Τρίτη, Αυγούστου 13, 2019

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Μύρων Αχείμαστος
Εισαγωγή στις «Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου» του Εμίλ Ντυρκέμ
Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2019 (Ιούνιος)
Σελίδες: 285
Διαστάσεις: 17 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-250-746-9
Τιμή: 22,00 € // στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ 19,80 €



Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης η μελέτη του Μύρωνα Αχείμαστου για το κλασικό βιβλίο του Εμίλ Ντυρκέμ, ενός εκ των θεμελιωτών, μαζί με τον Μαρξ και τον Βέμπερ, της κοινωνικής επιστήμης.
Οι Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου αποτελούν κατά γενική ομολογία το σημαντικότερο έργο του Εμίλ Ντυρκέμ. Χρειάστηκαν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια να συγκροτηθεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας και να σχηματιστούν οι βασικές γραμμές του επιχειρήματος που διατρέχει το βιβλίο. Η απήχηση του έργου στον επιστημονικό κόσμο έδειξε, ήδη από την εποχή της δημοσίευσής του (1912), το μέγεθος της συμβολής του Ντυρκέμ στην κοινωνική επιστήμη.
Στον τόμο αυτόν ο Μύρων Αχείμαστος αναλύει την προσωπικότητα και το έργο του Εμίλ Ντυρκέμ και παρακολουθεί πώς ο μεγάλος γάλλος κοινωνιολόγος συγκροτεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας μέσα από τις «Στοιχειώδεις μορφές». Τέλος, χαρτογραφεί την πρόσληψη του έργου από τους συγκαιρινούς του Ντυρκέμ (1912-1917) εξετάζοντας αναλυτικά πολλές από τις σχετικές βιβλιοκρισίες της εποχής.

Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων.

Ο Μύρων Αχείμαστος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως μαθητής του Πιέρ Ανσάρ, ειδικεύτηκε στην ντυρκεμιανή κοινωνιολογία και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά. Είναι μέλος της επιτροπής για την αποκατάσταση και την έκδοση του έργου του Εμίλ Ντυρκέμ και της συντακτικής επιτροπής της διεθνούς επιθεώρησης Durkheimian Studies. Έχει αναλάβει την ευθύνη για την κριτική έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Garnier Classiques των τεσσάρων κλασικών έργων του γάλλου κοινωνιολόγου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία Les Formes élémentaires de la vie religieuse (2015) και De la division du travail social (2018), ενώ ετοιμάζεται για το 2020 το Le Suicide.

Η πρώτη ελληνική έκδοση των «Στοιχειωδών μορφών», με μετάφραση και σχόλια του Μύρωνα Αχείμαστου, ετοιμάζεται από το ΜΙΕΤ.
(πηγή: ΜΙΕΤ)
 
●●● / ●●●
 
Guy (Michel) Saunier, Emmanuelle Moser
Ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Μύθοι μυητικοί και παραλογές
Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη], 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 131
Διαστάσεις: 15,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-231-192-9
Τιμή: 12,72 €

Ο μυητικός χαρακτήρας των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, και ειδικά της παραλογής, είναι ένα ευρύ και γενικευμένο φαινόμενο. Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τα τραγούδια που κατεξοχήν είναι μυητικής φύσεως, στα οποία συναντάμε ίχνη κύριων μυητικών μύθων, όπως του μύθου της πάλης με το τέρας, του μύθου της ηρωικής και καταρχήν νικηφόρας πάλης με πολυάριθμους εχθρούς, του πολεμικού μένους, της κατάποσης από το τέρας και του συγγενικού θέματος του καταποντισμού στη θάλασσα, ή των μύθων που αναφέρονται στην εφηβική και στη γαμήλια μύηση, στις επικίνδυνες διαδρομές και στα περάσματα, στη μυητική διδασκαλία, καθώς και τον κοινό στα περισσότερα τραγούδια μύθο του προσωρινού, μυητικού θανάτου.

Για τους σκοπούς της έρευνας, το υπό εξέταση υλικό των δημοτικών τραγουδιών οργανώθηκε σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα τελετουργικά τραγούδια και τις μυθικές παραλογές, ηρωικές ή μη, που είναι αφιερωμένες σε ένα κύριο μυητικό επεισόδιο, το οποίο εξετάζεται χωριστά, με τα διάφορα τραγούδια που είναι αφιερωμένα σε αυτό. Η δεύτερη ομάδα αναφέρεται στις σύνθετες παραλογές, που περιέχουν πολλαπλά ίχνη από διάφορους μυητικούς μύθους και επεισόδια, τα οποία εξετάζονται κατά θέματα τραγουδιών.
 
●●● / ●●●
 
Από τον Κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή / From Homers World. Tenos and Cyclades in the Mycenaean age
Κατάλογος έκθεσης
Επιστημονική επιμέλεια: Αναστασία Αγγελοπούλου
Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 301, με έγχρωμες και α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 21 x 25 εκ.
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά / αγγλικά)
ISBN χαρτόδετου: 978-960-386-418-9 / 978-960-244-205-0
Τιμή: 27,00 €
 

Ήδη από τον 19ο αιώνα, όταν συγκροτήθηκε ως επιστήμη η αρχαιολογία και η Ελλάδα αποτέλεσε προνομιακό πεδίο έρευνας ως λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, οι Κυκλάδες τέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος. Από τότε, μέχρι σήμερα, η κυκλαδική γη αντάμειψε τους αρχαιολόγους με σπουδαία ευρήματα, δυσανάλογα σημαντικά σε σχέση με το γεωγραφικό μέγεθος των νησιών του κυκλαδικού αρχιπελάγους.

Με βάση τα επιστημονικά και ιδεολογικά προτάγματα της εποχής, πρώτα αναδείχθηκε η κρίσιμη συμβολή των Κυκλάδων στην Κλασσική Αρχαιότητα, στην τέχνη και την αρχιτεκτονικής της, ιδίως από την Γεωμετρική μέχρι την Κλασσική Περίοδο. Ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός ήταν ο δεύτερος σταθμός του κυκλαδικού παρελθόντος που ερευνήθηκε συστηματικά τον 20ό αιώνα, μέσα από μια απρόσμενη αφετηρία: την παγκόσμια δημοφηλία που απέκτησαν τα πρωτοκυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια, λόγω της καλλιτεχνικής τους συνάφειας με τις αναζητήσεις της μοντέρνας τέχνης. Ύστερα, φωτίστηκε η κυκλαδική συμβολή σε μια ακόμη μυθική εποχή της μεσογειακής προϊστορίας, την μινωική, μέσα από την αποκάλυψη μιας ολόκληρης πόλης θαμμένης κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου της Σαντορίνης.[...]
 
●●● / ●●●
 
Λουκιανού
Ρητόρων διδάσκαλος
Εισαγωγή-Κριτική Έκδοση-Μετάφραση-Σχόλια: Σταμάτης Ευ. Μπουσές
Αθήνα, Εκδόσεις Gutenberg, 2019 (Ιούνιος)
ISBN χαρτόδετου: 978-960-01-2032-5
Τιμή: 17,00 € 
Το έργο Ρητόρων Διδάσκαλος του Λουκιανού αποτελεί καταλυτική σάτιρα για τους ρήτορες και τη ρητορική εκπαίδευση της εποχής των Αντωνίνων. Ο μοναδικός Έλληνας σατιρικός συγγραφέας συνοψίζει σε λίγες σελίδες όλη του την επαγγελματική εμπειρία από τα χρόνια που ασκούσε το επάγγελμα του ρήτορα. Το έργο με οξύτατη, σχεδόν πικρή, πέννα στηλιτεύει τα ανδρείκελα που λυμαίνονται και διαβρώνουν τον δημόσιο χώρο. Αίρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σφαίρα που διακωμωδεί την αντίθεση μεταξύ του είναι και του δοκείν και υπακούει στη διακήρυξη του Λουκιανού: «Δουλειά μου είναι να μισώ την αλαζονεία, την απάτη, το ψεύδος, τη ματαιοδοξία και όλους τους μιαρούς ανθρώπους που τα υπηρετούν». Οι σύντομοι δρόμοι προς τη δόξα και τη φήμη που σατιρίζει αποτελούν κοινά γνωρίσματα κάθε εποχής παρακμής και ο άγγελος του φαινομένου Λουκιανός αντιπροσωπεύει την κριτική που οφείλει να ασκήσει ο αρχαίος πολιτισμός στον εαυτό του. Δεν περιγράφει μόνο φαινόμενα –και όχι μόνον αρχαία–, αλλά μας αναγκάζει να αποβαίνουμε, όπως το θέτει ο Νίτσε, επιφανειακοί μέσω του βάθους.
●●● / ●●●
 
Γ. Β. Δερτιλής
Λερναίον Κράτος. Πλέγματα εξουσίας στην Ιστορία
Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 191
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-524-550-4
Τιμή: 14,00 €
 


«Το βιβλίο αυτό είναι ένα δοκίμιο, με όλες τις σημασίες της λέξης: δοκίμιο − δοκιμή· δοκίμιο − ερμηνεία· δοκίμιο − αίρεση. Περιγράφει επτά μορφές του κράτους, όσες μπόρεσα να διακρίνω στην μεγάλη διάρκεια της Ιστορίας. Είναι οι μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος: οργανισμός που ασκεί εξουσία σε μια εδαφική επικράτεια· ενεργό υποκείμενο της ιστορίας και του βίου μιας κοινωνίας· σύστημα σχέσεων μέσα στην κοινωνία αυτή· πεδίο πολέμου, εσωτερικού και εξωτερικού· επίκεντρο του πλέγματος εξουσίας που εκάστοτε κυβερνά· μήλον έριδος ανάμεσα στους μετόχους του πλέγματος εξουσίας· κέντρο πολιτικής νομιμότητας και φύλαξ κοινωνικής ηθικής.

Αυτές οι μορφές είναι στατικές· είναι σαν στιγμιαίες «φωτογραφίες»· αν τις σκεφθούμε δυναμικά, η συνεχής εναλλαγή τους μάς φαίνεται φυσική. Κλείνουμε έτσι έναν κύκλο: είναι ο κύκλος του χρόνου, της Ιστορίας. Για μας, το κράτος είναι πλέον ένας χαμαιλέων ή μια Λερναία Ύδρα με επτά κεφαλές. »
 
●●● / ●●●
 
Edmund Keely
Αναπλάθοντας τον παράδεισο. Το ελληνικό ταξίδι 1937-1947
Μετάφραση: Χρύσα Τσαλικίδου
Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019 (Μάρτιος)
Σελίδες: 378
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8265-5
Τιμή: 18,80 €


O µεγάλος νεοελληνιστής Edmund Keeley γράφει ένα βιβλίο όπου η Ιστορία γίνεται λογοτεχνία και κατόπιν προσωπική αποκάλυψη. Παρουσιάζοντας µια σύνθεση προσωπικών αναµνήσεων, λογοτεχνικής κριτικής και ερµηνευτικής αφήγησης, αποτιµά ότι η αφοσίωση µιας λογοτεχνικής συντροφιάς τη δεκαετία του 1940 διατήρησε τη σαγήνη της Ελλάδας ζωντανή στη Δύση, τη στιγµή που η γερµανική κατοχή, ο Εµφύλιος, αλλά και ο µαζικός τουρισµός απειλούσαν να καταστρέψουν ό,τι εκείνοι είχαν αγαπήσει.

Ο Χένρυ Μίλλερ και ο Λόρενς Ντάρρελ συναντούν στην Ελλάδα τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιώργο Κατσίµπαλη και άλλους συγγραφείς της θρυλικής γενιάς του 1930. Όλοι µαζί, υπό τη βαριά απειλή του πολέµου, αναζητούν το νόηµα της ελληνικής ζωής, της ελευθερίας και της τέχνης – και δείχνουν αποφασισµένοι να αναπλάσουν τον παράδεισο. Συζητώντας ατέλειωτα βράδια στις αθηναϊκές ταβέρνες, τριγυρνώντας την Πελοπόννησο και κολυµπώντας στα νησιά, ο Μίλλερ και ο Ντάρρελ απαλλάσσονται από τη δηµιουργική απόγνωση στην οποία βούλιαζαν εκείνη την εποχή, ενώ οι Έλληνες φίλοι τους επαναβεβαιώνουν τη ζωτικότητα του τόπου τους.

Την άνοιξη του 1939 ο Χένρυ Μίλλερ ένιωθε να µην τον χωράει το Παρίσι. Ο Τροπικός του Αιγόκερω µόλις είχε κυκλοφορήσει, αλλά, όπως έγραφε στον νεαρό του φίλο Λόρενς Ντάρρελ, οι άνθρωποι δεν αγόραζαν πια βιβλία –ούτε καν ζούσαν–, απλώς «κρατούσαν την ανάσα τους περιµένοντας την επερχόµενη συµφορά» ενός παγκόσµιου πολέµου... Όσο για τον Λόρενς Ντάρρελ, έγραφε στον Μίλλερ από το Λονδίνο ότι ένιωθε βαθιά µελαγχολία, ότι δούλευε σπασµωδικά, χωρίς πραγµατική έµπνευση... Σχεδίαζαν µε τη σύζυγό του Νάνσυ να περάσουν έναν χρόνο τριγυρίζοντας σε λιµάνια της Μεσογείου όπου η ζωή ήταν φτηνή –στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία–, όµως τώρα τα πράγµατα έδειχναν τόσο άσχηµα, που δεν ήξερε πια τι να κάνει... Στο τέλος διάλεξε την Κέρκυρα και το ίδιο έκανε κι ο Μίλλερ κατά τα τέλη του Μάη, θεωρώντας την τον πρώτο σταθµό µιας περιπλάνησης. Ούτε ο Μίλλερ ούτε ο Ντάρρελ υποψιάζονταν τότε ότι οι δυο τους µε τη βοήθεια λίγων Ελλήνων φίλων έµελλε να δηµιουργήσουν έναν τόπο που θα κρατούσε τον πόλεµο σε απόσταση ασφαλείας και θα τους πρόσφερε, για λίγο έστω, την καινούρια ζωή που και οι δύο επιζητούσαν.

«Εδώ εκτυλίσσονται τα έργα και οι ηµέρες του αιώνιου Σεφέρη, του “κολοσσού” Κατσίµπαλη µε το οµηρικό του γέλιο, του χαρισµατικού Λόρενς Ντάρρελ, του ασθµαίνοντος Χένρυ Μίλλερ».
Ρόμπερτ Ίγκλς
 
●●● / ●●●
 
Μαίρη Μικέ
Δοκιμασίες. Όψεις του οικογενειακού πλέγματος στο νεοελληνικό μυθιστόρημα, 1922-1974
Αθήνα, Εκδόσεις Gutenberg, 2019 (Ιούνιος)
Σελίδες: 486
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-01-2034-9
Τιμή: 26,00 €
 

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει τρόπους με τους οποίους αναπαρίσταται σε νεοελληνικά μυθιστορήματα των χρόνων 1922-1974 μια διπλή δοκιμασία ανάμεσα στα μέλη ενός οικογενειακού πλέγματος: τόσο μια ενδογενή κι εσωτερική που μπορεί να προέρχεται από τους κόλπους της οικογένειας όσο, και πρωτίστως, μια εξωγενή δοκιμασία που ξεφεύγει από την επικράτεια του οίκου, αντιμετωπίζει γεγονότα κατά το μάλλον ή ήττον καθοριστικά που υπερβαίνουν τα όρια του ατομικού και του οικογενειακού βιώματος και ως προς τις αιτίες και ως προς τις επιπτώσεις τους.

Μερικά ερωτήματα που αντιμετωπίζονται είναι: Πώς οργανώνονται οι τρόποι της οικογενειακής εξουσίας και πώς προβάλλονται οι έννοιες των απογόνων, της κληρονομικής μεταβίβασης και της διαδοχής; Πώς το καθένα από τα επιλεγμένα κείμενα καταστρώνει και προβάλλει οικογενειακές δομές σε συνδυασμό με κοινωνικές, ταξικές, ιστορικές, πολιτικές συνθήκες και πώς οι συγγραφείς αντιλαμβάνονται την επικοινωνία ανάμεσα στις ιδιωτικές ζώνες της οικογενειακής εστίας και τη δημόσια σφαίρα;

Η εργασία παρακολουθώντας στο πεδίο της αφηγηματικής αναπαράστασης αισθητικούς και ιδεολογικούς μετασχηματισμούς δοκιμάζει απαντήσεις και αναδεικνύει τομές ειδικά ανάμεσα στα μεσοπολεμικά και τα μεταπολεμικά χρόνια.
●●● / ●●●
 
Michael Haag
Αλεξάνδρεια. Η πόλη της μνήμης
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης
Σελίδες: 604
Διαστάσεις: 17 x 22 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8123-8
Τιμή: 27,00 €
 

Το κλασικό πλέον αυτό βιβλίο είναι το πορτρέτο της Αλεξάνδρειας, φιλολογικό, κοινωνικό και πολιτικό, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της.

Αντλώντας υλικό από ημερολόγια, επιστολές και συνεντεύξεις, ο Μάικλ Χάαγκ ανασυνθέτει τη χαμένη ζωή της πόλης, των κοσμοπολίτικων κατοίκων της και των λογοτεχνικών μορφών της. Παρότι βρίσκεται στις ακτές της Αφρικής, η Αλεξάνδρεια είχε πλούσιους ιστορικούς δεσμούς με τον δυτικό πολιτισμό και φιλοξενούσε μία εξωτική ποικιλία ανθρώπων, οι κοσμοπολίτικες οικογένειες των οποίων είχαν βαθιές ρίζες στο εμπόριο και στον πολιτισμό ολόκληρου του κόσμου της Μεσογείου. Ο Χάαγκ ενσωματώνει ενδόμυχα πορτρέτα του Ε. Μ. Φόρστερ, του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Λόρενς Ντάρρελ στην ιστορία των κατοίκων της. Αφηγείται πώς βίωσε η πόλη τους δύο παγκόσμιους πολέμους και διερευνά τις κοινότητες που προσέδωσαν στην Αλεξάνδρεια το χαρακτηριστικό άρωμά της: την ελληνική, την ιταλική και την εβραϊκή.

Επιπλέον, ανιχνεύει το ιδιαίτερο ερωτικό και συναισθηματικό φορτίο της κοσμοπολίτικης ζωής σε αυτή την εκπληκτική πόλη και αναδεικνύει τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στο πέρασμα των δεκαετιών, που οδήγησαν τελικά στην Αίγυπτο του Νάσερ.

«Τελειώνοντας αυτό το εκπληκτικό βιβλίο, κάποιοι θα θέλουν να το ξαναδιαβάσουν αμέσως από την αρχή και κάποιοι άλλοι θα οργανώσουν ταξίδι στην Αλεξάνδρεια. Όλοι, όμως, θα θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους λιγότερο διάσημους ήρωες του Χάαγκ, τον καλλιεργημένο διπλωμάτη με τη Λιβανέζα σύζυγο, τον Γκαστόν Ζανανίρι που ονειρευόταν την Αίγυπτο ως μέρος μιας νέας μεσογειακής κουλτούρας και τελείωσε τη ζωή του ως δομινικανός μοναχός...»
 Philip Mansel, The Guardian

«Η Αλεξάνδρεια του Χάαγκ ζωντανεύει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο ξέρω τον κόσμο που έζησαν κι αγάπησαν αυτοί οι άνθρωποι...»
Anthony Sattin, The Sunday Times

«Η Αλεξάνδρεια του Χάαγκ είναι ένα πραγματικό επίτευγμα. Δεν είναι απλώς η συνδυασμένη βιογραφία του Φόρστερ, του Καβάφη και του Ντάρρελ, ή οι σχέσεις τους με την πόλη, είναι κι η ίδια η ιστορία της Αλεξάνδρειας, σε όλη της τη γοητευτική λεπτομέρεια».
Sir Frank Kermode
 
●●● / ●●●
 
Σταύρος Ζουμπουλάκης
Άσπονδοι αδελφοί. Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι
Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2019 (Ιούνιος)
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-16-8357-7
Τιμή: 12,20 €


Τα περισσότερα κείµενα αυτού του βιβλίου συζητούν µια σκοτεινή πλευρά των τριών µονοθεϊσµών, εκείνη που αφορά τη µεταξύ τους σχέση, η οποία είχε για κύριο γνώρισµά της τη µισαλλοδοξία και σφραγίστηκε συχνά από το χυµένο αίµα, και ας αναγνωρίζουν και οι τρεις ως κοινό πατέρα της πίστης τους τον Αβραάµ. Το πρότυπο αυτού του µίσους είναι ο χριστιανικός αντιιουδαϊσµός. Εχθρότητα, συχνά µάλιστα σφοδρότερη, χώρισε και τους πιστούς της ίδιας θρησκείας µεταξύ τους: η Ευρώπη έχει πικρή πείρα αυτής της εχθρότητας µε τους οµολογιακούς θρησκευτικούς πολέµους του 16ου αιώνα και σήµερα είµαστε µάρτυρες αιµατηρής εχθρότητας στο εσωτερικό του Ισλάµ. Γίνεται ωστόσο λόγος στις σελίδες του βιβλίου και για ορισµένες φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών περισσότερο, που άφησαν πίσω τους αιώνες µισαλλοδοξίας και έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας. Την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών, την οποία δεν µπόρεσαν να την εγγυηθούν οι ίδιες, την εγγυάται το δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος, γι’ αυτό θα έπρεπε και οι ίδιες οι θρησκείες να το υπερασπίζονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις.
●●● / ●●●
 
Sources Chrétiennes. Ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό / Apport grec et latin à la culture européenne
Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πιέρ Σαλαμπιέ
Κείμενα: συλλογικό
Αθήνα, Εκδόσεις Άρτος Ζωής, 2019 (Ιούνιος)
Σελίδες: 451
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-8053-69-4
Τιμή: 22,00 €
 


Υπάρχουν ορισμένα συνέδρια που η πρώτη και κύρια αξία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι έγιναν. Ως τέτοιο λογαριάζω και το συνέδριο με το οποίο θελήσαμε να τιμήσουμε τη συλλογή Sources Chrétiennes (Αθήνα, 23-25 Φεβρουαρίου 2018): Γάλλοι και Έλληνες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι, συναντιούνται και συζητούν για τους Λατίνους και τους Έλληνες Πατέρες, χωρίς ομολογιακή διάθεση και προειλημμένες θεολογικές απόψεις, με επιστημοσύνη και βαθιά γνώση των κειμένων. Δεν πρόκειται για ένα τυπικά πατρολογικό συνέδριο, αλλά πολύ περισσότερο για ένα συνέδριο που θέλει να αναδείξει τη σημασία των συγγραφέων αυτών και των έργων τους στον κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.
[Τα κείμενα των εισηγήσεων παρατίθενται στη γλώσσα στην οποία πρωτοτύπως εκφωνήθηκαν (ελληνική ή γαλλική).]

Οι συγγραφείς του τόμου: Elie Ayroulet, Guillaume Bady, Isabelle Bochet, Michel Fédou, Xavier Lequeux, Paul Mattei, Bernard Meunier, Pierre Salembier, Catherine Broc-Schmezer, Armand Veilleux, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Δημήτριος Μόσχος , Δημήτριος Μπαθρέλλος, Κωνσταντίνος Μποζίνης, Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Φιλίππου.
 
●●● / ●●●
 
Rudyard Kipling
Κιμ
Εισαγωγή: John Bayley
Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 447
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-505-400-7
Τιμή: 19,80 €
 


Υπάρχουν ορισμένα συνέδρια που η πρώτη και κύρια αξία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι έγιναν. Ως τέτοιο λογαριάζω και το συνέδριο με το οποίο θελήσαμε να τιμήσουμε τη συλλογή Sources Chrétiennes (Αθήνα, 23-25 Φεβρουαρίου 2018): Γάλλοι και Έλληνες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι, συναντιούνται και συζητούν για τους Λατίνους και τους Έλληνες Πατέρες, χωρίς ομολογιακή διάθεση και προειλημμένες θεολογικές απόψεις, με επιστημοσύνη και βαθιά γνώση των κειμένων. Δεν πρόκειται για ένα τυπικά πατρολογικό συνέδριο, αλλά πολύ περισσότερο για ένα συνέδριο που θέλει να αναδείξει τη σημασία των συγγραφέων αυτών και των έργων τους στον κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.
[Τα κείμενα των εισηγήσεων παρατίθενται στη γλώσσα στην οποία πρωτοτύπως εκφωνήθηκαν (ελληνική ή γαλλική).]

Οι συγγραφείς του τόμου: Elie Ayroulet, Guillaume Bady, Isabelle Bochet, Michel Fédou, Xavier Lequeux, Paul Mattei, Bernard Meunier, Pierre Salembier, Catherine Broc-Schmezer, Armand Veilleux, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Δημήτριος Μόσχος , Δημήτριος Μπαθρέλλος, Κωνσταντίνος Μποζίνης, Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Φιλίππου.
 
●●● / ●●●
 
Joseph Roth
Τα χρόνια των ξενοδοχείων. Περιπλανώμενος στην Ευρώπη ανάμεσα στους πολέμους
Εισαγωγή – Ανθολόγηση κειμένων: Michael Hofmann
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Αθήνα, Εκδόσεις Άγρα, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-960-505-395-6
Τιμή: 17,90 € // στο βιβλιοπωλείο μας 16,11 €
 
 
●●● / ●●●
 
Γιάννης Δ. Μπαρδάκης
Από το λυκαυγές στο λυκόφως. Ελληνικός κινηματογράφος (1938-1968)
Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», 2019 (Μάρτιος)
Σελίδες: 413, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-83235-1-3
Τιμή: 21,20 € 
«...Πρόκειται για ένα λεύκωμα βασισμένο στις εξαντλητικές έρευνες του συγγραφέα που πλημμυρίζει από νοσταλγία και μνήμες.

Μια επίπονη και γοητευτική περιπλάνηση στη μαγεία του Ελληνικού Κινηματογράφου, μέσα από ταινίες που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος τριάντα ολόκληρων χρόνων, με αφετηρία την πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία το 1938 έως την κορύφωσή του το 1968 που επήλθε το «τσάκισμά του» με την «εισβολή» της τηλεόρασης.

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει αυτούς που θεμελίωσαν και στέριωσαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ένα άλμπουμ 410 σελίδων και ισάριθμων φωτογραφιών που μας «συστήνει» τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των πιο σημαντικών έργων τέχνης που απόλαυσαν για τριάντα χρόνια οι έλληνες σινεφίλ...».
 
●●● / ●●●
 
Γιώργος Πουλημένος
Σμύρνη. Περιηγητικός οδηγός 1922
Γλύφα Βαρθολομιού Ηλείας, Εκδόσεις Μπαλτά, 2019 (Ιούλιος)
Σελίδες: 158, με α/μ εικόνες και έγχρωμους χάρτες
Διαστάσεις: 16,5 x 24 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-83604-6-4
Τιμή: 13,00 €
 

«Σαν της Σμύρνης το γιανγκίνι στο ντουνιά δεν έχει γίνει…»

