Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2020

ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ


Κόσοβο: Ποινική δίωξη στον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι για εγκλήματα πολέμου

Ο πρώην διοικητής του UCK κατηγορείται και για μια σειρά άλλων εγκλημάτων από το Ειδικό Δικαστήριο της χώρας μαζί με άλλους 9 πρώην αντάρτες


Κόσοβο: Ποινική δίωξη στον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι για εγκλήματα πολέμου

Δήμητρα Μακρή

makthes.gr

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και άλλοι 9 πρώην αντάρτες κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.
Ο Θάτσι ήταν ο πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA ή UCK) στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της περιοχής από τη Σερβία - 1998- 1999, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άτομα.
Κατηγορείται μαζί με τον Κάντρι Βέσελι, τον επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου και πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου, από το ειδικό δικαστήριο το οποίο έχει συσταθεί με σκοπό να ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Σέρβων στη διάρκεια και μετά την εμπόλεμη σύρραξη.
Ανακοίνωση από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου του Κοσόβου η οποία εκδόθηκε σήμερα αναφέρει πως ο πρόεδρος Θάτσι και άλλοι ύποπτοι είναι "εγκληματικά υπεύθυνοι για περίπου 100 δολοφονίες" πολιτικών αντιπάλων, θυμάτων που ανήκουν στους Αλβανούς του Κοσόβου, τους Σέρβους ή του Ρομά.
Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εναντίον του Θάτσι όπως αναγκαστικές εξαφανίσεις, διώξεις και βασανιστήρια.
Πλέον, ένας δικαστής σε προδικαστικό στάδιο, ο οποίος θα αναλάβει την υπόθεση του Θάτσι, θα έχει στη διάθεσή του 6 μήνες για να αποφασίσει αν το ειδικό δικαστήριο θα διατηρήσει την ποινική δίωξη.
Ο Θάτσι «διέκοψε» το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον όπου αναμενόταν να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τη Σερβία και θα επιστρέψει στο Κόσοβο, ανακοίνωσε αργά σήμερα η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Σερβία και το Κόσοβο ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ διευκρίνισε στο Twitter ότι «οι συζητήσεις του Σαββάτου» στον Λευκό Οίκο, που στοχεύουν στην αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου που έχει παγώσει από το τέλος του 2018, θα πραγματοποιηθούν, αλλά μόνο μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αμπντουλάχ Χότι.
Ένας δικαστής είχε καταρτίσει τα πρώτα κατηγορητήρια στην υπόθεση αυτή τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητες των υπόπτων.

 

Η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι και η δημοσιογραφική δικαίωση του Κώστα Βαξεβάνη σε διεθνές επίπεδο

Η ποινική δίωξη για εγκλήματα πολέμου στον Χασίμ Θάτσι καθιστά μια τεράστια δημοσιογραφική δικαίωση για τον Κώστα Βαξεβάνη. Σχεδόν δέκα χρόνια πριν, το Κουτί της Πανδώρας είχε φέρει στην επιφάνεια ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των σύγχρονων πολέμων. Δείτε στην εκπομπή το «Κίτρινο Σπίτι» τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από το Κουτί της Πανδώρας και τη συνέντευξη που εδώσε ο τότε πρωθυπουργός του Κοσσόβου στον Κώστα Βαξεβάνη απαντώντας για τις κατηγορίες που που τον ήθελαν αρχηγό εγκληματικής ομάδας η οποία εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.


«Σήμερα είναι μια μέρα δημοσιογραφικής δικαίωσης σε διεθνές επίπεδο. Ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, έμαθε στην πτήση του για ΗΠΑ, πως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον μηνύει για εγκλήματα πολέμου. Το 2011, στο Κουτί της Πανδώρας με τίτλο "το Κίτρινο σπίτι" είχαμε αποκαλύψει ένα έγκλημα στο οποίο είχε άμεση εμπλοκή ο Θάτσι. Ως αρχηγός του Στρατού του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου, έστελνε αιχμαλώτους σε ένα " κίτρινο σπίτι", όπου τους σκότωναν και έπαιρναν τα όργανά τους τα οποία εμπορεύονταν μέσω Τουρκίας. Ήταν μια συγκλονιστική έρευνα σε συνεργασία με τους Σέρβους συναδέλφους και με οπερατέρ τον Στάμο Προύσαλη. Τότε είχαμε ανατριχιάσει με όσα καταγράφαμε, σήμερα παρά τη φρίκη που είναι λογικό να ακολουθεί τις αναμνήσεις εκείνες, νιώθω ικανοποίηση για τη δίωξη και μια γαλήνη γιατί τα θύματα τουλάχιστον δικαιώνονται. Δείτε την εκπομπή. Ο πόλεμος δεν είναι video game και όσοι εγκληματούν μπορεί να κυβερνούν τον κόσμο όπως ο Θάτσι.
ΥΓ Μια μικρή λεπτομέρεια. Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε με εμένα να σέρνομαι από τον πόνο εξαιτίας μιας τενοντίτιδας στον υπερακάνθιο και τον Στάμο να κάνει τον οπερατέρ, το νοσοκόμο και τη νταντά. Μια μέρα πριν τη συνέντευξη με το Θάτσι, αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου εξαιτίας των πόνων, απ όπου φυσικά δραπέτευσα για τη συνέντευξη. Έτσι για την ιστορία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: