Πέμπτη, Αυγούστου 22, 2019

http://factsanddetails.com/media/2/20120505-Orthodox_couple_on_Shabbat_in_Jerusalem%20by_David_Shankbone.jpg

Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΤΡΥΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ https://www.greenprophet.com/wp-content/uploads/2013/05/sex-tips-for-orthodox-Jews-443x6001.jpg
ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1. Ρύποι στα μυαλά των υπερορθοδόξων

Καμπάνια του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων για να πειστούν οι γυναίκες να ακολουθούν το τελετουργικό λουτρό κάθαρσης μετά την εμμηνορρυσία

Της Χριστίνας Πάντζου
Πηγή: efsyn.gr




Ρύποι στα μυαλά των υπερορθοδόξων


Καμπάνια του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων για να πειστούν οι γυναίκες να ακολουθούν το τελετουργικό λουτρό κάθαρσης μετά την εμμηνορρυσία ● Η ζωή των υπερορθόδοξων γυναικών διέπεται από το τρίπτυχο εργασία, υπακοή, γέννα, ζουν απομονωμένες, ενώ κυκλοφορούν σκεπασμένες από την κορφή ώς τα νύχια.
Ενα εκατομμύριο σέκελ, περίπου 282.000 δολάρια, θα διαθέσει το Ισραήλ για εκστρατεία του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων με στόχο να πείσει τις Ισραηλινές να ακολουθούν παραδοσιακή τελετουργία «κάθαρσης» μετά την εμμηνορρυσία.
Γνωστή ως «μικβέχ», η τελετουργία βασίζεται στη θρησκευτική δοξασία ότι οι γυναίκες είναι «μιαρές» κατά την έμμηνο ρύση και παραμένουν και ύστερα από αυτήν εάν δεν εξαγνιστούν με τελετουργικό λουτρό, βυθίζοντας το σώμα τους τρεις συνεχόμενες φορές, γυμνές και όρθιες, μέσα στο νερό κατά την έβδομη ημέρα μετά την περίοδο.
Η καμπάνια, την οποία ανέλαβε η κρατική διαφημιστική εταιρεία, περιλαμβάνει σποτ που θα προβάλλονται στην τηλεόραση και σε ψηφιακές πλατφόρμες με πρωταγωνίστριες διασημότητες που θα μοιράζονται τις προσωπικές «θετικές» εμπειρίες τους και θα προτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν και εκείνες την τελετή κάθαρσης.
«Στο Ισραήλ μια γυναίκα μπορεί να οδηγεί ένα τανκς, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιοκτησία του άντρα της», λένε μέλη του Δικτύου Γυναικών, από τις σημαντικότερες γυναικείες οργανώσεις του Ισραήλ, αναφέροντας π.χ. το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος (πόσο μάλλον διαζύγιο), παρά μόνο ο θρησκευτικός, και η γυναίκα δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο εάν ο σύζυγος δεν συναινέσει δίνοντάς της ένα έγγραφο, το gett. Ετσι υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες παγιδευμένες ακόμη κι αν για χρόνια δεν ζουν πια με τους συζύγους τους, ενώ όπως καταγγέλλουν οργανώσεις όπως η Mavoi Satum, πολλές εκβιάζονται από τους συζύγους τους είτε οικονομικά είτε με την κηδεμονία των παιδιών τους προκειμένου να τους δώσουν διαζύγιο.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη ανάμεσα στους υπερορθόδοξους Εβραίους, που αποτελούν το 11% του πληθυσμού αλλά χάρη στις πολιτικές συνεργασίες και στην είσοδό τους στην κυβερνητική συμμαχία του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους προωθώντας τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών στα πρότυπα των πεποιθήσεών τους.
Οι γυναίκες των υπερορθοδόξων είναι υποχρεωμένες να εργάζονται και συντηρούν τις οικογένειές τους ενώ οι άντρες απλά διαβάζουν τις ιερές γραφές. Η ζωή τους διέπεται από το τρίπτυχο εργασία, υπακοή, γέννα (κατά μέσο όρο επτά παιδιά). Ζουν απομονωμένες, κυκλοφορούν σκεπασμένες από την κορφή ώς τα νύχια, ξυρίζουν το κεφάλι τους (τα μαλλιά θεωρούνται όχημα λαγνείας), φορούν καπέλα ή περούκες όταν κυκλοφορούν στον δρόμο, πρέπει να βαδίζουν σε διαφορετικά πεζοδρόμια, όπως και να καταλαμβάνουν διαφορετικούς χώρους σε λεωφορεία, δημόσιες εκδηλώσεις, σχολεία, χωρίς τη δυνατότητα να εκφράζουν άποψη ή να παίρνουν αποφάσεις, αποκλειστικό προνόμιο των αντρών.
Η καμπάνια για την προώθηση του τελετουργικού λουτρού κάθαρσης αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για συμμαχία με τα θρησκευτικά κόμματα που έκανε το 2015 προκειμένου να μπορέσει να κυβερνήσει. Αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω προβλημάτων προϋπολογισμού.
Αλλά ενώ υπολείπεται λιγότερο από ένας μήνας για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων, ο υπερορθόδοξος Ισαάκ Βανκίν του θρησκευτικού κόμματος Shas, αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να δώσει πράσινο φως για το σχέδιο, όπως έγραψε η Haaretz.
για τον άντρα που απλώνεται. Ενοχλημένη από αυτό το τόσο σύνηθες φαινόμενο, η 23χρονη Λάιλα Λόρελ κατασκεύασε μια πρωτότυπη καρέκλα που εμποδίζει τους άντρες να καταλαμβάνουν...



2. Ανίερη επιδημία 
Του Βασίλη Παπακριβόπουλου
Πηγή: Περιοδικό δρόμου  "σχεδία" ,τχ 71.Ιούνιος 2019





  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> Greek...
    • Create a new word list...
  • Copy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...