Ήταν η πυρκαγιά που σήμανε το τέλος της Γκιαούρ Ιζμίρ, εκείνες τις μαύρες μέρες του Σεπτέμβρη του 1922. Και όμως, τόσα χρόνια μετά, δεν έχουν λησμονηθεί το Και, η Αγία Φωτεινή, το Κορδελιό, ο Μπουρνόβας… Πώς όμως ήταν η Σμύρνη πριν καταστραφεί; Μετά από πολυετή έρευνα, ο Γιώργος Πουλημένος συνέγραψε έναν περιηγητικό οδηγό της πόλης της Σμύρνης, όπως ήταν κατά το μοιραίο έτος 1922. Στην αρχή του βιβλίου δίνονται γενικές πληροφορίες για τη Σμύρνη (πληθυσμός, κλίμα, ιστορία, οικονομία, πληροφορίες για περιηγητές), καθώς και το θρησκευτικό εορτολόγιο του έτους 1922 για όλες τις κοινότητες των κατοίκων της πόλης. Ακολουθούν είκοσι επτά μεγάλης ακριβείας πρωτότυποι χάρτες που σχεδίασε ο Γ. Πουλημένος με βάση παλαιούς χάρτες της Σμύρνης. Σ’ αυτούς έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια οι δρόμοι και τα σημαντικότερα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της πόλης (διοικητήριο, δημόσιες υπηρεσίες, τελωνεία, προξενεία, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές, βερχανέδες, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, εστιατόρια, νοσοκομεία, εργοστάσια κ. ά.). Κάθε χάρτης συμπληρώνεται με παλιές φωτογραφίες και σύντομα κατατοπιστικά κείμενα με τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη περιοχή. Τα προάστια, τα χωριά και οι κοντινοί οικισμοί (Κορδελιό, Μπουρνόβας, Μπουτζάς κ.λπ.) αναφέρονται στο τέλος του βιβλίου.

Μέσα από τις σελίδες του οδηγού, χρήσιμου στον επισκέπτη του τότε, αλλά και του τώρα, προβάλλει ολοζώντανη η μυθική πια πόλη, η μητρόπολη του Μικρασιατικού και του Αιγαιακού Ελληνισμού, η αλησμόνητη Σμύρνη.
Νίκος Η. Πεταλωτής
●●● / ●●●
 
Αντώνης Σ. Καραμάνος
Από τον Αρίσταρχο στον Νεύτωνα. 20 αιώνες αναζητήσεων για την κατανόηση της δομής του κόσμου
Αθήνα, Εκδόσεις Ασίνη, 2019 (Ιούνιος)
Σελίδες: 122, με α/μ εικόνες
Διαστάσεις: 11 x 17 εκ.
ISBN χαρτόδετου: 978-618-83235-1-3
Τιμή: 8,00 €
 
Περισσότερα από 1900 χρόνια χωρίζουν τον Αρίσταρχο τον Σάμιο από τον Ισαάκ Νεύτωνα. Ο πρώτος έζησε στην Αλεξανδρινή εποχή (περ. 310-230 π.Χ.) και ιστορικά υπήρξε ο πρώτος που διατύπωσε την ηλιοκεντρική υπόθεση σ' έναν κόσμο όπου κάτι τέτοιο εθεωρείτο παραλογισμός και βλασφημία. Ο δεύτερος (1643-1727) ολοκλήρωσε την Επιστημονική Επανάσταση του 16ου- 17ου αιώνα, διατυπώνοντας με το κορυφαίο έργο του Principia Mathematica τους νόμους της κίνησης των σωμάτων και τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης.

Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι το ξετύλιγμα και η παρακολούθηση του νήματος που συνδέει τον Αρίσταρχο με τον Νεύτωνα, και η συνοπτική καταγραφή της πορείας της ανθρώπινης σκέψης από την πλάνη προς την επιστημονική αλήθεια, κατά τρόπον όμως που να μην εμπλέκεται κανείς στα δαιδαλώδη μονοπάτια της ιστορίας. Αυτό επιτυγχάνεται υπερπηδώντας το σκοτεινό διάστημα του Μεσαίωνα και μένοντας μόνο στους κορυφαίους σταθμούς αυτής της μακρόχρονης πορείας, δηλαδή κατά σειρά στον Αρίσταρχο, τον Κοπέρνικο, τον Κέπλερ, τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μπορεί να δώσει στον σημερινό αναγνώστη μια ικανοποιητική εικόνα της μακράς πορείας του ανθρώπου για την κατανόηση της δομής του ορατού Κόσμου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Μα γίνονται καταλήψεις και στο Columbia; Γιάννης Αλμπάνης NEWS 24/7 Κοίτα να δεις τι γίνεται στην Αμε...