Σάββατο, Αυγούστου 10, 2019

Σνίτσλερ, Τσουρής, Τριαρίδης σε τρεις νέους καλαίσθητους τόμους


Η Κάπα Εκδοτική εκδίδει θεατρικά έργα σε εξαιρετικά καλαίσθητους τόμους [Σνίτσλερ, Τσουρής, Τριαρίδης]

Πηγή: literature.gr


Δέκα ζευγάρια σε μια ιδιότυπη σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Η αποπλάνηση, η ερωτική συνεύρεση, ο αποχωρισμός εναλλάσσονται σε διαδοχικές σκηνές, όπου δέκα ζευγάρια, εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων στη Βιέννη του 19ου αιώνα και εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο εξαπάτησης και αυταπάτης, δοκιμάζουν τα όρια που θέτουν οι κοινωνικές και οικογενειακές συμβάσεις.
Το διάσημο σε όλη την Ευρώπη σπονδυλωτό έργο του κυριότερου εκπρόσωπου του βιεννέζικου μοντερνισμού Άρτουρ Σνίτσλερ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κυνηγήθηκε από τη λογοκρισία της εποχής για προσβολή των ηθών, μέσα από το χιούμορ και την πρόκληση θέτει σε αμφισβήτηση πολλές από τις αξίες της ευρωπαϊκής αστικής τάξης, τολμώντας μια βαθιά τομή στην ψυχολογία των σχέσεων και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. 

Ο Άρτουρ Σνίτσλερ (1862-1931), γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Γιος διάσημου εβραίου γιατρού, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, και άσκησε το λειτούργημά του με μισή καρδιά ως το 1893, έτος θανάτου του πατέρα του, οπότε αισθάνθηκε ελεύθερος να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Είχε αρχίσει να γράφει από αρκετά νωρίς και στα εικοσιπέντε του δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματα στο “An der schonen blauen Donau”, το λογοτεχνικό ένθετο του περιοδικού “Neue Freie Presse”. Έγινε γνωστός με τον “Ανατόλ” (1893), μια σειρά από επτά μονόπρακτα. Ακολούθησαν οι “Έρωτες” (1895) καθώς και το περίφημο “Γαϊτανάκι του έρωτα” (1900), το οποίο μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο.


Ο κύκλος του έρωτα ως "Ερωτικό Γαϊτανάκι"στο ελληνικό θέατρο

*Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ "

*Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται Γρηγόρης Βαλτινός, Μαρίνα Υψηλάντη, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Χατζή, Έφη Σαντοριναίου, Γιώργος Κιμούλης, Πέμυ Ζούνη, Κώστας Αρζόγλου, Ναταλία Τσαλίκη, Τάκης Χρυσικάκος, Βέρα Κρούσκα, Νικήτας Τσακίρογλου* *Μουσική Σταμάτης Κραουνάκης* *Σκηνοθεσία Κωστής Τσώνος* *Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"*


Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα της οικογένειας, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν για χρόνια μακριά. Οι έντονες αντιπαραθέσεις και μια διαρκώς υποβόσκουσα ένταση δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή αδερφή, που εγκυμονεί, και τον φίλο της, από τη μία, και τη μεγάλη αδερφή, από την άλλη, η οποία έχει επιστρέψει στο πατρικό της με σκοπό να το πουλήσει και να λάβει το μερίδιό της από την οικογενειακή περιουσία. Μια απροσδόκητη επίσκεψη θα φέρει τους πάντες αντιμέτωπους με κρυμμένα μυστικά και θα οδηγήσει σε ραγδαίες ανατροπές και συνεχείς αποκαλύψεις.
Το έργο του Γιωργή Τσουρή, ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, πραγματεύεται με χιούμορ, αγωνία, σαρκασμό αλλά και τρυφερότητα τις αντοχές του θεσμού της οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει τον προβληματισμό του για τα αδιέξοδα της επικοινωνίας στην Ελλάδα της Κρίσης.

O Γιωργής Τσουρής είναι ηθοποιός-συγγραφέας-μουσικός. Κατάγεται από την Κύπρο και είναι αριστούχος φιλόλογος και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου.




Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο, εξαιτίας του οποίου ο Λεοπόλδος Β΄ του Βελγίου ονομάστηκε «σφαγέας του Κονγκό» (Leopold). Η «βίαιη» ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου (Football). Τα ανυπολόγιστα εκατομμύρια των γυναικών της εποχής μας που καταλήγουν μέσω του trafficking στην εξαθλίωση ή τον θάνατο (HIV).
Γραμμένα την τελευταία τριετία, τα έργα του Θανάση Τριαρίδη αποτελούν μία άτυπη τριλογία και παρουσιάζονται σχεδόν ταυτόχρονα την άνοιξη του 2019 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βερολίνο. Σπάζοντας τις συμβάσεις του παραδοσιακού θεάτρου, γκρεμίζοντας το φράγμα του «τέταρτου τοίχου», αναμειγνύοντας τεχνικές όπως η αφήγηση και η διάδραση, ο συγγραφέας δοκιμάζει τις αντοχές του κοινού. Με μια αιχμηρή γραφή, τόσο πολιτική όσο και βαθιά ανθρώπινη, η δραματουργία του Τριαρίδη πραγματεύεται τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου» απέναντι στις σύγχρονες θηριωδίες, ακολουθώντας τα ίχνη της βίας στις πλέον σκοτεινές διαδρομές της ανθρώπινης ιστορίας. Eπίμετρο: Ροζαλί Σινοπούλου
 Το FOOTBALL παιζόταν στο Θέατρο Χώρος έως 4 Μαίου, στην Αθήνα και  στις 10, 11 και 12 Μαΐου θα βρεθεί στο Ηρακλειο της Κρήτης. Τον Οκτώβριο η παράσταση θα ξεκινήσει την δεύτερη χρονιά της από την Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.~ Το LEOPOLD σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσομπανάκου θα δώσει μια τελευταία παράσταση στις 11 Μαΐου 2019 στο Θέατρο Άβατον. Η δεύτερη χρονιά της παράστασης θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο από την Θεσσαλονίκη για να ταξιδέψει κι αυτή σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.~ Το HIV σε σκηνοθεσία της Έλενας Σωκράτους ξεκινάει τις παραστάσεις του από το Expedition Metropolis του Βερολίνου στις 11 Μαΐου του 2019. Μετά την Γερμανία η παράσταση θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, στην Αθήνα (στις 24, 25, 26, 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2019 – στο Θέατρο Faust), στην Θεσσαλονικη, σε άλλες ελληνικές πόλεις αλλά και στην Κύπρο.

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. Συνεκδότης του περιοδικού “Τα Ποταμόπλοια” (1990-1992) και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού “Mauve” (2003 και εξής). Συγγραφέας και αντιρρησίας συνείδησης. Έχει γράψει 28 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια και περισσότερα από 150 άρθρα, όλα συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα http://triaridis.gr/. Στα χρόνια 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, ενώ από το 1996 συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2005 διέκοψε τη 18μηνη συνεργασία του με την εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”, όταν η τελευταία αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη μακεδονική γλώσσα και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm). Στα χρόνια 2005-2008 δημιούργησε και συντόνισε τη σειρά “Αντιρρήσεις” στις εκδόσεις “Τυπωθήτω”, όπου εκδόθηκαν συνολικά έξι βιβλία (http://www.triaridis.gr/keimena/keimD059.htm). 

 Ο Θανάσης Τριαρίδης καλεσμένος στην εκπομπή «Πολιτιστικές Παράλληλοι»του Μανόλη Πολέντα (https://www.stokokkino.gr/liveAthina.php) μιλάει για το νέο του βιβλίο Τριλογία (Leopold – Football – HIV)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...