Πέμπτη, Απριλίου 23, 2015

Μορφές που λείπουν

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΟΛΑΚΗ

 


Η σημερινή πόλη τον απογοήτευε. Αισθανόταν ότι η άλλοτε παραδοσιακή Θεσσαλονίκη, με τα μνημεία της, τις γραφικές κατοικίες, τα τείχη και την παραλία της, "μια πόλη γέννημα και θρέμμα των πολιτισμών, που διασταυρώθηκαν και συγχωνεύτηκαν μέσα της χωρίς να χάσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους",  εγκλωβίστηκε μέσα στους ανελέητους όγκους του τσιμέντου.  
"Τα βάρβαρα κατασκευάσματα της εκκεντρικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ήρθαν και σάρωσαν την εικόνα της, υλική και πνευματική, και αφαίρεσαν από τους ανθρώπους τις σπάνιες μορφές ποιοτικής ζωής".  
Η ποιότητα ζωής ήταν για τον ίδιο ανύπαρκτη, τη στιγμή που ο Θερμαϊκός έχει μεταβληθεί "σε δύσοσμη χαβούζα" και ο αέρας είναι βεβαρημένος από κάθε είδους δηλητήρια.  
"Για ποια ποιότητα ζωής μπορούμε να μιλούμε, έλεγε, όταν τα πεζοδρόμια και οι ελάχιστοι αναπεπταμένοι χώροι έχουν μεταβληθεί σε κακόγουστες καφετέριες, όπου ξημεροβραδιάζονται τα παιδιά μας; Και όλα αυτά σε απόσταση μηδενική από τα σχολεία. Και ουδείς συγκινείται".
 Η εικόνα της πόλης ήταν  για τον ίδιο απάνθρωπη, ενώ το πλούσιο παρελθόν της πνιγμένο στα ρεύματα μιας άναρχης δόμησης και ενός αρχοντοχωριάτικου εκσυγχρονισμού.
  Οραματιζόταν μια Θεσσαλονίκη με προβεβλημένη την ανεκτίμητη κληρονομιά της: "Μια πόλη με χρώμα αρχαιοελληνικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό, τη μεταβάλαμε σε άθλια καρικατούρα.. Φανταστείτε το παλιό κέντρο της χωρίς τα βάρβαρα κατασκευάσματα των πολυ- κατοικιών. Φανταστείτε τα κάστρα και τους βυζαντινούς ναούς, τη ρωμαϊκή αψίδα του Γαλερίου και όλα τα άλλα μνημεία, φανταστείτε τα μέσα σε πράσινο αναπεπταμένο χώρο, πόσο θα προβάλλο- νταν με φόντο το ιστορικό τους παρελθόν. Όλη η Ευρώπη θα στρεφόταν προς τα εδώ. Αυτό θα ήταν πολιτισμός".

Απόδοση ορισμένων σημείων από τη συνέντευξη που έδωσε ο  Χρίστος Τσολάκης*
στο "Ζω στη Θεσσαλονίκη" των Νέων ( 9/5/2009)


*Χρίστος Τσολάκης: Λαμπρός φιλόλογος,   καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ,
ουμανιστής παιδαγωγός αλλά και ένθερμος οπαδός της δημιουργικής  μείξης της παραδοσιακής κληρονομιάς με τον μοντερνισμό,  επικεφαλής της μεγαλύτερης προσπάθειας που επιχειρήθηκε μεταπολιτευτικά για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των διδακτικών εγχειριδίων για τη Γλώσσα. (Gerontakos)

*Χρίστος Τσολάκης - Βικιπαίδεια


Δεν υπάρχουν σχόλια: