Παρασκευή, Νοεμβρίου 08, 2019

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • Πρόσκληση υποβολής κειμένων για τον θεματικό τόμο: Διδακτική και Διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

    Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης θέλοντας να συμβάλλει στην αναβάθμιση της διδακτικής επάρκειας και ετοιμότητας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα στα ιδρύματα της Μέσης Εκπαίδευσης της χώρας προχωρά στην έκδοση ειδικού θεματικού τόμου με τίτλο: «Διδακτική και Διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» και απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή κειμένων για τον εν λόγω θεματικό τόμο. Ο τόμος θα περιληφθεί στη Διεθνή Ηλεκτρονική Περιοδική Έκδοση «Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής».
    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα κείμενά τους στο email: periodiko@inpatra.gr με την ένδειξη «Θεματικός Τόμος: ΑΕΓ».
    Ο θεματικός ή οι θεματικοί τόμοι που θα προκύψουν θα σταλούν σε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας.

  • Ανακοίνωση Συνεδρίου στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης: Αυτοβιογραφικός Λόγος: από τα κείμενα προς την έρευνα και τη θεωρία

    Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικότερα
    το Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία διοργανώνει
    Συνέδριο με θέμα «Αυτοβιογραφικός Λόγος: από τα κείμενα προς την έρευνα και τη
    θεωρία».
    Η θεματική του αυτοβιογραφικού λόγου προτείνει ευρύτατο πεδίο έρευνας, το οποίο έχει ήδη
    καλλιεργηθεί συστηματικά σε αρκετές ευρωπαϊκές παιδείες, όμως ελάχιστα δείγματα μελέτης
    διαθέτουμε στη δική μας ελληνική παιδεία. Το Συνέδριο επιχειρεί να απαντήσει στη
    διαπιστωμένη αυτή έλλειψη, προτείνοντας άξονες διερεύνησης. Ίσως χρειάζεται να
    θυμηθούμε ότι η σύγκλιση του αυτοβιογραφικού λόγου με τη λογοτεχνία και η αντίστοιχη
    αποτύπωση στην ιστορία της λογοτεχνίας συνιστά κομβικό ερώτημα των φιλολογικών
    σπουδών, όπως τις αντιλαμβανόμαστε στις μέρες μας.
    Το Συνέδριο ανοίγεται στις τέσσερις βασικές κατηγορίες του αυτοβιογραφικού λόγου,
    δηλαδή την αυτοβιογραφία, το απομνημόνευμα, την επιστολογραφία και το ημερολόγιο,
    καθώς και σε υβριδικές μορφές, που αναπτύσσονται αψηφώντας συμβατικούς διαχωρισμούς.
    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου του 2020 στην Κομοτηνή, στην
    Πανεπιστημιούπολη. Τις προτάσεις των ανακοινώσεων θα κρίνει η Επιστημονική Επιτροπή.
    Οι προτάσεις ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 200 λέξεις, χρειάζεται να
    συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα και υποβάλλονται ως το τέλος του έτους 2019.
    Οι απαντήσεις της Επιτροπής θα αποσταλούν ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2020.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες (pdf, 267KB)
  • 2ο Διεθνές Συνέδριο για τις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία (8-10/11/19)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συνέδριο για τις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία» στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α), στη Θεσσαλονίκη.
    Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία, με επίκεντρο τις σχέσεις της ελληνικής με άλλες γλώσσες της περιοχής.
    Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές η καθηγήτρια Petya Assenova (Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Βουλγαρία), και ο καθηγητής Bernt Brendemoen (Πανεπιστήμιο του Όσλο, Νορβηγία).
    Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article...
    Πρόγραμμα: http://ins.web.auth.gr/images/banners/Program_2019_2.pdf
  • Παρουσίαση βιβλίου στη Ρώμη: Maurizio De Rosa, La lingua greca: una storia lunga quattromila anni (13/11/19)

    Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Maurizio De Rosa "La lingua greca: una storia lunga quattromila anni". Η παρουσίαση θα γίνει στη Ρώμη Sala Protomoteca - Campidoglio.
    Δείτε συνημμένη την πρόσκληση.

    Συνημμένα

  • Πρόσκληση (pdf, 433KB)

  • Συνέδριο για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα (8-10/11)

     Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης των Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ συνέδριο με θέμα Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, 8-10 Νοεμβρίου 2019.
    https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/workshops/konferenz-otto.html

    Το πλαίσιο
    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Επιτομής των ελληνογερμανικών διασταυρώσεων. Η Επιτομή αποτελεί ένα δίγλωσσο ψηφιακό έργο αναφοράς, με ελεύθερη πρόσβαση, το οποίο θα παρέχει σε ένα ευρύ κοινό, αξιόπιστες πληροφορίες για τις ιστορικές, πολιτισμικές και επιστημονικές διασταυρώσεις μεταξύ του γερμανόφωνου και του ελληνόφωνου χώρου από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η επιλογή μας υπέρ ενός πληθυντικού αριθμού διασταυρούμενων ιστοριών δεν αποτυπώνεται μόνο στην προγραμματική διεπιστημονικότητα του έργου, που καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά εγγράφεται επιπλέον στην ίδια την αρχιτεκτονική του. Τα ιστορικά δοκίμια διακρίνονται έτσι σε τρεις τύπους που περιέχουν μικρο-ιστορίες (Mikrogeschichten), μακρο-διαδικασίες (Makrovorgänge) και μετα-αφηγήματα (Metanarrative). Πρόκειται για τρεις διακριτές προοπτικές εστιάσεις πάνω στην ιστορική πρώτη ύλη, οι οποίες επιτρέπουν να αναδειχθούν οι διαφορετικοί παράγοντες που συμπλέκονται στις επιμέρους χρονικές στιγμές και αθροίζονται στην κοινή και πολυπρισματική ελληνογερμανική ιστορία.
    Με το συνέδριο «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις στα χρόνια του Όθωνα» εγκαινιάζεται η σειρά των επιστημονικών συναντήσεων που προβλέπονται για τη συγγραφή των ιστορικών δοκιμίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της Επιτομής. Σκοπός του προγράμματος είναι η συστηματοποίηση των γνώσεων των ειδικών με τρόπο που θα τις καταστήσει προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό. Προσβλέπουμε συγχρόνως στην ανάδειξη άγνωστων ή αμφιλεγόμενων όψεων των γεγονότων που θα διευκολύνει τον προσανατολισμό της μελλοντικής έρευνας.
    Το συνέδριο
    Δεν υπάρχει άλλη περίοδος της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κατά την οποία η εισαγωγή κρατικών θεσμών να μετασχηματίζει την κοινωνία και τα πολιτισμικά πρότυπα σε βαθμό ανάλογο με αυτόν που παρατηρείται κατά τις τρεις δεκαετίες της βασιλείας του Όθωνα. Η προσπάθεια εισαγωγής μέσω των ελληνογερμανικών διασταυρώσεων ευρωπαϊκών προτύπων, σε μια περιοχή που μόλις είχε αποσχισθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνεπάγεται βαθιές πολιτικές, θεσμικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές μεταβολές, όπως επίσης μεταβολές του δομημένου περιβάλλοντος και των πρακτικών της καθημερινότητας. Παρά τις αντιστάσεις και τις συγκρούσεις, η εικόνα της Ελλάδας μετά το τέλος της «Βαυαροκρατίας» –ο ίδιος ο όρος θα μπορούσε να μελετηθεί ως ένα ακόμη μετα-αφήγημα στην ελληνογερμανική ιστορία– έχει αλλάξει ριζικά.
    Η σημασία της πρόσληψης προτύπων που μεταφέρονται από τους Βαυαρούς, στο πλαίσιο πάντα των ευρύτερων ευρωπαϊκών πολιτισμικών μεταφορών από τα προεπαναστατικά χρόνια, έχει ήδη επισημανθεί στο πλαίσιο υπαρχουσών μελετών, η συστηματοποίηση των οποίων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιμέρους δοκιμίων της Επιτομής. Η ερμηνεία των δεδομένων κυριαρχείται πάντως συχνά από την σκοπιά της γενικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας και στην καλύτερη περίπτωση επεκτείνεται σε εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν τη νομοθεσία, την εκπαίδευση, τη στρατιωτική οργάνωση ή την οργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Η εξέταση των μετασχηματισμών υπό αυτό το πρίσμα αφήνει έτσι στο περιθώριο σημαντικές πτυχές των διασταυρώσεων του υπό διαμόρφωση νεοελληνικού χώρου με τον γερμανόφωνο χώρο, αλλά και της εγγραφής αυτών των σχέσεων σε ευρύτερες ευρωπαϊκές διαδικασίες.
    Σκοπός του συνεδρίου είναι η εστίαση σε αδιερεύνητες ακόμη πλευρές των σχέσεων με τον γερμανόφωνο χώρο ενός τμήματος του νέου ελληνισμού που αναπτύσσεται μέσα στα όρια της επικράτειας του νεαρού βασιλείου. Επιδιώκεται να δοθεί έμφαση στο πεδίο των ιδεών, των νοοτροπιών και των πολιτισμικών μεταφορών που διαμορφώνουν τόσο τις καθημερινές πρακτικές όσο και τα κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα, καθώς και στην εξέλιξη των θεσμικών πλαισίων ή των στοιχείων του υλικού πολιτισμού που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών.
  • 12ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» (7-9/11/19)

     

    Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»/ΙΕΛ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας/ Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΣΥΠ/ΕΛΟΤ) και τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) διοργανώνουν το 12ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία»,στις 7-9 Νοεμβρίου 2019. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Ιπποκράτη.
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση αφενός της σημερινής κατάστασης της ελληνικής γλώσσας στην ορολογική της διάσταση και αφετέρου αρχών, μεθόδων, πρακτικών και εργαλείων της σύγχρονης επιστήμης της Ορολογίας και της εφαρμογής τους στην ελληνική γλώσσα – μονογλωσσικά και/ή διαγλωσσικά – για την προώθηση της ορολογικής έρευνας και τη συμβολή στον σύγχρονο ορολογικό εμπλουτισμό της ελληνικής γλώσσας.
  • Ημερίδα στο Παν/μιο Ιωαννίνων: Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας (9/11/19)

    Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα: Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας. Η ημερίδα θα γίνει στην Αίθουσα Α' του ισογείου του Συνεδριακού Κέντρου "Κάρολος Παπούλιας" στα Ιωάννινα και διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων και την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Του Πολιτισμού των Βλάχων.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.uoi.gr/events/i-grapti-apodosi-ton-glosson-proforikis-paradosis-i-periptosi-tis-vlachikis-glossas/
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...