Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2019

Η ακαταμάχητη γοητεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας






Το ασπρόμαυρο παραμένει μοντέρνο

Πηγή:dimartblog.com

Ο Τακεχίκο Νακαφούτζι γεννήθηκε στο Τόκιο το 1970. Άρχισε να σπουδάζει φιλολογία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη φωτογραφία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τόκιο, όπου είχε δάσκαλο τον Ντάιντο Μοριγιάμα, τον φωτογράφο που κατέγραψε τις δραματικές αλλαγές στον ιαπωνικό πολιτισμό και στην καθημερινότητα των Ιαπώνων στις δεκαετίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Τακεχίκο Νακαφούτζι έχει κάνει πολλές εκθέσεις από το 1995 και εξής και έχει εκδώσει πέντε λευκώματα με φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό. Δημιουργεί εικόνες ατμοσφαιρικές και κάπως παλιοκαιρίστικες, όχι μόνο επειδή φωτογραφίζει σχεδόν αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο (με χαρακτηριστικά έντονο κοντράστ) αλλά και χάρη στον τρόπο που βλέπει και καδράρει το θέμα· η σύνθεσή του άλλοτε παραπέμπει στην κλασική ή και στην ώριμη φωτογραφία δρόμου (από τον Μπρεσόν και μετά), άλλοτε αποτίει φόρο τιμής στον φορμαλισμό του Αντρέ Κερτέζ και άλλοτε επιστρέφει στον πρώιμο μοντερνισμό του Άλφρεντ Στίγκλιτς.
Μοιάζει να αναζητά στις πόλεις που επισκέπτεται τα διαχρονικά στοιχεία του αστικού τοπίου (βλέπε π.χ. τις φωτογραφίες του από τη Νέα Υόρκη). Διόλου τυχαία, επιλέγει συνήθως να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει σε χώρες όπου στοιχεία και κατάλοιπα του παρελθόντος κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και κυριαρχούν εικαστικά, π.χ. σε χώρες του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ: Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κούβα κ.ά.
Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του Τακεχίκο Νακαφούτζι:

Τόκιο

Νέα Υόρκη

Αβάνα, Κούβα

Ρωσία

Σαχαλίνη, Ρωσία

Βουλγαρία

Βουκουρέστι, Ρουμανία

Σαγκάη, Κίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: