Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2020

«Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα»

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών | Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών ΕπιστημώνΨήφισμα - ράπισμα από σχολή του ΑΠΘ για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Σφοδρή κριτική ασκεί το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα και βάζει στον «γύψο» τις διαδηλώσεις.
Σε σχετικό ψήφισμα, που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Συνέλευση του Τμήματος, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι»» και προειδοποιεί ότι «η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαική κοινότητα».
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και που έρχεται για ψήφιση  αύριο αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του «συνέρχεσθαι». Η προσαρμογή επί το αυστηρότερο προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος  του 1971 περί υπαίθριων συναθροίσεων οδηγεί στην αφυδάτωση των πολιτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και πιο ειδικά το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ακύρωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. 
Η ποινικοποίηση –με εξοντωτικές μάλιστα ποινές– αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις.
Να υπενθυμίσουμε την παλαιότερη κρίση του υπουργού της σημερινής  κυβέρνησης, συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη, «το δικαίωμα της  συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού  ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους». Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.
Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο «περί του συνέρχεσθαι» και εκφράζει την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία  χρόνια (μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, «ιδιώνυμο» για τις διαμαρτυρίες κατά των κατασχέσεων κατοικίας, κλπ.). Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...