Αθωότητας

**********
****
**
*

Ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη μετά τον Σέξπιρ

προσωπικότητα της αγγλικής διανόησης ,
τον
William Blake.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 28 Νοεμβρίου του 1757,
κατέκτησε όλες τις μορφές της κλασικής γραμματείας
(αρχαία ελληνικά , λατινικά και εβραϊκά) και διέπρεψε
στην ποίηση, στη ζωγραφική και στη χαρακτική.
Πνεύμα ανυπότακτο και ριζοσπαστικό,
ήρθε σε ρήξη με το κατεστημένο και πέρασε
δύσκολες στιγμές από την έλλειψη οικονομικών πόρων.

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ



Ιερή μνήμη

Ήθελα , πριν μες στ΄άπειρο σιωπήσω,
στο αιώνιο φως δύο στίχων να σε κλείσω΄
κι όταν οι αιώνες που έρχονται αλλοιούν
και μηδενίζουν τα όσα βλέπεις μπρος σου,
φύλακες μπρος στον ήλιο ν' αγρυπνούν
και με υψωμένες λόγχες να φρουρούν
δυο στίχοι μου τον τάφο το δικό σου.


Νικηφόρος Βρεττάκος
(1912-1991)

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΩΝ


-Ποιους πλακώνετε αύριο, σύντροφε;
- Κάποιους Πακιστανούς , στο Ρέντη. Εσείς;
- Έναν πανεπιστημιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο,
ένα δημοσιογράφο στην Πάντειο και δύο λογοτέχνες στο Φλοράλ!

Οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δεύτερα 30 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσα στο ίδρυμα σε βάρος του καθηγητή του Μάκη Σαπουντζόγλου.
Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου ομάδα περίπου 15 ατόμων αγνώστων στοιχείων εισέβαλε στην αίθουσα, όπου δίδασκε ο καθηγητής, και τού ζήτησε με ακραίο τρόπο να σταματήσει τη διάλεξή του και να αποχωρήσει, διότι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη αίθουσα για δικούς τους σκοπούς.
Όπως είναι φυσικό ο καθηγητής αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να δεχτεί χυδαία φραστική επίθεση, αλλά και χειροδικίες. Δεν πρόκειται βέβαια για το πρώτο περιστατικό βί
ας που συμβαίνει στο ίδρυμα. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη φορά που ασκείται σωματική βία σε βάρος καθηγητή κατά την ώρα του μαθήματός του.
In.gr

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΩΝ

Δεν αρκεί η αποχή σας από το χώρο που ανήκει στον ελληνικό
λαό και τον συντηρεί με το υστέρημά του, αγαπητοί κύριοι.
Το θέμα είναι να τελειώνουμε με τα φασισταριά , που έχουν
έχουν καβαλήσει στο σβέρκο όλων και μας εξευτελίζουν
καθημερινά, μιλώντας εξ ονόματός μας.
Να τους δείξουμε ότι όχι μόνο δε χρειαζόμαστε τα βίαια
καπελώματά τους αλλά και ότι ο σάκκος μας έχει πολύ
περισσότερα απίδια από το δικό τους.
Αν τα γελοία αυτά όντα φαντασιώνονται ότι είναι οι Ζορό
της κοινωνίας , ας τους ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν είμαστε
διατεθειμένοι να τραβούμε τα δικά τους ζόρια και τα γελοία ιδεολογήματα.
Δεν μπορεί μια ασήμαντη μειοψηφία κομπλεξικών τραμπούκων
να καπηλεύεται τις δικές μας αξίες , να φτύνει τους δικούς μας
αγώνες , να χλευάζει και να βρομίζει ανθρώπους που χαράμισαν
τα νιάτα τους για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Γιάννης Χαλκίδης , ο Κώστας Τσαρουχάς,
ο Σωτήρης Πέτρουλας , οι δεκάδες χιλιάδες εκτελεσμένοι και
βασανισμένοι αγωνιστές της Αριστεράς δεν έχυσαν το αίμα τους,
για να έρχονται τα ανθρωποειδή των βορείων προαστείων
να πουλάνε αριστεροσύνη.
Λοιπόν , να τελειώνουμε με τα φασισταριά!
Όλοι οι δημοκράτες, όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι
οφείλουμε να συσπειρωθούμε και να γίνουμε μια σιδερένια γροθιά
για την υπεράσπιση των αξιών μας, για τη διαφύλαξη
της δημόσιας περιουσίας , για της ελεύθερη διακίνηση των ιδεών μας ,
για την κατοχύρωση δηλαδή των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
Αν θέλουν πόλεμο τα φασισταριά, θα τον έχουν!
Για να μάθουν, επιτέλους, να μας σέβονται.
Για να καταλάβουν ότι όσοι μιλούν εξ ονόματος της Αριστεράς,
αλλά τη δυσφημίζουν με την ακατανόμαστη δράση τους,
οφείλουν να μείνουν για πάντα στο περιθώριο της Ιστορίας.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ



Αυτή την εβδομάδα

Η ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ (2)

"Η μαύρη τρύπα"
ή
αν έχεις τύχη, άρπα την,
μα συνετά προχώρα...


Ένα "διαμαντάκι" των Phil & Olly, UK, 2008.

ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ



Τρύπια κορμιά υποκρίνονται
τη χαμένη ακεραιότητά τους
Ψυχές όλο μπότοξ καμώνονται
τις παιδούλες,
Κύριε, ελέησον ημάς
πάσης γαρ απολογίας απορούντες

H ATAKA ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΠΟΣΟ;

Μπροστά στον υπολογιστή

συνάπτει υποθήκες
για μελλοντικές αποδράσεις

Μπροστά στο παράθυρο
κάνει πρόβες διαλέξεων
σε ενθουσιώδη ακροατήρια

Ακολουθώντας την ατέρμονη
τάφρο βαδίζει αδιάκοπα
στο μαραθώνιο της απουσίας της

Πόσο μακριά είναι το επέκεινα;
απορεί

Παρασκευή, Νοεμβρίου 27, 2009

Η ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

« Η ΑΛΙΚΗ ΚΙ ΕΓΩ »
Ο έρωτας στα χρόνια της δυσκολης επαφής
όχι μόνο των εραστών αλλά και των γενεών.

Μια ταινία μικρού μήκους (19 λεπτά)
του Micha Wald.
Παραγωγή: Βέλγιο-2004.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙΣ: ΑΡΘΟΥΡ ΧΟΝΕΚΕΡ

Αrthur Honegger
(1892- 27 Νοεμβρίου 1955)

Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μουσικής του 20ού αιώνα,
μέλος της "Ομάδας των έξι". Υπήρξε ιδαίτερα παραγωγικός, γράφοντας
όπερες , συμφωνίες, καντάτες, έργα για βιολί και πιάνο και μουσική για
τον κινηματογράφο.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τις μηχανές, "περισσότερο", όπως έλεγε, " από τις
γυναίκες και τα άλογα". Το πιο δημοφιλές του έργο, το Pacific 231,
γράφτηκε το 1923 και στηρίζεται , όπως λέγεται στη μίμηση του τέμπου
και των ήχων της ατμομηχανής.
Γεννήθηκε στην Ελβετία, έζησε όμως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του
στο Παρίσι. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής της χώρας πήρε μέρος
στην αντίσταση κατά των Ναζί.
Πέθανε από καρδιακή προσβολή.



ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ


ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗ
"Η ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΣ"

2
ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΕΩΝΟΣ

Πρωινό μάθημα Αρχαίας Κωπηλασίας.
Ενότης Υποθετικών Συντεταγμένων της Κώπης
.
Εφαρμογή Υπερπόντιας Θεωρίας των Κινήτρων.
Ενθουσιασμός, ζήλος , γενικό ενδιαφέρον,
επί της ουσίας όμως μηδέν: σκράπες ξεκίνησαν
και σκράπες τελείωσαν το μάθημα.
Προφανές ότι τα πράγματα βαίνουν
από την Σκύλλαν στην Χάρυβδιν.
Μα τη Μέδουσα, αυτή η σειρά ναυτοπαίδων
είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.
Το μόνα που τους ενδιαφέρουν είναι
ο επίσκυρος (=μπάλα) , τα οπτά επί κάρφων κρεάδια (=σουβλάκια)
και ο περίπατος εις τους οίκους της απωλείας (=μπουρδελότσαρκα).

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ!

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, στερητικό σύνδρομο,
άγχος μειονεξίας...Είναι προφανές ότι
χρειάζεστε επειγόντως γκολ!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ...

Το σκυλάκι το Παυλόφ...///...... Ο Παύλος Παυλόπουλος

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

Βράβευσαν τα "μυαλά"
που μας πάνε μπροστά...



Τα «μυαλά» που πάνε την Ελλάδα μπροστά βραβεύτηκαν σε ειδική τελετή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. ΄Οπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (19.11.2009), οι φοιτητές που έφτιαξαν το αγωνιστικό αυτοκίνητο που σπάει τα χρονόμετρα
Τα Βραβεία Αριστείας και Καινοτομίας απονεμήθηκαν από την Επιτροπή Ερευνών για την ανάπτυξη της διεπιστημονικής συνεργασίας, τη δημιουργία και οικονομική ενίσχυση θεματικών δικτύων και ερευνητικών εργαστηρίων, την ενθάρρυνση και επιβράβευση διακεκριμένων πανεπιστημιακών ερευνητών.

Η ομάδα που κατασκεύασε την «Πανδώρα» - το ρομπότ διάσωσης- τα παιδιά της φοιτητικής φόρμουλας, του αγωνιστικού αυτοκινήτου που έχει σπάσει τα χρονόμετρα στις πίστες της Ευρώπης, ο Κλεομένης Τσιγάνης, το όνομα του οποίου δόθηκε σε αστεροειδή μετά την εισήγησή του για μοντέλο δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, που είναι σήμερα γενικά αποδεκτό, ήταν μερικοί μόνον από τους ερευνητές που απέσπασαν βραβεία και εντυπώσεις.

Η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά την εκδήλωση φέτος. Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των ερευνητών και ύστερα από αξιολόγηση των σχετικών αιτήσεων, τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

  1. * Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή, σε μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ, με δημοσιεύσεις κατά τα έτη 2008-2009 στο περιοδικό Nature, στον Κλεομένη Τσιγάνη, λέκτορα του Τμήματος Φυσικής.
  2. * Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή, σε μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ, με κριτήριο το πλήθος των δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών κατά την τελευταία πενταετία, στον Γιάννη Πήτα, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής.
  3. * Βραβείο Αριστείας, σε μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ - νέο ερευνητή, που έχει διακριθεί για την ερευνητική του δραστηριότητα σε χρηματοδοτούμενα έργα, στον Παναγιώτη Μπαμίδη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής.
  4. * Βραβείο Καινοτομίας, σε μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ - νέο ερευνητή, που έχει διακριθεί για την καινοτόμο ερευνητική του δραστηριότητα, στον Γιώργο Αρσένο, επίκουρο καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής.
  5. * Βραβείο Καινοτομίας, στην ομάδα φοιτητών Φόρμουλα (Aristotle Racing Team), του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
  6. * Βραβείο Καινοτομίας, στην ομάδα φοιτητών Πανδώρα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
  7. * Βραβείο Καινοτομίας, στην ομάδα φοιτητών ανάπτυξης εκπαιδευτικού λογισμικού του Τμήματος Χημείας.
  8. * Τιμητική Διάκριση, για την προσφορά του στη διεθνή αναγνώριση του ΑΠΘ, στον Γιάννη Αντωνίου, καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών.
Απονεμήθηκαν επίσης 49 υποτροφίες αριστείας σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.
e-paideia.net

ΦΑΛΙΜΕΝΤΟ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ

"Φαλιμέντο στο Ντουμπάι - ανατριχίλα στην Ελλάδα!"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27/11/2009


