Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2019

Να φοβάσαι τον που φορεί γαλόνι , το χαφιέ στα μουλωχτά που φακελώνει


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Να Φοβάσαι την κλίκα και τη φάρα
και το λύκο που αλωνίζει στην αντάρα
να φοβάσαι τη σάρα και τη μάρα
και το κακό συναπάντημα.

Να φοβάσαι το άτιμο το δοβλέτι (=κράτος),
τον (=αυτόν) που μας σώζει αμέτι-μουχαμέτι (= με πείσμα)
να φοβάσαι το δόλο, το ρουσφέτι,
κάθε γκουβέρνου(= κυβέρνησης) το κατάντημα.

Να φοβάσαι κι αυτόν που δε γελάει
κι όποιον κάπου στη γωνιά παραφυλάει
και τον άλλον π΄ακούει και δε μιλάει
κι αυτόν που λέει το ναι.

Να φοβάσαι τον που φορεί γαλόνι
το χαφιέ στα μουλωχτά που φακελώνει
και τον κάθε κυρ πρόεδρο που σηκώνει
ψηλά τον αμανέ!...

Νικος Μπαζιανας (1930-2018)

Νίκος Μπαζιάνας

Ο Νίκος Μπαζιάνας γεννήθηκε στους Σοφάδες της Θεσσαλίας το 1930. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοσφική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Πανεπιστημίου. Για μια πενταετία περίπου υπήρξε μαθητής του Σίμωνος Καρά στη Σχολή Εθνικής Μουσικής. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής και γυμνασιάρχης. Στο Βόλο συνεργάστηκε με τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη και ίδρυσαν στην "Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών" και το "Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλίας", του οποίου διορίστηκε πρώτος διευθυντής. Ήταν από τους πρωτεργάτης της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και μετεκπαιδεύτηκε στη Grenoble ως υπότροφος της γαλλικής κυβερνήσεως πάνω σε θέματα σεναριογραφίας και παραγωγής εκπαιδευτικών ταινιών. Για μια δεκαετία περίπου αποσπάστηκε στην ΕΡΤ 1 και συνεργάστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Ήταν υπεύθυνος της παραδοσιακής μουσικής και παραγωγός, κειμενογράφος και επιμελητής λαογραφικών εκπομπών. περιόδευσε σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα πράγματοποιώντας επιτόπιες έρευνες, κατραγραφές και μαγνητοσκοπήσεις. Χρημάτισε αντιπρόεδρος του "Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής" του Σίμωνος Καρά και πρόεδρος του Σωματείου "Ελληνικοί Χοροί - Δόρα Στράτου". Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο και τη λαογραφία. Δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Έλαβε μέρος σε επιστημονικά-λαογραφικά συνέδρια και σεμινάρια με σχετικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις. Έδωσε κατά καιρούς πολυάριθμες διαλέξεις φιλολογικού και λαογραφικού περιεχομένου. Έχει εκδώσει 6 βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...