Τρίτη, Ιουλίου 07, 2020

Γελώντας με τα χάλια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου


  Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο - Βικιπαίδεια


  «To Kλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο»: γελώντας με τα χάλια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου


Μια από τις  πιο διασκεδαστικές  ελληνικές ταινίες του αιώνα μας . «Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο» των Ρέππα -Παπαθανασίου είναι η ευρηματική συμπύκνωση των ελληνικών ταινιών του περασμένου αιώνα σε μία ταινία-παρωδία.
Όλα τα λαϊκά μοτίβα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και οι σταρ-σύμβολα που  ψυχαγώγησαν , συγκίνησαν και έθελξαν τον απλό κοσμάκη παρελαύνουν με τη μορφή μιας  ξεκαρδιστικής καλοκουρδισμένης  μπαλαφάρας :  τα λαϊκά παιδιά και οι έρωτές τους με τις πλούσιες κληρονόμους, χαροκαμένες μανάδες που κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους, ασυνείδητοι πλούσιοι που στο τέλος παίρνουν το μάθημά τους, εξώγαμα που αναγνωρίζονται , αδέλφια χαμένα  που ξανασμίγουν , ποιμενικά δράματα τύπου Γκόλφως-Γιάννου , εθνικιστικός εθνοπατριωτισμός με τη σέσουλα , όλα, γίνονται ένα θαυμάσιο χαρμάνι όπου συμφύρονται ο χλευασμός και η τρυφερή νοσταλγική ματιά .
Πλήρης η αποδόμηση του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τη δημιουργία μιας ταινίας φτιαγμένης από τα παλιά υλικά του . Καταλυτικό αλλά άκακο χιούμορ, που βγάζει αβίαστο γέλιο όχι μόνο από τις πανέξυπνες ατάκες του αλλά και από τις σπαρταριστές ερμηνείες της αφρόκρεμας των κωμικών ηθοποιών μας.
_________________

Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο - Βικιπαίδεια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: