Τετάρτη, Δεκεμβρίου 02, 2020

Ο καλός μας ακροδεξιός γείτονας

ARLINGTON ROAD - Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ (BLU-RAY) | HD-shop.grΟ ύποπτος της οδού Άρλινγκτον (1999) 

 

Σκηνοθεσία: Mark Pellington Σενάριο: Ehren Kruger
Ηθοποιοί: Jeff Bridges, Tim Robbins, Joan Cusack 

 

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Μάικλ Φάραντεϊ ασχολείται  ψυχωτικά με την ιστορία του δεξιού εξτρεμισμού στις ΗΠΑ ύστερα από την εν ψυχρώ  δολοφονία της  γυναίκας του  από δεξιούς εξτρεμιστές. 

Ο Μάικλ αρχίζει να πιστεύει ότι  οι φαινομενικά υποδειγματικοί Αμερικανοί νέοι γείτονές του αρχίζουν να συμπεριφέρονται ύποπτα. 

Η αρχική υποψία του γίνεται βεβαιότητα , όταν ανακαλύπτει τα ψέματα που του είπε ο γείτονάς του για το παρελθόν του , αλλά ούτε  η ερωμένη του ούτε  ο επικεφαλής του FBI τον πιστεύουν .

Η ατμόσφαιρα μυστηρίου μετατρέπεται  σε ζόφο όσο το κουβάρι ξετυλίγεται  και οδηγεί σε μια μια πελώρια συνωμοσία , της οποίας η κατάληξη θα είναι τραγική.

 

Ο σκηνοθέτης Μαρκ Πέλινγκτον χειρίζεται άψογα το υλικό του,  κλιμακώνοντας αργά αλλά σταθερά την ένταση, με συνέπεια ο θεατής να βυθίζεται στην κατάσταση παράνοιας και φόβου που βιώνει προοδευτικά ο καθηγητής. Το καλοστημένο πολιτικό του θρίλερ που φτιάχνει θυμίζει Χίτσκοκ  , η σκηνοθεσία του δε σ΄αφήνει να πλήξεις, οι ερμηνείες πειστικές , ιδιαίτερα του  διαβολικού  Τιμ Ρόμπινς  με το "παιδικό πρόσωπο" .

 Το πιο  ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι ότι ο  εχθρός εδώ δεν είναι κάποιος μουσουλμάνος τζιχαντιστής,  αλλά ένας "καθαρόαιμος" λευκός Αμερικανός , ένας  ιδεόληπτος ακροδεξιός που επικαλείται  τις  αξίες της λευκής φυλής έναντι ενός ομοσπονδιακού κράτους που την καταπιέζει στο όνομα της δημοκρατικοποίησης της κοινωνίας . Όλα τα δεδομένα  της ταινίας   φωτογραφίζουν τον ακροδεξιό Τίμοθι Μακβέι* που ανατίναξε το εμπορικό κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι το 1995, προκαλώντας 168 θανάτους και 800 τραυματίες, και εκτελέστηκε το 2001. 

Η θυελλώδης εικοσαετία που ακολούθησε στις ΗΠΑ την εκατόμβη θυμάτων  στη πόλη Οκλαχόμα Σίτι, με τη γιγάντωση του κινήματος για την υπεροχή  της λευκής φυλής , που έφερε στην εξουσία έναν ακροδεξιό πρόεδρο , όπως ο Τραμπ, αλλά και τη ριζοσπαστικοποίηση προς την άκρα δεξιά  των παγκοσποιημένων κοινωνιών,    έδειξε ότι η ταινία Μαρκ Πέλινγκτον είχε σχεδόν προφητικό χαρακτήρα.

 


Συλλήψεις λόγω τύχης ή ερασιτεχνισμού | Άρθρα | ΕλευθεροτυπίαΤίμοθι ΜακΒέι (1968-2001) - Βικιπαίδεια

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...