Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020



Επίσημη μετάφραση εξωδικαστικού συμβιβασμού ΗΠΑ - Novartis: Η κυβέρνηση Σαμαρά εξασφάλισε την εταιρεία

Άγγελος Προβολισιάνος

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ΗΠΑ – Novartis, στον οποίο η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ομολογεί -μεταξύ άλλων- τα δυσώδη πεπραγμένα της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της, Novartis Hellas.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά την περίοδο 2012 έως 2015. Άρα, οι ομολογίες της Novartis ως προς τις διεφθαρμένες πρακτικές που εφάρμοσε αφορούν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Κατά την επίσημη μετάφραση, η Novartis Hellas από κοινού με δύο υπαλλήλους της Novartis Hellas και «άλλους γνωστούς και αγνώστους, εσκεμμένα και σκόπιμα ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνωμότησαν, συνέργησαν και συμφώνησαν μαζί και μεταξύ τους να διαπράξουν αδίκημα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Δείτε επίσης: H Novartis εξασφάλιζε τα συμφέροντά της μέσω αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, Αξιωματούχων και Οργανισμών (pdf)
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική παραδέχεται ότι «με διεφθαρμένο τρόπο» προέβη σε πράξεις για «προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο». Μάλιστα, στην επίσημη μετάφραση σημειώνεται ρητά ότι τα χρήματα δόθηκαν στον εν λόγω αξιωματούχο για:
Α) Να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αξιωματούχου.
Β) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση των καθηκόντων του.
Γ) Να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα.
Δ) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον της «αλλοδαπής κυβέρνησης», δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της «εν λόγω κυβέρνησης» ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas. Και υπογραμμίζεται στην επίσημη μετάφραση ως προς τα κίνητρα ότι σκοπός ήταν η εξασφάλιση ή διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Novartis Hellas.
Πέρα από τις ευθύνες που γίνονται παραδεκτές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο «αλλοδαπός αξιωματούχος» που ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Novartis και την κυβέρνηση
Η επίσημη μετάφραση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: