Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2019

Τυφλος στ΄αυτιά , στο νου και στα γκαβά ο φθονερός μας δανειστής


Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Η μεροληψία του κ. Ρέγκλινγκ θέτει σε αμφισβήτηση τον ρόλο του ESM»


Η μεροληψία του κ. Ρέγκλινγκ θέτει σε αμφισβήτηση τον ρόλο του ESM

Ο Kλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σε συνέντευξή του στις 6/11 ότι ο λαός της Ελλάδας καταψήφισε μια «λαϊκίστικη κυβέρνηση» και εξέλεξε μια «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».
Θα ήθελα να του επισημάνω τα εξής:
1) Ο ESM είναι ένας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ο επικεφαλής του δεν μπορεί να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις για πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη.
2) Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 3ου προγράμματος κανείς από τους επικεφαλής των άλλων θεσμών δεν εξέφρασε δημοσίως άποψη για την πολιτική ιδεολογία της κυβέρνησης. Προφανώς οι ίδιοι ως άνθρωποι είχαν πολιτική θέση, αλλά αναγνωρίζοντας τον θεσμικό τους ρόλο και επιδεικνύοντας στοιχειώδη επαγγελματισμό, την κράτησαν για τον εαυτό τους.
3) Η επιμονή του Kλάους Ρέγκλινγκ στις πολιτικές του απόψεις και στη δημόσια εκφορά τους δημιουργεί σοβαρές υποψίες για την αμεροληψία του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 3ου προγράμματος και για το κατά πόσο δεν ήθελε να υπονομεύσει μια αριστερή κυβέρνηση.
4) Βέβαια, ο Kλάους Ρέγκλινγκ μας έχει συνηθίσει σε μη αμερόληπτη στάση. Ενώ δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εκτιμήσει τόσο το κόστος των πολιτικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ πριν από τα μνημόνια -που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας-, όσο και των λαθών του 1ου και του 2ου μνημονίου -που βύθισαν τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση-, ήταν λαλίστατος και μάλιστα χρησιμοποιώντας αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές μεθοδολογίες για το διαβόητο κόστος της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
5) Είναι απορίας άξιο γιατί από τη μια μεριά ο Kλάους Ρέγκλινγκ κάνει ότι δεν βλέπει πως στα ζητήματα της μακροοικονομικής πολιτικής και του χρέους η «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση της Ν.Δ. τρώει από τα έτοιμα της «λαϊκίστικης» κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη δεν έχει κουβέντα να πει για τις αυταρχικές παρεμβάσεις στο κράτος που γίνονται καθημερινά από τις εκλογές και μετά. Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος ο Kλάους Ρέγκλινγκ είχε κάνει σημαία του την αποπολιτικοποίηση του κράτους στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι όταν η επαναπολιτικοποίηση και η ιδιοποίηση του κράτους γίνονται από μια «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα.
Εν κατακλείδι, οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM έχουν σημασία και πέρα από την ελληνική περίπτωση. Θέτουν σε αμφισβήτηση το κατά πόσο ο ESM στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής κρίσης μπορεί να αντιμετωπίσει με αμεροληψία οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν στην ουσία κάθε αριστερή κυβέρνηση κρίνεται από τον επικεφαλής του ως «λαϊκίστικη»;
*πρώην υπουργός Οικονομικών
Πηγή:  efsyn.gr
*******************  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...