Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2019

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ή ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ;

https://www.avgi.gr/documents/10179/10373988/17a.jpg/0931fa10-2f61-4091-8100-2597d7462231?t=1573204280317&imageThumbnail=3Το ΝΑΤΟ πέθανε, ο Τραμπ είναι ένας πλασιέ, οι Γερμανοί μας βασανίζουν!...


Τον ρόλο του ισχυρού παράγοντα, που δικαιωματικά μπορεί να ορίσει και να προωθήσει την ατζέντα για το μέλλον και την προοπτική του ευρωπαϊκού εγχειρήματος΄, αφού υπήρξε ένας από τους βασικούς πρωτεργάτες και θεμελιωτές του, διεκδικεί εκ νέου ο Πρόεδρος Μακρόν για λογαριασμό της Γαλλίας αμφισβητώντας ανοιχτά τα γερμανικά πολιτικο-οικονομικά «ταμπού» αλλά και τη ΝΑΤΟϊκή «αυθεντία» στην ευρωπαϊκή αμυντική οργάνωση.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Πρόεδρος διαφοροποιείται από τις «παρακαταθήκες» του γερμανικού οικονομικού μοντέλου, τις εμμονές της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σιδηράς βούλησης για την επιβολή της, είναι μάλλον η πρώτη φορά που στιγματίζει τη NATOϊκή πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή άμυνα αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλη η μεταπολεμική στρατιωτικο-πολιτική δομή του δυτικού κόσμου έχει πέσει σε παρακμή.
Η θέση αυτή αποτελεί εν μέρει έκφραση της διαχρονικής γαλλικής «αμφιθυμίας» απέναντι στη Συμμαχία, της οποίας η Γαλλία είναι κατά κάποιο τρόπο το νεαρότερο μέλος, μετά την επανένταξή της, το 2009, στο στρατιωτικό σκέλος υπό τον Νικολά Σαρκοζί. Ως γνωστόν, η χώρα, αν και ιδρυτικό μέλος, είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ το 1966 με απόφαση του Προέδρου Ντε Γκωλ, ο οποίος δεν έβλεπε με καλό μάτι την αμερικανική «επικυριαρχία» αλλά και δεν δέχονταν την άρνηση των ΗΠΑ στη δημιουργία ανεξάρτητου γαλλικού πυρηνικού οπλοστασίου.
"Εγκεφαλικός θάνατος"
«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ» δήλωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό »The Economist", αποδίδοντάς την κατάσταση τόσο στη χαλάρωση των παραδοσιακών ισχυρών αμερικανικών δεσμεύσεων προς τις βορειοατλαντικές δομές μετά την άνοδο Τραμπ στην εξουσία όσο και στην επιθετική, επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
«Πρέπει τώρα να αποσαφηνιστούν οι στρατηγικοί στόχοι της Συμμαχίας» τόνισε. «Είμαστε μάρτυρες μιας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο, την Τουρκία, σε μια ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Έχουμε δεσμευτεί να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική αποχώρηση από τη Συρία και η τουρκική επίθεση σ’ αυτή έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Θυσιάζουν τους εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ», είπε ο Γάλλος ηγέτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό τις συνθήκες αυτές, ο ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟϊκού οικοδομήματος, το Άρθρο 5, που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών - μελών της Συμμαχίας εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση, τίθεται υπό αμφισβήτηση. «Τι θα ισχύσει αύριο για το Άρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα τη συνδράμουμε; Αυτή είναι μια πραγματική ερώτηση» αναρωτήθηκε ο Μακρόν.
"Δεν υπογράφουμε"...
Για τον Γάλλο Πρόεδρο, οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν πιο ουσιαστική την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξαναρχίσει τον «στρατηγικό διάλογο» με τη Ρωσία. «Ο Πρόεδρος Τραμπ θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικό σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας και ως αντάλλαγμα εμείς θα πρέπει να αγοράζουμε αποκλειστικά αμερικανικά προϊόντα. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι' αυτό» προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σε σχέση με την κυριαρχία της γερμανικής σχολής σκέψης στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα επικριτικός, μη παραλείποντας να υπενθυμίσει ότι η Γερμανία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της ευρωκρίσης. Δήλωσε υπέρμαχος της «επεκτατικής» επενδυτικής πολιτικής στην Ευρώπη και «αρνητής» του κανόνα του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανήκει «στη συζήτηση άλλου αιώνα».
«Έχουμε ανάγκη από περισσότερο επεκτατική πολιτική, περισσότερες επενδύσεις. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη ζώνη που δεν το κάνει αυτό (...) Οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει το έλλειμμα για να επενδύσουν ποντάροντας στην τόνωση των μεσαίων στρωμάτων (...) Οι Γερμανοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ευρωζώνης, ακόμη και με τις δυσλειτουργίες της. Το γερμανικό σύστημα πρέπει να αντιληφθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει. Σε κάποια δεδομένη στιγμή, οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν την ανατροπή» τόνισε ο Γάλλος ηγέτης, αναγνωρίζοντας πάντως πως για το Βερολίνο οι προτροπές του παραμένουν θέμα «ταμπού».
Δεν προκάλεσε έτσι εντύπωση η αντίδραση της Μέρκελ, που έσπευσε να εκφράσει αμέσως τη διαφωνία της στις δηλώσεις Μακρόν, τουλάχιστον όσον αφορά στην «υγεία» του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι είναι «πολύ καλή». «Υπάρχουν περιοχές όπου το ΝΑΤΟ λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Έχει διευρύνει τη δράση του τα τελευταία χρόνια και στο πολιτικό επίπεδο κι αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να το καλλιεργήσουμε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ν.Κ.
Πηγή : Έντυπη Αυγή, avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: