Σάββατο, Ιουνίου 27, 2020

Φωνή βοώντος εν ωσί κωφών και αναισθήτων τεχνοκρατών

https://www.typosthes.gr/sites/default/files/styles/default/public/Arxaia%2520metro%25207.jpg?itok=iHiO0ckS

Έκκληση κορυφαίου Αυστριακού στον Κ. Μητσοτάκη


Άλλος ένας μύθος της βυζαντινολογίας, ο σπουδαίος Αυστριακός Καθηγητής J. Koder, https://www.ae-info.org/attach/User/Koder_Johannes/scaled-0x160_koder_johannes.jpgαπευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό για τη διάσωση του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου στον Σταθμό Βενιζέλου. Η επιστολή:
Wien, 2020 06 17
Osterreïchische Akademie der Wissen»chanen
Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Kow. Αξιότιμη κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού,
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας γράφω με την ιδιότητα του Βυζαντινολόγου και τέως προέδρου της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών. Επιτρέψτε μου να σημειώσω, ότι από το έτος 1966 έως σήμερα ασχολούμαι με την Ιστορική Γεωγραφία και Αρχαιολογία του Βυζαντίου (και ως εκδότης της σειράς Tampula Imperee Byzantini της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών), υπηρέτησα δε μεταξύ των ετών 2007-2009 ως προσωρινός διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ως διευθυντής των ανασκαφών στην Έφεσο.
Είναι ασφαλώς ευχάριστο το γεγονός ότι η πρώτη γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει σε λίγα χρόνια. Με μεγάλη όμως ανησυχία πληροφορήθηκα για τα μέτρα που θα ληφθούν στη περιοχή του σταθμού Βενιζέλου σχετικά με τα σημαντικότατα χωρίς αμφιβολία, αρχαιολογικά τεκμήρια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο κέντρο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε,  η Θεσσαλονίκη ήταν κατά τα Βυζαντινά χρόνια η πλέον σημαντική, και δη εξ αποστάσεως, πόλη στο ελληνικό έδαφος με τη σημερινή οδό Βενιζέλου να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλονίκης.
Απόσπαση και εν συνεχεία επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου εμπεριέχει όχι μόνον τον μεγάλο κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών κατά τις δυο αυτές μετακινήσεις αλλά και την απώλεια της ιστορικής και τοπογραφικής αυθεντικότητας όσο και μνήμης…
Ανάλογα προβλήματα απαντούν σε κάθε σχεδόν κατασκευή μετρό σε πόλη με ιστορικό παρελθόν. Φέρνω ενδεικτικά στη μνήμη μου τον σταθμό του Αγίου Στεφάνου του μετρό της Βιέννης (διασταύρωση των γραμμών U1 και U3), όπου βρέθηκε ένα ολόκληρο μεσαιωνικό παρεκκλήσιο. Εκεί οι ειδικοί αρχαιολόγοι προέκριναν τη λύση να μείνει το παρεκκλήσιο στον τόπο όπου ανακαλύφθηκε, χωρίς προσωρινή απόσπαση.
Για όλους αυτούς τους λόγους Σας παρακαλώ θερμά να ενεργήσετε ό,τι δει ώστε να βρεθεί λύση, με την εφαρμογή της οποίας Θα αποφευχθεί η απόσπαση και η εκ νέου τοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :Παρέμβαση Μητσοτάκη για τα αρχαία Βενιζέλου ζητάει  ο κορυφαίος καθηγητής Βυζαντινολογίας Βοκοτόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...