Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2019

Το άδικο παιχνίδι της Ιστορίας στον Τσίπρα

Γιώργος Λακόπουλος*


Αν ο  Μητσοτάκης μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα «απογειώσει τη χώρα», δεν είναι γιατί είχε κανένα σχέδιο απογείωσης. Το οφείλει στον Τσίπρα.


Επέτειος: 21 Αυγούστου  2018- 21  Αυγούστου 2019. Ένας χρόνος έξω από το Μνημόνιο, ή ο πρώτος χρόνος στο τέταρτο Μνημόνιο; Και τα δυο έχουν στην ούγια υπογραφές.
Το πρώτο του Αλέξη Τσίπρα και το δεύτερο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι φανερό ποιος είχε δίκιο, τέτοιο καιρό πέρυσι.
Αλλά η πολιτική  δεν είναι υπόθεση απονομής Δικαιοσύνης. Πολλές φορές είναι το το αντίθετο. Ο  Βενιζέλος επέκτεινε την Ελλάδα και λιθοβολήθηκε.  Ο Τσόρτσιλ  κέρδισε τον μεγαλύτερο πόλεμο  στην Ιστορία της ανθρωπότητας και έχασε τις εκλογές.
Τα επιτεύγματα στην πολιτική δεν έχουν πάντα έπαθλο.  Συχνά ισχύει αυτό που έλεγε ο Γκορ Βιντάλ: «Ένας άθλος δεν μένει ποτέ ατιμώρητος». 
Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε διπλά γιατί… βαρύνεται με διπλό άθλο.. Εκτός του ότι έβγαλε από το Μνημόνιο τη  χώρα -που χρεοκόπησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- έλυσε και το Μακεδονικό που είχε οδηγήσει  αδιέξοδο ένας πολιτικός, τον οποίο στη συνέχεια η ΝΔ έκανε αρχηγό της και Πρωθυπουργό.
Σήμερα στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται ο Τσίπρας, βάσει του απολογισμού του, τον οποίο όλοι αναγνωρίζουν και η Κομισιόν κούνησε στη σημερινή κυβέρνηση σαν σημαία.  Από ιστορική άποψη αυτό τον αδικεί.
Κυβερνάει ο Κυριάκος  Μητσοτάκης που δεν αμφισβήτησε απλώς την προσπάθεια της χώρας να κλείσει αυτές τις δυο πληγές που άνοιξε το κόμμα του, αλλά τις υπονόμευσε.  Δεν έβαλε πλάτη ούτε μια στιγμή.
Για να κερδίσει τις εκλογές έκανε  τις χειρότερες δυνατές συμμαχίες στο κόσμο των ΜΜΕ και της οικονομικής εξουσίας και συσπείρωσε τα πιο τυχοδιωκτικά  στοιχεία που κραύγαζαν «να φύγουν οι Μαδούροι».
Έφυγαν. Αλλά ο νέος Πρωθυπουργός δεν έχει τι να πει πέρα από αυτά που έκανε ο προηγούμενος. Ελπίζει να γίνει δεκτός ως έγκυρος συνομιλητής  στην Ευρώπη, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι αποδέχεται, προσυπογράφει και θα εμπεδώσει τα επιτεύγματα του προκατόχου του -αυτά που αμφισβητούσε προεκλογικά.
Αν  ο  Μητσοτάκης μπορεί να ισχυρίζεται ότι  θα «απογειώσει τη χώρα», δεν είναι γιατί  είχε κανένα σχέδιο απογείωσης. Το οφείλει στον Τσίπρα. Βρήκε το δρόμο στρωμένο, με τα πιο κρίσιμα προβλήματα λυμένα και τη χώρα στις καλύτερες συνθήκες διεθνούς περιβάλλοντος.
Δεν κέρδισε αυτός που τράβηξε το κουπί, αλλά αυτός που τον βρήκε εξαντλημένο και τον νίκησε. Έτσι είναι η πολιτική- κι έτσι πρέπει να είναι εδώ που τα λέμε. Γιατί έτσι την επιβάλλει η δημοκρατική τάξη και ο κοινοβουλευτισμός, δια της καθολικής ψήφου.
Δεν υπολογίζουμε με τη μεζούρα ποιος είναι καλύτερος να κυβερνήσει, αλλά κυβερνάει όποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος, αλλά δεν υπάρχει και καμία άλλη καλύτερη.
Από αυτή την άποψη όμως η επέτειος είναι κάπως μελαγχολική. Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής άλλαξε γιατρό.
*Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)