Τρίτη, Φεβρουαρίου 18, 2020

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Call Northside 777Mια αληθινή ιστορία αστυνομικής και δικαστικής πλάνης, που οδήγησε, το 1932,  έναν αθώο στη φυλακή, αναψηλαφήθηκε  χάρη στην ερευνητική προσπάθεια ενός δημοσιογράφου, μετά από δέκα χρόνια.
Όταν ο  δημοσιογράφος Jim McGuire ανακάλυψε  ότι ο Joe Majczek , που βρισκόταν στη φυλακή επί δέκα χρόνια για μια ξεχασμένη  υπόθεση δολοφονίας αστυνομικού  ,  καταδικάστηκε αδικαιολόγητα,   ξεκίνησε μια έρευνα για την αναζήτηση της αλήθειας και τελικά κατάφερε φέρνει να αθωώσει .
Η υπόθεση αυτή μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο  από τον πολύπειρο σκηνοθέτη  Χένρι Χάθαγουεϊ, με αποτέλεσμα να  βγει ένα κλασικό φιλμ νουάρ , με συναρπαστική αστυνομική και δικαστική πλοκή και  στις συγκλονιστικές  ερμηνείες του πολυβραβευμένου 

Τζέιμς Στιούαρτ

και του πρωτοεμφανιζόμενου

Ρίτσαρντ Κόντε

.

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ  

 
«Ο δημοσιογράφος Jim McNeal (James Stewart) αναλαμβάνει από τον Διευθυντή του Brian Kelly (Lee Cobb) την εντολή να ψάξει μία μικρή αγγελία (που υποσχόταν αμοιβή 5000 δολαρίων) και η οποία αναφερόταν σε στοιχεία μίας παλιάς δίκης για δολοφονία αστυνομικού.
Καθώς ο McNeal βυθίζεται όλο και παραπάνω στην έρευνα της υπόθεσης, αρχίζει να πείθεται -με τα στοιχεία που μαζεύει- ότι ο Frank Wiecek (Richard Konte) που καταδικάστηκε για την δολοφονία του αστυνομικού το 1932, δεν ήταν ο πραγματικός ένοχος και ότι το "συστημα" του την είχε στήσει, για να βρεί ένα έυκολο εξιλαστήριο θύμα.
Χρησιμοποιώντας, λοιπον, πολύ δημοσιογραφική δουλειά, τον αισθησιασμό των πρωτοσέλιδων της εφημερίδας του, αλλά και την χρήση των νέων (τότε..) τεχνολογιών μεγέθυνσης φωτογραφιών, πολεμάει το σύνολο του Πολιτειακού Συμβουλίου Χάριτος για να κερδίσει την αθώωση του Wiecek.
Ενδιαφέρουσα ταινία, φτιαγμένη μετα το τέλος του Β Παγκοσμίου, όταν απασχολούσε τους Αμερικανούς η γιγάντωση του Κράτους και οι τρόποι άμυνάς τους απέναντι στην αυθαιρεσία των Αρχών.
Η ταινία συνδυάζει, επίσης, την σημασία της ελευθερίας της επιθετικής ερευνητικής δημοσιογραφίας με την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών (του... ερευνητή ψεύδους και της τυπογραφίας) καθιστώντας την κάτι μεταξύ.. ντοκιμαντερ και αστικού δράματος.
Υπέροχη η ερμηνεία του ανερχόμενου αστεριού James Stewart, η στιβαρή παρουσία του πάντα αυστηρού Lee Cobb και η μόνιμα πονεμένη φυσιογνωμία του συμπαθούς Richard Konte.[Κώστας ΚΓΠ»

Πηγή: http://cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...