Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για neo rauch dromosΗ αναδρομική  έκθεση του μεγάλου Γερμανού ζωγράφου Νέο Ράουχ υπό τον τίτλο  Neo Rauch Dromos 1993-2017 έγινε το 2018 στο μουσείο Museum de Fundatie, στο Τσβόλε της Ολλανδίας.
Η καλλιτεχνική πορεία του Neo Rauch  ξεκίνησε το 1993 στην Eigen + Art Gallery,  στη Λειψία. Από τότε μέχρι τις μέρες μας ο ζωγράφος δεν παύει να εκπλήσσει το κοινό με τις συνεχείς μεταμορφώσεις του, τα αδιάκοπα παιχνιδίσματα ανάμεσα στην παραστατική ζωγραφική και τον σουρεαλισμό.
Neo Rauch, Die Kontrolle, 2010, oil on canvas, 300 x 420 cm, private collection, Basel, © Neo Rauch / VG Bild-Kunst, Bonn (Photograph: Uwe Walter, Berlin).


 Ένας από τους πρώιμους  πίνακές του έδωσε και την ονομασία στην έκθεση.  Η λέξη  Dromos είναι μια ιδέα από την αρχαία Αίγυπτο και αφορά  τον δρόμο που πλαισιώνεται από τις σφίγγες και οδηγεί σε ναό.

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51QKzJkvImL._SX388_BO1,204,203,200_.jpgΟ Neo Rauch (Λειψία, 1960) είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας . Το έργο του  κατέκτησε  τον κόσμο της τέχνης, επειδή  ξεφεύγει απόλυτα από την τάση που επικρατεί στη μοντέρνα τέχνη τις τελευταίες  δεκαετίες. Οι πολύπλοκες ζωγραφιές του Neo Rauch μεταφέρουν τον θεατή σε έναν αναγνωρίσιμο μεν κόσμο, ο οποίος όμως , μετά από την  πρώτη αίσθηση, προκαλεί σύγχυση και  προβληματισμό για τις αλληγορίες και τους συμβολισμούς που μεταφέρουν. Η ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις στρώσεις της και σε διάφορους ιστορικούς χρόνους, είτε σε διαρκή αλληλεπίδραση με το πλήθος είτε  σε απομόνωση, αποτελεί ένα μυστηριώδες αλλά πυκνά νοηματισμένο σύμπαν που σε καλεί να το εξερευνήσεις και να το ερμηνεύσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Neo RauchNeo Rauch (1960-)- Wikipedia


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ : Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής | 28.03.2024

Συγκάλυψη για τα Τέμπη και καταρράκωση του κράτους δικαίου καταλόγισε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς. «Δεν πάει άλλο» τόνισε στην ομιλία του ...