Παρασκευή, Ιανουαρίου 24, 2020

"Πώς να χαρακτηρίσετε τον Τζούλιαν Ασάνζ; Δεν θα σας πω εγώ.Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους..."


Ο Τζούλιαν Ασάνζ όπως τον έχει καταντήσει το απάνθρωπο και εκδικητικό σύστημα  της Αγγλικής "Δικαιοσύνης"...


Μαντώ Μπαμπούλα
 presspublica.gr


Έτσι απάντησε ο δρ Juan Branco, δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, σήμερα στην συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ, που διοργάνωσαν η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα, με έδρα το Παρίσι, και η εφημερίδα Εποχή.
Ο Χουάν Μπράνκο, διδάκτορας νομικών επιστημών, συγγραφέας και μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, μίλησε με πάθος για μια υπόθεση που οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να καλύψουν με κατηγορίες που νομικά δεν ευσταθούν και για ένα κίνημα που η εκστρατεία διαστρέβλωσης των στόχων του καλά κρατεί σε κάθε επίπεδο.Τζούλιαν Ασάνζ Χουάν Μπράνκο
  Στα δεξιά της εικόνας ο Τζούλιαν Ασάνζ, όταν ήταν ένα φυσιολογικό ανθρώπινο ον. Στα αριστερά ο ένας εκ των δικηγόρων του, Δρ. Χουάν Μπράνκο.

Με μια κατηγορία περί κατασκοπείας στις πλάτες του, ο Τζούλιαν Ασάνζ βασίζεται στην αλληλεγγύη του απλού κόσμου αλλά και των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και κάθε ανθρώπου που κατανοεί ότι η αποκάλυψη της αλήθειας, ακόμα, ή κύριως, όταν αφορά ένα κράτος-κολοσσό, όπως είναι οι ΗΠΑ, είναι επιτακτικά αναγκαία. «Καμία νομική βάση στην κατηγορία περί κατασκοπείας δεν υφίσταται», δηλώνει ο δρ Μπράνκο «μιας και για να κατηγορηθείς για κατάσκοπος πρέπει να εξυπηρετείς αποδεδειγμένα τα συμφέροντα ενός άλλου κράτους, πρέπει να έχεις έναν εργοδότη….».
Τα ΜΜΕ παίζουν τον ρόλο τους. «Οι δημοσιογράφοι, ακόμα κι αν έχουν καλές προθέσεις, χειραγωγούνται από τα κέντρα εξουσίας και αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε». Οι οργανώσεις και ενώσεις συντακτών ανά τον κόσμο είναι ανίσχυρες και λειτουργούν εκ των πραγμάτων συμβολικά. Ευτυχώς όχι όλοι.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στηρίζουν ανοιχτά την υπόθεση Ασάνζ αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Οργανώσεις που θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν πρωτοπόρες στο ζήτημα δεν το έχουν πράξει. Η Διεθνής Αμνηστία αρχικά είχε στηρίξει την υπόθεση Ασάνζ αλλά λίγο αργότερα απέσυρε το ενδιαφέρον της. Πρόσφατα επανήλθε κι ελπίζεται ότι δεν είναι μακριά η οργάνωση μιας αποτελεσματικής εκστρατείας αλληλεγγύης προς έναν άνθρωπο στο πρόσωπο του οποίου αυτή την εποχή συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που συμβολίζουν την απαγόρευση της έκφρασης ελεύθερου λόγου και σειρά βασικών άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τον καθιστούν, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, πολιτικό κρατούμενο. Η Μεγάλη Βρετανία στην οποία κρατείται ο Ασάνζ, παρ’όλα αυτά, αγνοεί σχετικό διάβημα των ΗΕ περί απελευθέρωσής του βάσει αυτού του χαρακτηρισμού.
Μαζί με τον δρ Μπράνκο, ο Maxime Nicolle από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που τόνισε ότι ευτυχώς υπάρχουν δημοσιογράφοι που έκαναν την δύσκολη επιλογή να εγκαταλείψουν τα συστημικά μέσα στα οποία εργάζονταν και να συνταχθούν με αυτό που βλέπουν ως δίκαιο και ελπιδοφόρο. Επικαλούμενος ανεξάρτητες έρευνες σχετικά με την δημοφιλία του Μακρόν (20%), την πίστη στην αξιοπιστία των συστημικών ΜΜΕ στη Γαλλία (24%) και την στήριξη στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων (70-80%), ο Μαξίμ Νικόλ ήταν λάβρος απέναντι στις ευθύνες όλων των κέντρων εξουσίας.
Η προσπάθεια σπίλωσης της δράσης του κινήματος παράλληλα με την κατασκευασμένη εικόνα που μεταδίδεται από τις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις τους ως φθίνουσες στον αριθμό των συμμετεχόντων είναι τεράστια δήλωσε ο αυτοδίδακτος, όπως αποκαλεί τον εαυτό του, δημοσιογράφος, που γυρίζει τον κόσμο σε έναν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της αλήθειας. «Στα Κίτρινα Γιλέκα δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε republic και democracy», δεν ασχολούνται με διαχωριστικές θεωρίες, «αλλά χρησιμοποιούμε τη δράση στον δημόσιο χώρο για να φτάσουμε σε περισσότερη δημοκρατία».
Οι δύο προσπάθειες αλληλεγγύης, εκείνης προς το πρόσωπο του Ασάνζ και της αληθινής ενημέρωσης για τα Κίτρινα Γιλέκα, συναντιούνται σε έναν κόσμο που κατηγορεί για βία και εγκληματική συμπεριφορά εκείνους στους οποίους ασκείται θεσμική βία στην πραγματικότητα επειδή δεν ακολουθούν την πεπατημένη, επειδή δεν εφησυχάζουν απέναντι στην αδικία, επειδή δεν ταιριάζουν στα μοντέλα του συστήματος και κινούνται προκειμένου να αλλάξει η ζωή των περισσότερων προς το καλύτερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της απάντησης με τρομερή βία σε άτομα που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, λόγω της αγριότητας των επεισοδίων που πυροδότησαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα της γαλλικής αστυνομίας ενώ σε κανέναν από τους σοβαρότατα τραυματισμένους διαδηλωτές δεν απαγγέλθηκαν αντίστοιχες κατηγορίες.
125 άνθρωποι με τα Κίτρινα Γιλέκα τους οργανώνονται κάθε τόσο και με λεωφορεία ανεβαίνουν μέχρι το Λονδίνο, έξω από τον χώρο κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ ή όπου αλλού χρειάζεται για να δείξουν ότι κανένας δεν είναι μόνος του. Πόσω μάλλον κάποιος που είναι πολύ πιθανό να σαπίσει στη φυλακή αν ο κόσμος δεν ταυτιστεί με τον δίκαιο σκοπό του. Όπλο τους; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ορατότητα που προσπαθούν να δώσουν στις δύο αυτές υποθέσεις.
Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η σκηνοθέτις Αναστασία Πολίτη ενώ την συζήτηση συντόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας, μέλος της συντακτικής ομάδας της Εποχής.
Η προσπάθεια ενημέρωσης του ελληνικού κοινού γύρω από την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στη Γαλλία κατά την τελευταία περίοδο και που δεν διαδίδεται από τα συστημικά μέσα μαζική ενημέρωσης θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη ώρα 5 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...