Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020

Ένας αιώνας μες στο χρώμα

Christian Rohlfs - 29 artworks - painting 
Christian Rohlfs , (Γέννηση: 22 Δεκεμβρίου 1849, Niendorf, Γερμανία -Θάνατος: 8 Ιανουαρίου 1938, Hagen), Γερμανός ζωγράφος και εκτυπωτής που δούλεψε σε εξπρεσιονιστικό στιλ.

Ο Ρόχλφ σπούδασε τέχνη τη δεκαετία του 1870 στη Βαϊμάρη της Γερμανίας , όπου εκπαιδεύτηκε σε μια παράδοση νατουραλιστικής ζωγραφικής . Μέχρι περίπου την ηλικία των 50 ετών, οι Rohlfs ζωγράφισε μεγάλα τοπία στο στιλ του ακαδημαϊκού ρεαλισμού.  

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880, το χρώμα έγινε όλο και πιο σημαντικό στοιχείο στο έργο του. Δουλεύοντας ανεξάρτητα, ανέπτυξε ένα ελεύθερα πολύχρωμο στιλ παρόμοιο με αυτό του γαλλικού ιμπρεσιονισμού .

Το σημείο καμπής της καριέρας του Rohlfs ήρθε με την ανακάλυψη του μετα-ιμπρεσιονισμού, περίπου το 1900. Οι πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ τον επηρέασαν ιδιαίτερα. Εμπνευσμένος από τα τολμηρά χρώματα του βαν Γκογκ και το έντονο πινέλο, ο Rohlfs δημιούργησε ένα νέο, πιο προσωπικό και ευαίσθητο στιλ.  
Αυτή την περίοδο ζωγραφίζει  μαζί με  τον φίλο του Ο Emil Nolde , ο οποίος συνδέθηκε με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών εξπρεσιονιστών γνωστών ως Die Brücke («Η Γέφυρα»).

 Αν και ο Rohlfs δεν έγινε ποτέ μέλος της ομάδας, επηρεάστηκε όμως από την αυθόρμητη, συναισθηματική προσέγγιση των ζωγράφων της Γέφυρας Αφού είδε μια έκθεση εντύπων από αυτούς τους καλλιτέχνες το 1907, ο Rohlfs έγινε  παραγωγός εκτύπωσης των έργων τους, δημιουργώντας έργα με τολμηρά σχέδια, όπως η ξυλογραφία Θάνατος και παιδί (1912–13). Το 1937 οι Ναζί τον εκδίωξαν από την Πρωσική Ακαδημία Τεχνών, καταδίκασαν το έργο του ως εκφυλισμένο και αφαίρεσαν τους πίνακές του  από τις δημόσιες συλλογές.

Πηγή: britannica.com

Christian Rohlfs - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...