Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

Πάθος για το χρώμα



Γέννηση: 13 Ιανουαρίου 1893, Smilavichy, Λευκορωσία
Απεβίωσε: 9 Αυγούστου 1943, Παρίσι, Γαλλία
Ο Χάιμ Σουτίν θεωρείται στις μέρες μας ως ένας  από τους μεγάλους εξπρεσιονιστές ζωγράφους.Γεννήθηκε στη Ρωσία, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, όπου υπήρξε  μέλος της Ecole de Paris. 
Σπούδασε τέχνη στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της πόλης Βίλνιους και στη συνέχεια στο Παρίσι με  καθηγητές  της Ecole des Beaux-Arts.

Η αρχική του εστίαση ήταν κυρίως η "νεκρή φύση" , σταδιακά όμως  έστρεψε το ενδιαφέρον του  προς τα πορτρέτα  και τα τοπία.Τα έργα του αργότερα θα δείξουν  περισσότερο την ένταξή του στον εξπρεσιονισμό, με τις κύριες επιρροές του να είναι οι φίλοι του Paul Cezanne (1839- 1906), Vincent Van Gogh (1853-1890), Marc Chagall (1887-1985) και Amedeo Modigliani (1884-1920)

  Τα πιο γνωστά έργα του Σουτίν είναι  πορτρέτα μαγείρων, νεαρών υπηρετών και  σερβιτόρων , που δείχνουν την επίδραση που άσκησαν επάνω του παρόμοια έργα του Ρέμπραντ. Καταδιωγμένος κατά τη διάρκεια του πολέμου από τη Γκεστάπο ως Εβραίος , ο Σουτίν  πέθανε μέσα σε θλιβερές συνθήκες από διάτρηση στομάχου. Σήμερα  συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εξπρεσιονιστές της  ρωσικής τέχνης και  οι πίνακές του εκτιμώνται σε  εκατομμύρια ευρώ.


Illustration: Tablet Magazine; original images: Wikipedia; Kluver/Martin Archive



Why Soutine Is the Kafka of Painting - Tablet Magazine

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...