Σάββατο, Ιουλίου 04, 2020

Η τρομερή γιαγιά της σύγχρονης αβάν-γκαρντ στις εικαστικές τέχνες


Γιαγιόι Κουσάμα


Στις εννέα δεκαετίες της ζωής της, η Γιαγιόι Κουσάμα (Yayoi Kusama), η πιο αναγνωρίσιμη «γιαγιά» των εικαστικών τεχνών, είναι μια από τις πιο ακριβές εν ζωή καλλιτέχνιδες.
Γεννήθηκε στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας το 1929. Ήθελε πάντοτε να γίνει καλλιτέχνης. Καθώς μεγάλωνε στην Ιαπωνία, φανταζόταν τον κόσμο γύρω της σαν ατελείωτες σειρές από βούλες, τις οποίες αποτύπωνε σε σχέδια και ζωγραφιές. Σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών, πήγε στη Νέα Υόρκη και έγινε ευρέως γνωστή για τους πίνακες, τα γλυπτά και τις περφόρμανς της.
Η Κουσάμα, 91 χρονών πλέον σήμερα, εξακολουθεί να πηγαίνει κάθε μέρα στο εργαστήριό της και να καταπιάνεται με την τέχνη! Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τις εκθέσεις της, ενώ στο διαδίκτυο αναρτούν φωτογραφίες των έργων της.
Τα έργα της Κουσάμα είναι επηρεασμένα από τα όνειρα και τα οράματα που έβλεπε όταν ήταν παιδί. Σε εκείνες τις εικόνες της παιδικής της ηλικίας, ολόκληρος ο κόσμος πλημμύριζε με απεριόριστες βούλες, δίνοντάς της την έμπνευση να πλημμυρίσει αργότερα τα έργα της. Γιγάντιες κολοκύθες, δωμάτια πλημμυρισμένα με πολύχρωμες κουκκίδες και τα πασίγνωστα πλέον Infinity Rooms με τους καθρέφτες, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της έργα, που θα συναντήσεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Η συλλογή με τις δημιουργίες της βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa).[...
Η Κουσάμα ντύνεται με ρούχα που η ίδια σχεδιάζει και είναι και αυτά διακοσμημένα με βούλες![........................................................]
Συνεχίστε την ανάγνωση

Γιαγιόι Κουσάμα | Art Class Project


Kusama From Here to Infinity


Yayoi Kusama: Retrospective - Helsinki Art Museum

13.494 προβολές
30 Οκτ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...