Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019

Κι ο χαφιές που μας ακολουθεί:«Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιατικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς»

Το ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό" στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ










Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του θεματικού κύκλου με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ». Κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2020, προβάλλονται στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, αξιόλογα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου (ώρα 19:00), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο «Στοργή στο Λαό» (Ελλάδα, 2013-91’), σε σενάριο-σκηνοθεσία Βασίλη Δούβλη. Το ντοκιμαντέρ έχει σαν θέμα του τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), και βασίζεται στο άγνωστο μέχρι πριν πρότινος αρχείο της λογοκρισίας της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες, που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις διακεκριμένων σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, δίνοντας μία αποκαλυπτική εικόνα των μηχανισμών ελέγχου του καθεστώτος, αλλά και συνθέτοντας, συγχρόνως, μια τοιχογραφία της εποχής.
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί μια παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα πολλών διεθνών φεστιβάλ και απέσπασε το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο London Greek Film Festival.

1.  Με αφορμή την πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο Λαό», η Άντζελα Τσιφτσή συζητά με τους Βασίλη Βασιλικό, Ηλία Νικολακόπουλο και Γιάννη Τζανετάκο, για τον πολιτισμό και τη λογοκρισία. Παραγωγή: Βουλή-Τηλεόραση 2014

 

2. Λογοκρισίες στην Ελλάδα: Κινηματογραφικά στιγμιότυπα ΙΙ - Βασίλης Δούβλης

Η εισήγηση του Βασίλη Δούβλη (Βουλή των Ελλήνων) στη δεύτερη συζήτηση για τη λογοκρισία στον κινηματογράφο - "Στοργή στο λαό": Ο παραλογισμός και η γελοιότητα της χουντικής λογοκρισίας. Η περιπέτεια μιας ταινίας. (2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: