Τετάρτη, Φεβρουαρίου 04, 2009

Καφέ της Επιστήμης

Καφέ της Επιστήμης

"Τέχνη και Αστρονομία στην Ιταλική Αναγέννηση"

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας. Το θέμα της επόμενης συνάντησης αφορά στην «Τέχνη και Αστρονομία στην Ιταλική Αναγέννηση».

Η επιστημονική παρατήρηση του ουρανού ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την εποχή του αναγεννησιακού ουμανισμού στον ιταλικό χώρο. Ήδη από τον Μεσαίωνα χρονολογούνται έργα με θέματα την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και το ζωδιακό κύκλο. Είναι γνωστό πως δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ αστρονομίας και αστρολογίας πριν από το 1700, ενώ η Εκκλησία που καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τις εικονογραφικές επιλογές των καλλιτεχνών, πότε κατέκρινε και πότε ευνοούσε την πίστη των ανθρώπων στην επίδραση των άστρων. Ο κόσμος των καλλιτεχνών προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των μαικήνων τους, που ήταν φωτισμένοι ηγεμόνες, πλούσιοι τραπεζίτες και έμποροι, ουμανιστές κληρικοί και οι ίδιοι οι Πάπες. Από τον Τζιότο ως τον Μιχαήλ Άγγελο, τρεις γενιές καλλιτεχνών είχαν διαμορφωθεί από την αποσπασματική κοσμολογική παράδοση του Μεσαίωνα, που εξελίχθηκε και διεστάλη σ’ ένα ενιαίο σύστημα σύλληψης του κόσμου μέσα από τα παράλληλα επίπεδα της Φιλοσοφίας, της Αστρονομίας, της Αλχημείας, της Μουσικής και των Μαθηματικών.

Θα συζητήσει μαζί μας η Εύη Μελεζιάδου-Δομπούλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ, τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο ΝΟΗΣΙΣ. Η παρουσίαση θα βασιστεί στην προβολή καλλιτεχνικών έργων της εποχής που σχετίζονται με την Αστρονομία, κυρίως πινάκων και τοιχογραφιών.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

6o χλμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης

(απέναντι από το Mediterranean Cosmos)

Τηλέφωνο: 2310 483000

Fax: 2310 483020

email: info@noesis.edu.gr

www.noesis.edu.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: