Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2020

Θεσσαλονίκη: Προτεραιότητα η καθαριότητα τόνισε ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας

Ο πολιούχος δήμαρχος κ. Ζέρβας


Λέξεις: Νίκος Φωτίου

Τον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο της θητείας του στις 20 Ιουλίου ανακοίνωσε ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Και καλώς έπραξε!
Επομένως, στο κείμενο που ακολουθεί δεν θα γίνει αποτίμηση του έργου αυτής της διοίκησης αλλά ένας σχολιασμός της πρόσφατης, απαράδεκτης για δήμαρχο, συμπεριφοράς του κ. Ζέρβα.
Αυτές τις μέρες κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και τη «Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία» μια προσφυγή κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού για την απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου. (Για την περίφημη «επανατοποθέτηση» καμιά μελέτη ή σχεδιασμός δεν είδαν ακόμη το φως της ημέρας).
Προσφεύγουν, δηλαδή, στο ΣτΕ δύο φορείς, των οποίων το αντικείμενό είναι ακριβώς αυτό, το οποίο κινδυνεύει με την απόφαση της υπουργού: Τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα και ο πολιτισμός που αυτά αντιπροσωπεύουν για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Διαφωνούν, λοιπόν, με την απόφαση της υπουργού και ζητούν την παρέμβαση και τη συνδρομή του ΣτΕ, όπως δικαιούνται εκ του νόμου και όπως αισθάνονται την υποχρέωση να το πράξουν. Οι προσφυγές είναι καθαρά νομικά και τεχνικά κείμενα χωρίς συναισθηματισμούς και κραυγές, χωρίς χαρακτηρισμούς και υπαινιγμούς, τα οποία με στοιχεία και επιχειρήματα επιχειρούν να πείσουν για την ορθότητα και το δίκαιο όσων υποστηρίζουν.
Τον αντίθετο ακριβώς δρόμο και ρόλο διάλεξε ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος, βέβαια, ούτε καν αποτελεί διάδικο σ’ αυτή την υπόθεση και ουδείς τον αναφέρει στα νομικά κείμενα που κατατέθηκαν!
Ατρόμητος μαχητής, λοιπόν, σε μιαν ανάρμοστη για δήμαρχο ανακοίνωση (7/7/20), ξιφουλκεί αμφισβητώντας κακιασμένα το δικαίωμα πολιτών και φορέων (αλλά και δεκάδων εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών φορέων και προσωπικοτήτων της αρχαιολογίας και του πολιτισμού) να έχουν διαφορετική γνώμη από Αυτόν.
Με ειρωνείες, του τύπου «ενεργοί συμπολίτες» και «ευαίσθητες συλλογικότητες», με χαμηλού επιπέδου χαρακτηρισμούς, όπως, «Ο γνωστός σκοταδισμός που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη ξαναχτυπά με τον ίδιο φανατισμό», με την εκτόξευση αλλοπρόσαλλων κατηγοριών περί στοχεύσεων για «την ακύρωση του έργου». Τσουβαλιάζοντας ετεροχρονισμένα αιτούντες και αιτήματα δεκαετιών («… κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ματαιώσουν την εξέλιξη της πόλης … προς δόξαν ακτιβιστών και πολιτικών περσόνων»). Και ανάμεσα στους «σκοταδιστές» συναριθμεί και όσους αντέδρασαν και απέτρεψαν την κατά 150 μέτρα (!) καταστροφική επέκταση της παλαιάς παραλίας και την τραγικής σύλληψης υποθαλάσσια αρτηρία. Δεν φαινόταν για τόσο «φωταδιστής», ο κ. Ζέρβας. Ε, και εκείνη η γενική «των περσόνων» τραυματίζει μάτι, κε δήμαρχε…
Τέλος, σε μια παραληρηματικού ύφους αποστροφή του, αναγορεύει Εαυτόν σε «βασικό θεματοφύλακα» του έργου του μετρό, στέλνει ασκαρδαμυκτί στα Τάρταρα όσους κατ’ Αυτόν εκπροσωπούν «το παρελθόν της απραξίας, της αβελτηρίας, της ανικανότητας» και ανακράζει επί των φανταστικών επάλξεων της πόλης «Δεν θα τους το επιτρέψουμε!», ως άλλος πολιούχος Άγιος, καβαλάρης στο κόκκινο άλογο, που ποδοπατάει τους σκοταδιστές Λυαίους. Ίσως να ακούει και φωνές…
Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, όπως οι νόμοι και οι κανόνες επιτάσσουν. Το ΣτΕ θα κρίνει την υπόθεση και ο κ. Ζέρβας, όχι ως νίντζα πολιούχος αλλά ως δήμαρχος της πόλης, στις 20 Ιουλίου θα κάνει τον ετήσιο απολογισμό της θητείας του θέτοντας στην κρίση των πολιτών τα δικά του έργα και ημέρες. Για να δούμε τι θα δούμε εκτός από το ξήλωμα του έργου της προηγούμενης διοίκησης…
*Ο Νίκος Φωτίου είναι φιλόλογος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υβριστικός και αλαζόνας ο Κ. Ζέρβας για τις προσφυγές στο ΣτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...