Δευτέρα, Αυγούστου 12, 2019

Έφυγε η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια δυνατή φωνή ενάντια στον ρατσισμό και τη λογοκρισία


Τόνι Μόρισον «Πεθαίνουμε... αλλά γεννάμε λέξεις»

Παρή Σπίνου



Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η κορυφαία συγγραφέας, η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, μια δυνατή φωνή ενάντια στον ρατσισμό και τη λογοκρισία.
«Πεθαίνουμε. Αυτό μπορεί να είναι το νόημα της ζωής. Αλλά γεννάμε λέξεις. Αυτό μπορεί να είναι το μέτρο της ζωής μας...». Με αυτά τα λόγια η Τόνι Μόρισον είχε παραλάβει το βραβείο Νόμπελ το 1993. Ιστορική στιγμή, ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας, κορυφαία διάκριση για μια συγγραφέα που ανέδειξε τη «μαύρη» ταυτότητα, για τη δυναμική ακτιβίστρια που έδινε μάχες ενάντια στον ρατσισμό και τις ανισότητες.
Η πολυβραβευμένη και πολυδιαβασμένη Τόνι Μόρισον άφησε την τελευταία της πνοή χθες σε ηλικία 88 ετών, στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης, ωστόσο η φωνή της δεν μπορεί να σιγήσει. Είναι το αξεπέραστο στιλ της που χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία, εξαίσιες περιγραφές και δυνατούς Αφροαμερικανούς ήρωες, κυρίως γυναίκες, είναι τα μυθιστορήματά της «Γαλάζια μάτια» (1970), «Sula» (1973), «Το τραγούδι του Σόλομον» (1978), «Αγαπημένη» (1988) για το οποίο τιμήθηκε με Πούλιτζερ, «Τζαζ» (1992), «Γυρισμός» (2012), τα βιβλία που έγραψε για παιδιά αλλά και τα δοκίμιά της, όπως «Φυλετική δικαιοσύνη: Η δύναμη της ράτσας», που διαβάζονται ξανά και ξανά, έχουν γίνει κλασικά.
Γεννημένη το 1931 στη μικρή πόλη Λορέιν του Οχάιο, η Κλόε Γόφορντ –όπως ήταν το πραγματικό της όνομα– ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της Τζορτζ εργαζόταν κυρίως ως ηλεκτροκολλητής, ενώ η μητέρα της ήταν μέλος της χορωδίας στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία των Μεθοδιστών. Η Τόνι Μόρισον έχει τονίσει σε συνεντεύξεις της πως οι γονείς της τής εμφύσησαν την αγάπη για το διάβασμα, τη μουσική και την αφροαμερικανική παράδοση.
Η συνοικία όπου μεγάλωσε ήταν πολυφυλετική: οι γείτονές της, εκτός από Αφροαμερικανοί, ήταν Πολωνοί, Ιταλοί και Εβραίοι. Ίσως το συγκεκριμένο περιβάλλον να βοήθησε τη Μόρισον να μην αισθανθεί κατώτερη ή διαφορετική παρ' όλο που ήταν η μόνη Αφροαμερικανή στην τάξη. «Ήμουν η μόνη μαύρη μαθήτρια και η μόνη που ήξερε να διαβάζει», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της στους New York Times.[...........]

«Πεθαίνουμε... αλλά γεννάμε λέξεις» | Η Εφημερίδα των Συντακτών


Αποτέλεσμα εικόνας για τονι μορισον  pdf

 

Τίτλος: Το τραγούδι του ΣόλομονΣυγγραφέας: Τόνι Μόρισον Εκδόσεις: Οδυσσέας

 

 Η Μόρισον αφηγείται μια γεμάτη δύναμη ιστορία για τις ζωές μιας μαύρηςεύπορης οικογένειας, στη δεκαετία του 20 ( παράξενο για την εποχή εκείνη)που ζει στο Μίσιγκαν. Μέσα από αυτήν την ιστορία η Μόρισον εξερευνά την ανεξίτηλη σφραγίδα της δουλείας, την απόκρυφη κουλτούρα των γυναικών, τη δίψα για σεβασμό καιτη βία .Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος αυτού είναι ο Γαλατάς (παρατσούκλι), το μικρότερο παιδί της οικογένειας, του οποίου η ζωήείναι και το κύριο μέρος του βιβλίου . OΓαλατάς καθώς μεγαλώνειμέσα στις συνοικίες των μαύρων μαθαίνει, και μαζί του και εμείς, τα σκοτεινά μυστικά της οικογένειάς του, της μάνας του, του πατέρα του, της αδελφήςτου πατέρα του Πάιλετ ...Μαζί με αυτά και με το ελεύθερο διψασμένο πνεύμα του αρχίζει και αναγνωρίζει τις ηθικές αρχές,την έννοια του ονόματος, ταυτότητας του ατόμου και το νόημα της ζωής.Καταλαβαίνει ποιοι είναι αυτοί που αγαπά και νοιάζεται και ποια πράγματα πρέπει να αναζητήσει , να διεκδικήσει , να αγωνιστεί ...Το βιβλίο καταφέρνει να βυθίσει τους αναγνώστες στην καρδιά των ηρώων,να τους μεταφέρει στην εποχή εκείνη του ρατσισμού και της άγνωστης για εμάς κουλτούρας και να τους αφήσει με ένα αναπάντεχο τέλος σε σκέψεις και προβληματισμούς . Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά συγκινητική και έξυπνη ιστορία που θα σας ανοίξει νέες πόρτες σκέψης και θα θυμάστε για καιρό .Κυριότεροι χαρακτήρες:Πατέρας του Γαλατά, Μέισον Ντετ, η σκληρή σκιά των παιδικών του χρόνων, ο οποίος τον επηρεάζει αισθητά στις αποφάσεις, καθώς προσπαθεί να τον εξοικειώσει με την αγάπη του για τα χρήματα .Μητέρα του Γαλατά, Ρουθ Φόστερ, η οποία ήταν η τρυφερή και αγαπημένη φυσιογνωμία του όταν ήταν μικρός , που αλλοιώνεται στα μάτια του καθώς μεγαλώνει .Αδελφή του πατέρα του, Πάιλετ, με τις ατελείωτες ιστορίες και περιπέτειες και τα κλειδωμένα μυστικά, την οποία φοβόταν, αγαπούσε και θαύμαζε. Ήταν το πρότυπό του και τον βοήθησε να ανακαλύψει τον κόσμο

Αποτέλεσμα εικόνας για Song of Solomon - Toni Morrison 1wt edition4 . Song of Solomon (novel) - Wikipedia

 

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΟΡΙΣΟΝ:

* (PDF/full book ) Song of Solomon -
Toni Morrison | Tome Moja - Academia.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  ...