ΑΣΘΕΝΗΣ :"Ένιωσα πως κάποιος με παρενοχλεί, την πορτοφόλα ακουμπάει,
μετά η ενόχληση πόνος έγινε από σουβλί που την μπουζού τρυπάει.
Ξάφνου η σούβλα σε πρέσα άλλαξε μορφή κι άρχισε να με στουμπάει,
Τότες εξύπνησα κι έμαθα πως κλονίστηκαν οι πύργοι στο Ντουμπάι.
Αλλάχ, Ερμή και Μαμωνά, ποιος φεύγει πρώτος από ΄κει και ποιος τα παρατάει;"

ΓΙΑΤΡΟΣ: " Ηλίου φαεινότερον πως έφτασε η ώρα ο διάολος να σας πάρει!"

ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΑΝΙΚΑ...


"Και άμα εκλεγώ πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,
θα εξοντώσω, με τη βοήθεια της Παναγιάς ,
το δράκο του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε να ρουφάει
το αίμα των νοικοκυρέων, των καραβοκυρέων,
των κουρέων και των εκδορέων.

Όταν το εξοντώσω, θα γίνω πρωθυπουργός
και , άμα γίνω πρωθυπουργός, ποιος με πιάνει!
Θα κάνω στη Θεσσαλονίκη
κάτι σχολεία,
μα κάτι σχολεία, Να!!!!"

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ



Μείνε μαζί μας για το κλίμα

Δέκα ημέρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία.

Εσύ ήδη έχεις ενώσει τη φωνή σου με εμάς και εκατομμύρια άλλους πολίτες στον κόσμο που πιέζουν και απαιτούν την επίτευξη μιας φιλόδοξης, δίκαιης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη. Είμαστε ήδη 36.500 και χρειαζόμαστε για ακόμη μια φορά τη βοήθεια σου, προκειμένου να γίνουμε πολλοί περισσότεροι, στις 10 ημέρες που απομένουν. Μάζεψε υπογραφές από τους συγγενείς, τους φίλουσ f; και τους συναδέλφους σου. Διάδωσε το μήνυμα της εκστρατείας με όποιον τρόπο μπορείς για να συντονιστούμε ακόμη περισσότεροι «Μαζί για το Κλίμα».

Κι επειδή και τα παιδιά έχουν φωνή -και μάλιστα πολύ δυνατή- μην ξεχάσεις να ζητήσεις από τους μικρούς μας φίλους να γράψουν και να ζωγραφίσουν μια κάρτα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για τη σωστή στάση που πρέπει να κρατήσει στην Κοπεγχάγη. Μάζεψε όσες κάρτες μπορείς και στείλε τις έως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να τις παραδώσουμε στον κ. Παπανδρέου. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μαζέψει πάνω από 500 πολύχρωμες κάρτες. Βοήθησέ μας στις λίγες ημέρες που απομένουν να τις πολλαπλασιάσουμε! Εμείς θα φροντίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα των παιδιών για έναν ανθρώπινο πλανήτη, ασφαλή και υγιή, χωρίς πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες καταστροφές!


Στον δρόμο για την Κοπεγχάγη - παγκόσμιες και εθνικές εξελίξεις

Τα καλά νέα μέχρι στιγμής έρχονται από τους αδύναμους του πλανήτη. Η Κίνα ανακοίνωσε μονομερή στόχο για τη μείωση της ενεργειακής της έντασης έως το 2020, στόχο που μπορεί να ενισχύσει με την υποστήριξη των ανεπτυγμένων κρατών. Τα πιο φτωχά κράτη υποστηρίζουν μία νομικά δεσμευτική συνθήκη και φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα ανεπτυγμένα κράτη, ενώ τα ίδια ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί.

Στον αντίποδα, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος (23/11), η ΕΕ έδειξε κάποια θετικά στοιχεία, όχι όμως αρκετά για μία καλή συμφωνία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικο ;ύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέδειξε για άλλη μία φορά ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα όχι μόνο ανακοίνωσε ότι θα πάει στην Κοπεγχάγη 9 μέρες νωρίτερα (9/12) από ό, τι πρέπει (18/12), αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί στόχο μείωσης των εκπομπών έως το 2020, χαμηλότερο από τον αντίστοιχο που όριζε το Κιότο για τις ΗΠΑ έως το 2010!

Μέχρι και σήμερα όλο και περισσότεροι ηγέτες κρατών ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να παραβρεθούν στην Κοπεγχάγη. Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι από αυτούς προτίθενται να αναλάβουν πραγματική δράση για μία καλή συμφωνία.

Εμείς μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτό. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθειά σου για να τα καταφέρουμε.

Για το ‘Μαζί για το Κλίμα’
Αχιλλέας και Δημήτρης

ΕΠΙΤΟΙΧΙΟ


Τόσα χρονάκια έψηναν στα χείλη μας νεοφιλελεύθερες μπριζόλες,
τώρα ζητούν για τα ψηστικά να φάνε και τις φραντζόλες!
Τόσα χρονάκια αρμένιζαν στραβά ανάμεσα στις ξέρες
κι όταν το καράβι τσάκισαν, "δε φταίμε!" λένε τώρα οι λέρες.

Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κόνδορας Καλιφορνίας
ή
Άρπαξ ο ιατρονοσηλευτικός της Ελλάδος;

ΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΑ ΟΡΝΙΑ

Τους βλέπω να πηγαινοέρχονται μπροστά μου τραβώντας,

περισπούδαστοι και συνοφρυωμένοι, προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τους ξεχωρίζω από το χρώμα της μπλούζας που φοράνε.
Οι πράσινες μπλούζες , οι γαλάζιες μπλούζες, οι άσπρες μπλούζες.

Αναρωτιέμαι: " Πόσοι από αυτούς είναι πετυχημένοι και πόσοι
αποτυχημένοι; Πώς ορίζονται, άραγε, οι έννοιες της επιτυχίας και της
αποτυχίας στο επάγγελμά τους; Από τους θριάμβους μήπως ή τις ήττες
στον αδιάκοπο αγώνα κατά του πολυπλόκαμου Τέρατος;
Από την αφοσίωση ή την αδιαφορία απέναντι στο λειτούργημά τους;
Από την αυταπάρνηση και την αφιλοχρηματία τους
ή τον τυχοδιωκτισμό και την ακόρεστη δίψα για το χρήμα;".

Ομολογώ πως δεν είμαι σε θέση να δώσω ξεκάθαρη απάντηση.
Εκεί που πάω να χειροκροτήσω την Επιστημοσύνη και την Ανθρωπιά,
ορμούν μέσα μου πελώρια τα κύματα της αγανάκτησης για την
αφασική επιπολαιότητα και την ιδιοτελή εκμετάλλευση
του ανθρώπινου Πόνου.
Μπροστά στους ελάχιστους ανακουφιστές και παρηγορητές
ορθώνεται τοίχος πελώριος η Μαφία των εκμεταλλευτών.
Ύφος βαρύ κι ασήκωτο και υποτιμητικό, μισόλογα, σκόπιμη ασάφεια ,
βλέμμα μόνιμα στραμμένο προς το χέρι σου , που πρέπει να
καταβυθιστεί στην τσέπη, για να το δεις να ζωντανεύει.
Το χρήμα ο κυρίαρχος Θεός τους . Αυτό λατρεύουν, αυτό προσκυνούν,
μ' αυτό σε υπολήπτονται, χωρίς αυτό είσαι ένα τίποτα ,
ένα σκέτο μηδενικό.

Ό,τι είναι μέρος των καθηκόντων τους, ό,τι έχουν ορκιστεί
να υπηρετούν ξεθωριάζει και στο τέλος σβήνει μέσα τους.
Τη θέση του παίρνει ένα βουλιμικό όρνιο,
που επωφελείται από τις αδυναμίες ενός διεφθαρμένου
συστήματος, για να φάει όσο περισσότερα μπορεί
από τις σάρκες του πάσχοντος Άλλου.
gerontakos